SHUTTERSTOCK
Manevar koji spašava

Nije nimalo bezazleno i može se dogoditi bilo kad, pa i kad ste sami. Naučite korake kako si pomoći kod gušenja

Od nezgode gušenja na 100.000 slučajeva godišnje, njih 1,7 završi sa smrtnim ishodom

O ovom neugodnom stanju gotovo i ne pomišljamo sve dok se s njim ne susretnemo. No, baš kao i kod osnova polaganja unesrećene osobe na bok, znanje o Heimlichovom zahvatu može spasiti život, pa čak i nama samima ako nema druge osobe u blizini. Heimlichov hvat je kako objašnjava Hrvatska elektronička medicinska edukacija (HEMED), brzi postupak prve pomoći za liječenje gušenja uslijed opstrukcije gornjih dišnih putova stranim tijelom, kao što su hrana, igračke ili drugi predmeti.

Ne događa se samo u serijama

Scenu gušenja Mirande u jednoj od epizoda popularne serije Seks i grad, ma koliko god ona bila neuvjerljiva, mnogi od nas još uvijek pamte. Posebno zato što se dogodila se u najnezgodnijem trenutku, prilikom jedenja i tim gore, dok se nalazila sama u stanu. Ova je situacija itekako moguća u stvarnom životu i zato je dobro znati u ključnim trenucima pravilno reagirati.

S ovim se slaže i profesorica pedijatrije i hitne medicine na Sveučilištu Yale, dr. Kristen Bechtel koja ističe za Self, da od nezgode gušenja na 100.000 slučajeva godišnje, njih 1,7 završi sa smrtnim ishodom. Iako je i jedan previše, prema ovoj profesorici, slučajevi gušenja najčešće nastaju kad osobe obavljaju više radnji istovremeno zbog čega može doći do nemogućnosti govora, kašljanja i disanja.

- Često osobe duboko udahnu dok jedu - recimo, razgovaraju za večerom - tako da hrana ulazi u jednjak i spušta se u dišne​​puteve ili dušnik - objašnjava ona.

Kad hrana ode u krivu cijev

Do spomenutog dolazi zato što su respiratorni trakt i probavni sustav blizu jedan drugome, no grkljanski poklopac ili epiglotis blokira hranu da ode niz dušnik. Ipak, ako razgovarate ili udahnete puno zraka prilikom jedenja i pijenja, može doći do toga da hrana ode u takozvanu krivu cijev te stvori prepreku zbog čega dolazi do gušenja. Netko će se možda zagrcnuti, zbog čega će imati potrebu snažno se zakašljati, međutim, veći komadi hrane koji postaju prepreka, dovode do toga da osoba u potpunosti izgubi govor i ne može disati.

Kako napraviti Heimlichov zahvat na sebi

Ako ste ikada nađete u situaciji kao i Miranda, sami, savjetuju se sljedeći koraci:

1. Ostanite smireni, ali i pripremni za brzo djelovanje

Iako je u takvim trenucima potpuno normalno da vas obuzme panika, važno je ostati smiren kako bi se usredotočili na ono što sljedeće morate napraviti jer je svaka sekunda, važna. Naime, kada su dišni putovi začepljeni, mozak ostaje bez kisika bez kojeg možemo živjeti samo tri minute, stoga je važna brzina.

2. Napravite trbušne potiske i bacite se na bilo što s čvrstim rubom

  • Pokušajte pronaći stolicu ili drugu površinu na kojoj si možete pomoći u trbušnim potiscima.
  • Stisnite šaku tako da palac bude vidljiv i stavite ju na pupak.
  • Zatim preokrenite šaku prema gore (palac više nije vidljiv). Ovo je idealno mjesto na trbuhu za Heimlichov zahvat.
  • Sa šakom na trbuhu, snažno udarajte tijelom nad naslon stolice i ponavljajte ove pokrete sve dok ne izbacite zalutali komad hrane iz sebe.

Iako su sekunde u pitanju, ako ste u stanju, dobro je prilikom pružanja samopomoći nazvati hitnu pomoć i ostati na liniji.

Linker
16. rujan 2024 12:03