Koristite li ga?

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
imamo i recept

Obožavamo umak od ove mediteranske biljke! No, još više nam se sviđa njezina moć u borbi protiv raka i srčanih bolesti

Osim u kulinarstvu, tradicionalno se koristila za liječenje raznih bolesti

Kopar je začinska biljka koju možemo pronaći u mediteranskoj i azijskoj kuhinji. Kao biljka i začin, kopar se obično koristi za poboljšanje okusa raznih jela. Osim u kulinarstvu, kopar se tradicionalno koristio za liječenje raznih bolesti, uključujući probavne probleme, grčeve u dojenčadi i loš zadah. Ovo su neke od nutritivnih i zdravstvenih prednosti kopra.


Koje su nutrijente sadrži kopar?

Svježi kopar sadrži malo kalorija, ali je iznenađujuće dobar izvor nekoliko esencijalnih vitamina i minerala, uključujući vitamin C i vitamin A te mangan. Vitamin A je esencijalni nutrijent koji je važan za održavanje vida i imunološkoj sustava, a posebno je važno da ga redovito unose žene jer održava zdravlje ženskog reproduktivnog sustava.

Vitamin C je, također, važan za zdravlje imunološkog sustava, kostiju, zacjeljivanje rana i metabolizam. Isto tako, spada među najjače antioksidanse, drugim riječima pomaže u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih nestabilnim molekulama poznatim kao slobodni radikali.

Kopar je i dobar izvor mangana. Iako ga naše tijelo treba u malim količinama, neophodan je za normalno funkcioniranje mozga, živčanog sustava, a igra i važnu ulogu u probavi šećera i masti.

Nadalje, svježi kopar sadrži i kalcij, bakar, magnezij, kalij, riboflavin i cink.


Koji su benefiti konzumacije kopra?

Od davnina se koristio za liječenje grčeva kod dojenčadi i probavnih bolesti, kao i za pomoć pri dojenju. Iako ove tradicionalnije upotrebe nisu potkrijepljene istraživanjima, pokazalo se da kopar ima i druge potencijalne zdravstvene prednosti.


Bogat je antioksidansima

Antioksidansi su prirodni spojevi koji pomažu zaštititi stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, to su nestabilne molekule koje mogu dovesti do raznih vrsta bolesti (rak, upale, srčane bolesti). Brojna su istraživanja dokazala da konzumacija namirnica bogatih antioksidansima može smanjiti kronične upale i prevenirati ih, čak i izliječiti određena stanja, poput srčanih bolesti, Alzheimera, reumatoidnog artritisa i raznih vrsta karcinoma.

I lišće i sjemenke kopra sadrže različite spojeve koji imaju antioksidativne učinke:

  • Flavonoidi - ovi biljni spojevi povezani su sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti, moždanog udara i nekoliko vrsta raka. Oni također mogu igrati važnu ulogu u zdravlju mozga.
  • Terpenoidi - spojevi koji se nalaze eteričnim uljima te mogu zaštititi jetru, srce i bubrege.
  • Tanini - spojevi koji imaju snažna antioksidativna svojstva, kao i antimikrobno djelovanje.


Poboljšava zdravlje srca

Srčane bolesti su vodeći uzrok smrti diljem svijeta. Međutim, Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da se otprilike 75% srčanih bolesti može spriječiti promjenom prehrane, prestankom pušenja te povećanjem tjelesne aktivnosti.

Drugi čimbenici koji utječu na srčane bolesti su visok krvni tlak, trigliceridi i visoke razine LDL (lošeg) kolesterola, kao i kronične upale.

Upravo biljni spojevi flavonoidi, koji se nalaze u kopru, mogu spriječiti probleme koje uzrokuju krvni tlak, trigliceridi i LDL kolesterol. Naime, studije na životinjama su pokazale da kopar može smanjiti razine lošeg kolesterola i triglicerida.

Jedna studija s 91 sudionikom s visokim kolesterolom i trigliceridom dokazala je da kopar može utjecati na razine. Sudionici su uzimali šest tableta ekstrakta kopra svaki dan tijekom dva mjeseca, što je značajno smanjilo razinu LDL (lošeg) kolesterola i triglicerida, s tim da se nije promijenila razina HDL (dobrog) kolesterola.

