FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
liječi mnoge bolesti

Najmoćnija biljka za žene: pomaže kod svih krvarenja, preporučuje se kod bubrežnog kamenca te regulira niski i visoki tlak

Preporučuje se njezino branje u proljeće iako se može brati i tijekom cijele godine

Rusomača cvate od ožujka do studenog; cvjetovi su sitni, bijeli i združeni u produžene vršne cvatove. Jedna od najčešćih korovnih biljaka, raste po poljima, vrtovima, uz putove i živice, a na glasu je kao najmoćnija biljka za žene.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


Ljekovita je cijela biljka

Preporučuje se njezino branje u proljeće iako se može brati i tijekom cijele godine. Suši se u hladu i na propuhu, a čuva u zatvorenim kutijama, koje je štite od vlage. Ipak, ako je moguće, bolje je rabiti svježu biljku. Rusomačom liječimo mnoge bolesti - sve vrste krvarenja, iz nosa, pluća, crijeva, želuca i rana kod kojih se krvarenje ne može zaustaviti, prejake menstruacije, regulira krvarenje u pubertetu i klimakteriju; liječi kržljavost i odumiranje mišića, kilu, razne smetnje u izmjeni tvari u tijelu, reumu, giht, bolesti jetre, bubrega, mokraćnog mjehura; preporučuje se kod žučnog i bubrežnog kamenca, kod niskog ili pak previsokog tlaka i dr.

• ČAJ - 2 velike žlice suhe ili 4 velike žlice svježe biljke prelijemo s 1/2 l vrele vode i ostavimo samo jednu minutu; popije se toplo tijekom dana, kroz 3 tjedna; napravi se pauza od 2 tjedna i ponovi se liječenje u trajanju od 3 tjedna. To je dobar lijek protiv krvarenja, neredovite menstruacije, naročito u klimakteriju, kao i za sve navedene bolesti.

• ČAJ - 2 čajne žličice suhe rusomače ili 4 žličice svježe prelije se s 1/4 l kipuće vode i nakon 10 minuta se procijedi. Taj čaj regulira niski i visoki tlak, a mora se piti kroz dulje vrijeme, 2-3 šalice dnevno.

• ČAJNA MJEŠAVINA - u jednakim dijelovima rusomača, korijen uspravne petoprste, imela i ptičji dvornik: jedna čajna žličica te mješavine prelije se s 1 šalicom vrele vode i nakon 3 minute se procijedi. Dnevno se piju 3-4 šalice ovoga čaja kao izvanredan lijek protiv krvarenja iz pluća.

• ČAJNA MJEŠAVINA - u jednakim dijelovima rusomača i preslica - 1 velika žlica ove mješavine prelije se s jednom šalicom vrele vode, odstoji jednu minutu te se procijedi. Dnevno se piju 2-3 šalice toga čaja kod svih vrsta krvarenja.

• TINKTURA - isjeckanu svježu rusomaču stavimo u bocu, prelijemo rakijom i ostavimo 3-4 tjedna na toplome mjestu. Jednu veliku žlicu ove tinkture dodajemo čaju od vrkute, koji pijemo po jednu litru dnevno. To je čudotvoran lijek za oboljele mišiće (vanjske i unutarnje).

• OBLOZI - nasjeckanu rusomaču stavimo u sito iznad kipuće vode; kada se dobro opari, stavljamo je kao oblog na oslabjele mišiće udova.

Ljekovita svojstva biljaka, osobito onih iz hrvatskog podneblja, opisao je u svojoj knjizi “Božja biljna ljekarna”, u izdanju Školske knjige, pater Juro Marčinković.

Linker
26. travanj 2024 14:50