FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
što možete očekivati

Od cvijeta mladosti do penzije: Evo kako se penis mijenja s godinama

Naime, kao i sve u prirodi tako ni muška alatka neće ostati vječno mlada


Starenje češće pogađa žene jer one prolaze hormonske turbulencije koje im donose mnoge promjene, no i muškarci se suočavaju sa starenjem. Kao i kod žena, i njih kod muškaraca diktiraju hormoni, a pošteđen nije ni penis. Naime, kao i sve u prirodi tako ni muška alatka neće ostati vječno mlada.


Razine testosterona

Negdje u dobi od 9 do 15 godina hipofiza oslobađa hormone koji daju signal tijelu da počne proizvoditi testosteron. Počinje pubertet i donosi prve burnije promjene u muškaraca. Dječacima u toj dobi počinju rasti testisi, skrotum, penis i stidne dlake. Razina testosterona dostiže vrhunac u kasnim tinejdžerskim godinama do ranih 20-ih.

Količina testosterona u muškaraca može malo pasti od kasnih 20-ih do 40-ih, ali promjena je uglavnom minimalna.


Promjene nakon 40-e

Iako nakon 40. ukupne razine mogu samo malo pasti, prema WebMD, tijelo polako počinje stvarati više proteina koji se zove spolni hormon, koji veže globulin (SHBG). Zadržava testosteron u krvi i smanjuje količinu koju tijelo ima na raspolaganju za korištenje.

Kako razina testosterona pada, primijetit ćete druge promjene na genitalnom području.

Stidne dlake: Poput kose, i one će se razrijediti i posijediti.

Veličina penisa: Možda ćete primijetiti da se ne čini tako velikim kao prije. Stvarna veličina se vjerojatno uopće nije promijenila, ali ako imate više masnih naslaga na stidnoj kosti iznad penisa, to područje se može stanjiti i činiti kao da izgleda manje.

Oblik penisa: Penis se u nekih muškaraca može se zakriviti s godinama, što može utjecati na njegovu duljinu, obim i funkciju. Stanje, nazvano Peyroniejeva bolest, uzrokovano je fizičkom traumom - obično tijekom seksa. Kako zacjeljuje, duž tunice albugineae (vlaknaste ovojnice koja izdužuje tkivo penisa) nastaje ožiljno tkivo - tvrdo oblaganje oko spužvastog tkiva koje se puni krvlju kako bi se stvorila erekcija. Oštećeni dio se ne može proširiti, pa uzrokuje zakrivljenu erekciju. No, to se stanje često može kirurški ispraviti ili liječiti lijekovima.

Testisi: Mali organi unutar skrotuma uglavnom postoje kako bi proizveli spermu. Kako razina testosterona pada, usporava se proizvodnja sperme i testisi se smanjuju.

Skrotum: Njegov posao je da upravlja temperaturom testisa. Obložen je glatkim mišićima koji se skupljaju i opuštaju da bi povukli testise blizu tijela kako bi ih ugrijali ili ih spustili da se ohlade. Kako starite, mišići rade slabije, popušta i elastičnost kože, a skrotum ostaje u opuštenijem položaju.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

Ako ste stariji od 40 godina, imate i rizik od nastanka hidrokele. Događa se kada se tekućina nakuplja oko jednog ili oba testisa. Možda tijelo stvara previše tekućine ili je narušeno mokrenje. Iako je ovo stanje bezbolno, ipak posjetite liječnika ako primijetite oticanje ili osjetite bilo kakvu nelagodu u tom području.

Funkcija penisa: Živci u penisu postaju manje osjetljivi kako starite. To može dovesti do problema s uzbuđenjem i orgazmom. Kako razina testosterona pada, raste rizik od erektilne disfunkcije. Možete izgubiti krutost u penisu, ali ne nužno i sposobnost da imate snošaj.

Najčešći je krivac nemogućnost tijela da drži krv u penisu. Kada se to dogodi, možda ćete moći postići erekciju, ali ćete je moći teže zadržati, jer, iako krv teče, starenje mišića koji okružuje erektilno tkivo uzrokuje nemogućnost zadržavanja krvi zbog čega penis gubi tvrdoću.

Dobra vijest je da su promjene u spolnim organima i seksualnosti normalan dio starenja, ali ne mora utjecati na vaš život i odnose. Liječenje je učinkovito i potražite pomoć kako biste održali kvalitetu seksualnog i ukupnog života.


ČITAJTE I:

Linker
29. travanj 2024 07:53