Možda je najbolji izbor nezaslađeni sok od brusnice jer ćete tako ujedno unositi više tekućine u organizam.
 FOTOGRAFIJE: NITRUB GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
I prevencija i lijek

Ovaj plod i njegov sok najbolje su što možete uzimati ako imate problema s urinarnim infekcijama

Mnogi liječnici se slažu kako je, u svrhu smanjenja upotrebe antibiotika, dobro uzimati brusnice kao preventivnu terapiju (naročito kod osoba koje su sklone čestim infekcijama mokraćnih puteva) bilo u obliku soka, kapsula ili tableta

Brusnice su jedan od najstarijih kućnih lijekova za infekcije mokraćnih puteva. Postoje dokazi da mogu smanjiti rizik za razvoj infekcije, i to zato što sadrže proantocijanidine (PAC) koji, kako se čini, sprečavaju prianjanje bakterija uz sluznicu mokraćnog trakta. Mnogi liječnici se slažu kako je, u svrhu smanjenja upotrebe antibiotika, dobro uzimati brusnice kao preventivnu terapiju (naročito kod osoba koje su sklone čestim infekcijama mokraćnih puteva) bilo u obliku soka, kapsula ili tableta. Možda je najbolji izbor nezaslađeni sok od brusnice jer ćete tako ujedno unositi više tekućine u organizam.

Smanjuje broj infekcija

Brojna istraživanja idu u prilog učinkovitosti soka od brusnice za prevenciju i liječenje infekcija mokraćnih puteva. Primjerice, jedno nedavno istraživanje pokazalo je da su od žena s čestim infekcijama mokraćnih puteva u anamnezi one koje su tijekom 24 tjedna svakodnevno pile 240 ml soka od brusnice imale rjeđe epizode reinfekcije u odnosu na kontrolnu skupinu. Drugo je pak istraživanje pokazalo da redovita konzumacija proizvoda na bazi brusnice može smanjiti broj infekcija mokraćnih puteva godišnje, naročito kod žena koje su im sklone, dok je istraživanje iz 2015. pokazalo da terapija kapsulama od brusnice (čiji sadržaj odgovara dozi od dvije čaše soka od brusnice) može prepoloviti rizik za razvoj infekcija mokraćnih puteva.

U prevenciji ili smanjenju učestalosti infekcija mokraćnih puteva od velike pomoći mogu biti neke namirnice. Jednako tako, neke je namirnice bolje izbjegavati ako ste skloni čestim mokraćnim infekcijama.

ŠTO JESTI:

● celer

● bobičasto voće

● kruške

● banane

● mahunarke

● krumpir

● orašasti plodovi

ŠTO IZBJEGAVATI:

● kava

● alkohol

● citrusno voće

● jela od rajčice

● umjetna sladila

● jako začinjena hrana

Sve o urinarnim infekcijama i načinima borbe protiv njih čitajte u novom DOKTORU U KUĆI, u prodaji je od četvrtka, 1. srpnja.

Linker
26. travanj 2024 18:39