SHUTTERSTOCK
nemojte ignorirati

Ozbiljno stanje! Trajna bol u desnom gornjem dijelu trbuha zahtijeva hitno bolničko liječenje

Bez odgovarajuće terapije može se razviti kronična upala žučnog mjehura i oštećenje jetre

Medicinski izraz za upalu žučnog mjehura je kolecistitis, koji često uzrokuje tipične simptome kao što su bol u gornjem dijelu trbuha, mučnina, gorak okus u ustima. Također se mogu pojaviti nadutost i proljev, žuta stolica i groznica. Tipična je jaka bol u gornjem dijelu trbuha ili isključivo na desnoj strani, a katkad se bol osjeća i u leđima, prsima ili donjem dijelu trbuha. Često se jača bol i više simptoma javljaju nakon masnog obroka ili noću kada je tijelo opušteno. Može biti probadajuća i iznenadna ili tupa i stalna. To je ozbiljno stanje koje zahtijeva hitno bolničko liječenje jer se bez odgovarajuće terapije može razviti kronična upala žučnog mjehura i oštećenje jetre.

Zašto se javlja

Žučni kamenci (kolecistolitijaza ili kolelitijaza) nastaju kada se u žučnom mjehuru ili u žučnim kanalima skupi previše kristala, odnosno kolesterola koji se ne može razgraditi. Izolirani žučni kamenci su bezopasni, no čim ih se nakupi previše, postoji opasnost od prevelikog pritiska u žučnom mjehuru ili žučnim kanalima, što se očituje jakim bolovima u gornjem dijelu trbuha. Trajna iritacija dovodi do bakterijske infekcije i upale. Međutim, upala žučnog mjehura može se pojaviti i bez kamena. Kolokvijalno se naziva stresni žučni mjehur. Uzrokuje ga smanjena opskrba krvlju koja potiče infekcije bakterijama. Nije rijetkost da se to dogodi nakon velikih ozljeda u trbušnoj šupljini, kao posljedica velikih operacija ili čak u slučaju ozbiljnih infekcija susjednih organa. Primjerice, upala dvanaesnika može uzrokovati upalu žučnog mjehura.

Što potiče upalu žučnog mjehura

Kamenci su glavni uzrok infekcija žučnog mjehura, a neki su tome podložniji. Među njima prednjače osobe s debljinom, žene, trudnice, stariji od 40 godina, oni svijetle puti te oni s genetskom predispozicijom. Osim toga, prehrana s visokim udjelom masti i mesa značajan je čimbenik rizika, ali i brzo mršavljenje, dulja razdoblja posta ili neke bolesti, poput cistične fibroze, mogu povećati rizik od stvaranja kamenca.

Linker
25. travanj 2024 15:34