Ipak, druga studija na 150 ljudi s visokim kolesterolom i trigliceridom nije uočila značajne promjene u njihovim razinama nakon šest tjedana svakodnevno unosa ekstrakta kopra.

Međutim, važno je napomenuti da je većina studija koje se bave učincima kopra na zdravlje koristila ekstrakte. Stoga nije jasno kako svježi ili sušeni kopar u prehrani može utjecati na zdravlje srca.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK



Pomaže smanjiti razinu šećera

Kronično visoke razine šećera u krvi mogu povećati rizik od stanja poput inzulinske rezistencije, metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2. Nekoliko istraživanja i studija sugerira da kopar može smanjiti razinu šećera u krvi.

Zapravo, jedna studija na životinjama s dijabetesom pokazala je značajno smanjenje razine šećera u krvi uz dnevni unos ekstrakta kopra. Ipak, potrebno je još istraživanja na ljudima kako bi se sa sigurnošću moglo reći da kopar snižava razinu šećera.


Može djelovati antikancerogeno

Monoterpeni su vrsta terpenoida, prirodnih biljnih spojeva koji su povezani s antikancerogenim, antivirusnim, antifungalnim i protuupalnim svojstvima. Obično se nalaze u eteričnim uljima biljaka poput kopra i povezuju se s antikancerogenim svojstvima.

Točnije, D-limonen je vrsta monoterpena za koju su studije pokazale da može pomoći u prevenciji i liječenju raka pluća, dojke i debelog crijeva. S obzirom na to da kopar ima visoke razine monoterpena, posebno D-limonena, može djelovati antikancerogeno.

Međutim, trenutno nema istraživanja o učinkovitosti samog kopra ili ekstrakta kopra na sprječavanje ili liječenje raka.


Postoje li još neki benefiti konzumacije kopra?

Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se sa sigurnošću moglo reći da kopar pomaže u borbi protiv raka, međutim neke dobrobiti su dokazane:

  • Antibakterijska svojstva - eterična ulja u kopru imaju antibakterijske učinke koji se bore protiv potencijalno štetnih bakterija.
  • Zdravlje kostiju - kopar sadrži kalcij, magnezij i fosfor koji su važni za zdravlje kostiju.
  • Menstrualni grčevi - eterična ulja u kopru mogu pomoći u ublažavanju bolova od grčeva tijekom menstruacije.

Negativni učinci kopra

Iako je općenito kopar siguran za konzumaciju, trebate biti svjesni nekih negativnih učinaka. Primjerice, u rijetkim slučajevima može izazvati alergijsku reakciju, povraćanje, proljev, svrbež usana, natečene crvene kvržice na jeziku i oticanje grla.

Uz to, preporučuje se izbjegavanje pilula ili ekstrakta kopra tijekom trudnoće i dojenja jer nema dovoljno istraživanje što se tiče njihove sigurnosti.


Kako možete iskoristiti kopar?

Kopar je aromatična biljka koju je lako dodati u hranu. Evo nekoliko načina da to učinite:

  • Koristite ga kao ukras za juhe ili pečeno povrće.
  • Pospite ga na hladne salate od krastavaca.
  • Koristite ga u krumpir salatama ili na pečenom krumpiru.
  • Umiješajte ga u umake na bazi jogurta.
  • Nasjeckajte i dodajte u salate.
  • Koristite ga za dodavanje okusa jelima od ribe, janjetine ili jaja.
  • Uključite ga u umake, marinade ili preljeve za salatu.

Umak od kopra

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

Sastojci

  • 60 grama običnog punomasnog jogurta
  • 60 grama majoneze
  • malo maslinovog ulja
  • 1 žlica svježeg limunovog soka
  • 1 nariban režanj češnjaka
  • sol i papar po želji
  • 1 žlica nasjeckanog svježeg kopra

Priprema

U maloj posudi pomiješajte sve sastojke. Ohladite i umak je spreman za posluživanje.

Linker
25. travanj 2024 14:34