Moguće je da je i stres jedan od okidača autoimune bolesti štitnjače, ali još nema dokaza koji bi govorili u prilog tome.
 Getty Images/iStockphoto
sve poremeti

Osim na težinu i raspoloženje, bolesna štitnjača ima veliki utjecaj i na srce, kosti, kožu...

Poremećaj funkcije štitnjače ili čvorovi u štitnjači obično se otkrivaju nakon 30., a najčešće nakon 40. godine.

Štitnjača je važna žlijezda s unutarnjim izlučivanjem čija je glavna uloga proizvodnja i lučenje hormona štitnjače - T4 i T3. Hormoni štitnjače iznimno su važni je imaju ključnu ulogu u regulaciji metabolizma svih organa i sustava u našem organizmu - kardiovaskularnog, muskuloskeletalnog, reproduktivnog, probavnog, neurološkog, bubrežnog…

Pored srca i mozga, bolesna štitnjača može snažno utjecati na jajnike, kosti i kožu.


SRCE

Hormoni štitnjače utječu na puls i pomažu u kontroli krvotoka opuštajući mišiće uz stijenke krvnih žila. Kada štitnjača oslobađa premalo hormona, organi dobivaju manju količinu kisika, baš kao i srce. Srce ne može nesmetano raditi i svakom kontrakcijom pumpa manje krvi. Također nije potpuno ispunjeno krvlju. Može doći do komplikacija već postojećih srčanih tegoba i bolesti.


JAJNICI

Hormoni štitnjače utječu i na menstrualni ciklus. Kada se njihov nivo poremeti može doći do neredovitih menstruacija i ovulacije.


KOSTI

Hormoni štitnjače upravljaju brzinom kojom se razgrađuje staro koštano tkivo. Ako je taj proces ubrzan, staro se tkivo uništava prije nego može biti zamijenjeno, što vodi osteoporozi.


ČITAJE I:


MOZAK

Niska razina hormona štitnjače rezultira zaboravljivošću, problemima s koncentracijom i depresijom. Na sreću, ti se problemi mogu riješiti terapijom sintetičkim hormonima.


KOŽA

Ako je štitnjača nedovoljno aktivna (hipotireoza), tijelo prestaje proizvoditi i odbacivati kožne stanice normalnim ritmom. Tako nakupljene stanice uzrokuju suhu kožu bez sjaja. Rast kose i noktiju također se usporava.


TEŽINA

Štitnjača kontrolira metabolizam, to jest brzinu kojom tijelo troši pogonsko gorivo. Previše aktivna štitnjača ili hipertireoza uzrokuje gubitak tjelesne težine, dok hipotireozu karakterizira povećanje tjelesne težine.

Linker
08. lipanj 2024 22:11