Nadamo se da će akcija potaknuti brojne muškarce da na vrijeme odu i izmjere svoj PSA.
 Foto: Istock
Akcija 'Sve za njega'

Ne odgađajte pregled! Od raka prostate kod nas godišnje umre 800 muškaraca

Tijekom akcije zainteresiranima će se mjeriti vrijednost PSA u krvi (marker za rak prostate), a moći će porazgovarati s urolozima i onkolozima i dobiti nužne informacije o bolesti.

Rak prostate drugi je najzloćudniji tumor u muškaraca u Hrvatskoj, od kojeg godišnje umre njih 800, a bolest se dijagnosticira kod 1800, pa je cilj ovogodišnje javnozdravstvene akcije 'Sve za njega', koja će se održati u subotu, 10. studenog na Trgu bana Jelačića, potaknuti muškarce da odlaze na urološke preglede i kontroliraju zdravlje svoje prostate.

96 do 98 posto muškaraca može biti izliječeno

- Hrvatska udruga bolesnika s rakom prostate već treću godinu organizira tu akciju kako bi potakla muškarce starije od 55 - 60 godina da redovito kontroliraju svoju prostatu, jer rano otkrivanje raka prostate pruža mogućnost gotovo stopostotnog izlječenja, jer po podacima 96 do 98 posto muškaraca može biti izliječeno - rekao je predsjednik Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate Egidio Čepulić.

Tijekom akcije zainteresiranima će se mjeriti vrijednost PSA u krvi (marker za rak prostate), a moći će porazgovarati s urolozima i onkolozima i dobiti nužne informacije o bolesti.

- Nadamo se da će akcija potaknuti brojne muškarce da na vrijeme odu i izmjere svoj PSA, kao i da odu na pregled urolozima ako imaju bilo kakve probleme - rekao je Čepulić. Akcija se odvija u sklopu kampanje "Brkati studeni", kojom se poziva muškarce da se obilježavanju priključe ne brijući brkove, a tim povodom u Školi narodnog zdravlja "Andrija Štampar" održat će se niz događaja posvećenih muškom zdravlju.

Redoviti pregledi

Marija Gamulin iz Referentnog centra za urološku onkologiju KBC-a Zagreb rekla je kako je rak prostate u svijetu u porastu, a pravi uzroci, osim genetski uvjetovanih, još nisu poznati. No, drži da je tome značajno pridonijelo rano otkrivanje i testiranje na rak prostate.

Predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga rekao je kako se javnozdravstvenom kampanjom 'Sve za njega' u subotu na Jelačić placu želi ukazati da bi svaki muškarac iznad 50 godina, posebice oni s rakom prostate u obitelji, trebao odlaziti na redovite urološke preglede, a oni iznad 55 godina redovito se testirati na PSA.

Javnozdravstvena kampanja "Svi za njega" održava se u organizaciji Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate, Hrvatske lige protiv raka i Grada Zagreba.

Linker
27. svibanj 2024 19:09