Ako se vaša rutina pražnjenja u posljednje vrijeme promijenila, trebali biste o tome porazgovarati sa svojim liječnikom
 FOTOGRAFIJE: TDUB303 GETTY IMAGES
vrijedi probati

Muči vas zatvor? Ovih šest čajeva mogu vam pomoći da se konačno riješite probavnih muka

Ako imate problema s tvrdom i neredovitom stolicom, okrenite se prirodnim rješenjima. Čajevi se od davnina koriste kako bi ublažili probleme zatvora, a ovih šest vrsta čajeva su u tome naročito učinkoviti

Zatvor se smatra kad osoba ima tri ili manje stolica tjedno, a stolica je tvrda i suha te pražnjenje može biti teško i bolno. Gotovo svakome se barem jednom dogodilo da ima zatvor, no obično to ne traje dugo i nije riječ o ozbiljnom problemu. Povećan unos voća, povrća i cjelovitih žitarica – a to su namirnice koje obiluju vlaknima – također je dobar način za ublažavanje zatvora i redovitiju stolicu, a korisno je i redovito se baviti nekom fizičkom aktivnošću te, kad osjetite nagon za pražnjenjem, osigurati si dovoljno vremena da to obavite u miru. Ako se vaša rutina pražnjenja u posljednje vrijeme promijenila, trebali biste o tome porazgovarati sa svojim liječnikom, a laksative koristite samo onda kad i ako vam to liječnik preporuči. Liječnik će vam znati reći i da li neki od lijekova koje uzimate možda izaziva zatvor. I ne zaboravite na ono što će sasvim sigurno ubrzati i olakšati pražnjenje – čajeve.


Čaj od rabarbare

Možda to niste znali, ali čaj od rabarbare može ublažiti zatvor. Čaj od rabarbare možete kupiti u vrećicama ili ga spraviti sami od svježe rabarbare koju uberete. Iako kliničkih istraživanja o tome nedostaje, smatra se da ova biljka ima stimulativno laksativno djelovanje te da može smanjiti gastrointestinalnu disfunkciju kod bolesnih osoba.


Čaj od aloe vere

Smatra se da sok aloe vere može biti koristan za ublažavanje zatvora, a takav se učinak pripisuje i čaju od te biljke. Dr. William Chey, profesor gastroenterologije i nutricionizma na Sveučilištu Michigan kaže da aloe vera također ima laksativno djelovanje, a kad je riječ o izboru između soka i čaja, prednost čaja je to što je topao, a započinjanje dana toplim napitkom može pomoći u pokretanju crijeva. Treba naglasiti i da konzumiranje veće količine tekućine općenito (uključujući i čaj) pomaže u održavanju stolice mekom, a onda je i njezin prolazak kroz crijeva lakši.


Čaj od sene

Sena je popularni biljni laksativ, siguran je i obično se dobro podnosi. Riječ je o tropskoj cvjetnoj biljci čiji se cvjetovi i voće stoljećima koriste u narodnoj medicini za ublažavanje zatvora.

- Pokazalo se da sena djeluje na mišiće debelog crijeva te stimulira kontrakcije, a to može biti vrlo korisno za ublažavanje zatvora – objašnjava dr. Chey dodajući da opuštenost mišića debelog crijeva može dovesti do zatvora. Kad se potaknu kontrakcije mišića debelog crijeva, to pomaže u izbacivanju stolice iz tijela. Sena obično izaziva pokretanje crijeva u roku od 6 do 12 sati nakon konzumacije, što znači da bi bilo dobro popiti čaj od sene navečer kako biste potaknuli pražnjenje crijeva ujutro.

Oprez: ne uzimajte senu duže od jednog tjedna. Naime, prekomjerne količine sene mogu uzrokovati blaga do umjerena oštećenja jetre. U svakom slučaju oštećenja jetre izazvana ovom biljkom nisu trajna i prolaze ubrzo nakon prestanka konzumiranja sene.


Čaj od krkavine

Krkavina je ljekovita biljka koja pripada obitelji Rhamnaceae, a njezino znanstveno ime je Rhamnus purshiana. Poznata je kao blagi laksativ te s često koristi u borbi protiv zatvora. Poput sene, i krkavina može izazvati oštećenja jetre ako se uzima u prekomjernoj količini, a to je sve preko četiri do pet dana. Nuspojave uključuju grčeve u trbuhu i neravnotežu elektrolita.

- Sena, rabarbara, aloe vera i krkavina pomažu u pomicanju stolice kroz crijeva jer stimuliraju mišiće debelog crijeva na snažnije i redovitije kontrakcije, no mehanizam kojim to postižu je različit kod tih biljaka i još nije dovoljno poznat - kaže dr. Chey.


Crni ili zeleni čaj

Čaj kod sadrži kofein također vas može „potjerati” na pražnjenje baš kao što to čini i šalica jutarnje kave. Crni čaj ima oko 47 miligrama kofeina u jednoj šalici, a zeleni čaj nešto manje, odnosno oko 28 miligrama po šalici.

- Kofein služi kao stimulans za pokretljivost i kontrakcije crijeva i to je razlog zašto mnogi ljudi kažu da ih šalica kave ili čaja ujutro tjera na pražnjenje – objašnjava dr. Chey. I zeleni i crni čaj dobivaju se od iste biljke, Camellije Sinensis, no za crni čaj se listovi suše i fermentiraju što mu daje tamniju boju i bogatiji okus.

Linker
05. ožujak 2024 20:31