Izv. prof. prim. dr. sc. Jelena Marušić. FOTO: BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX
žensko zdravlje

Mnogima nepoznata žlijezda može dovesti do jake upale. Dr. Marušić objašnjava kako prepoznati simptome

Oko dva posto žena reproduktivne dobi će se susresti s upalom Bartholinove žlijezde

Osim ako se nisu susrele s upalom, mnoge žene nikad nisu ni čule za ovu žlijezdu. Bartholinove žlijezde nalaze se s obje strane otvora rodnice a njihovi izvodni kanalići se otvaraju upravo u stražnjem donjem dijelu rodnice, točnije odmah na ulazu rodnicu i služe vlaženju tog područja posebno u vrijeme spolnog odnosa. Žlijezde su veličine oko pola centimetra i normalno ih ne možemo napipati na ginekološkom pregledu niti ih žene same ne mogu vidjeti ni napipati. Oko dva posto žena reproduktivne dobi, dakle žene između 20-40 godine života će se susresti s upalom Bartholinove žlijezde. Upale su iznimno rijetke u menopauzi, a ako se tada jave trebamo razmišljati i o mogućoj malignoj promijeni u cisti.

Koji su najčešći simptomi ove upale, kako se dijagnosticira te koji su oblici liječenja, pitali smo izv. prof. prim. dr. sc. Jelenu Marušić, ginekologinju i endokrinologinju.

image
Privatni album

Zašto dolazi do upale ove žlijezde? Postoje li neki okidači?

Pravi uzrok nastanku upale Bartholinove žlijezde i zašto neke žene višekratno imaju upale nije nam poznato. Ono što znamo je da začepljenje izvodnog kanala jedne od žlijezda (upala je najčešće jednostrana) i zastoj sekreta može potaknuti nekakva mikroozljeda, uska odjeća i pritisak te najprije nastane cista, a kada se nakon toga u nakupljeni sekret u žlijezdi nasele bakterije poput E coli, Stafilokoka, ili nekih spolno prenosivih bolesti nastane gnoj u cisti kojeg nazivamo apscesom Bartholinove žlijezde. Takvo stanje traži posjet ginekologu i liječenje.


Koji su najčešći simptomi, na što bi žene trebale obratiti pažnju?

Najprije se obično javlja otok i zatezanje u području stražnjeg dijela rodnice, ispupčenje veličine od 1 do 5 cm, do veličine ping-pong loptice, otežano sjedenje, pulsiranje u području stražnjeg dijela malih usana, poneka i otežan hod. Ako se razvije apsces onda koža iznad žlijezde postaje tanka, crvena, sjajna, topla i bolna. Kod težih slučajeva možete razviti i povišenu tjelesnu temperaturu. Ponekad apsces može puknuti i sam i iscurit će sukrvavo-gnojni sadržaj iz ciste.


Kako se dijagnosticira?

Anamnezom, kada vam pacijentica ispriča da je nekoliko dana osjećala bol, potom je napipala malu kuglicu, pa vam se sada javlja zbog boli i rasta tvorbe u nekoliko dana, već možete posumnjati na upalu Bartholinove žlijezde. A onda pri ginekološkom pregledu se već golim okom uoči oteklina, crvenilo, a rjeđe i iscjedak iz ciste. Ponekad je cista smještena koji centimetar unutar rodnice, ali je možemo napipati i pri pregledu prikazati.


Koji su oblici liječenja ove upale?

Ako je samo prisutna manja cistica 1-2 cm bez znakova upale nemamo što liječiti, radi se samo o zastoju sekreta. No ako je cista bolna, ako raste, u prvoj ranoj fazi liječenje antibioticima može potpuno smiriti stanje. Neliječena početna upala dovest će do daljnjeg razvoja apscesa (nakupine gnoja u cisti) u tom slučaju moramo posegnuti za kirurškim liječenjem.

Možemo napraviti samo rez cca 0,5-1centrimetra tzv. incizija na najispupčenijem dijelu ciste u lokalnoj anesteziji (može i u općoj ako pacijentica teško podnosi bol). Odmah nakon što gnoj iscuri žene osjete veliko olakšanje. Isperemo i dobro očistimo područje ciste te postavimo „dren“ kako bi se sadržaj još cijedio iz apscesa. Bris šaljemo na mikrobiološku obradu, a pacijentici propisujemo antibiotsku terapiju. Dren obično uklonimo mi ili objasnimo pacijenticama kako da ga uklone same. Ako se cista ponovila napravit ćemo vam tzv. marsupijalizacija. Opet rez u lokalnoj anesteziji (ili u općoj po dogovoru) te ispiranje i postavljanje šavova tako da se rub čahure ciste fiksira za kožu. Cilj ovog zahvata je stvoriti kanalić kojim će se odvijati drenaža i spriječiti ponovno javljanje upale.

No, ako se unatoč marsupijalizaciji upala ove žlijezde ponavlja savjetuje se u bolničkim uvjetima u općoj anesteziji cistu u potpunosti izljuštiti tzv. ekstirpacija ciste.


Kako si možemo olakšati simptome? Pomaže li kupka ili možda neki određeni čajevi?

Možete si prirediti tople sjedeće kupke 4-5x dan 10-15 minuta. Namakanje neće izliječiti apsces, ali će olakšati bol i pritisak. Oblozi na sterilnu gazu ulja čajevca i ulja ricinusa mogu djelovati protuupalno. Nemojte same pokušati istiskivati sadržaj iz upaljene ciste ili probijati cistu jer se stanje može dodatno zakomplicirati.


Što sami možemo učiniti kako bismo spriječili upalu ove žlijezde ili ako smo se već s njom susreli kako spriječiti povratak upale. Postoje li neki načini - prehrana, redukcija stresa i slično?

Ne, nažalost ne postoji način da se spriječi nastanak upale i apscesa Bartholinove žlijezde. No, dobra higijena posebno u vrijeme menstruacije, pamučno donje rublje, uporaba kondoma pomoći će u smanjenju šanse za ovakvu vrstu upale.


Što ako se ne liječi?

Neliječena lokalna infekcija može dovesti do porasta tjelesne temperature, do širenja upale na okolnu kožu i potkožje pa i iznimno rijetko do sepse, širenja bakterija u krv. Zato svako otvrdnuće, bolnost, crvenilo kože u području otvora rodnice praćeno pulsiranjem i boli koje ometa vaše svakodnevne aktivnosti shvatite ozbiljno i potražite liječničku pomoć. Što nam se ranije javite, liječenje je jednostavnije. Na vrijeme započeto liječenje infekcije bilo antibioticima bilo kirurški vraća vas već za 24-48 sati vašim svakodnevnim aktivnostima. Nakon što se uspješno izliječi ova upala ne biste trebali imati nikakve trajne posljedice, osim ponekad mogućeg ožiljka na koži nakon kirurškog liječenja.

Linker
23. svibanj 2024 14:08