Magnezij ćete naći i u orašastim plodovima

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
imate li ga dovoljno

Magnezij je ključan za imunosni sustav i borbu protiv raka

Smatra se da više od polovice stanovnika razvijenih zemalja prehranom unosi jedva dvije trećine preporučenih vrijednosti magnezija, a dnevno bismo trebali unijeti 375 miligrama


Razina magnezija u krvi važan je faktor u sposobnosti imunosnog sustava da se uhvati u koštac s patogenima i stanicama raka. Znanstvenici sa Sveučilišta i Sveučilišne bolnice u Baselu u časopisu Cell objavili su istraživanje koje je pokazalo da T-stanice trebaju odgovarajuću količinu magnezija kako bi mogle učinkovito obavljati svoju funkciju, a to otkriće moglo bi biti važno za oboljele od raka.


Što donosi nedostatak ovog minerala

Manjak magnezija povezan je s raznim bolestima, poput infekcija i raka. Ranija su istraživanja pokazala da se kancerogene tvorbe brže šire u tijelu miševa kad su životinje stavljene na prehranu s niskim udjelom magnezija te da je njihova zaštita od virusa gripe tada smanjena. Ovo je istraživanje otkrilo da T-stanice mogu učinkovito eliminirati abnormalne ili inficirane stanice samo ako su u okolini bogatoj magnezijem.

Preciznije, magnezij je važan za funkcioniranje površinskog proteina T-stanice koji se naziva LFA-1 i ima ključnu ulogu u aktivaciji tih stanica. I tu stupa na scenu magnezij: ako magnezija ima u dovoljnim količinama u blizini T-stanica, veže se na protein LFA-1 te osigurava da ostane aktivan. Činjenica da je magnezij ključan za funkcioniranje T-stanica mogla bi biti vrlo značajna za moderne imunoterapije raka. Naime, te terapije imaju za cilj mobilizirati imunosni sustav, naročito citotoksične T-stanice, da uništava stanice raka.

U eksperimentalnim modelima znanstvenici su uspjeli dokazati da je imunosni odgovor T-stanica protiv stanica raka bio pojačan uslijed povećanja lokalne koncentracije magnezija u tumorima. Autori studije su, koristeći podatke nekih prijašnjih studija u koje su bili uključeni oboljeli od raka, uspjeli pokazati da su imunoterapije bile manje učinkovite kod pacijenata koji su u krvi imali manju razinu magnezija.


Dobri prehrambeni izvori magnezija su:

  • zeleno lisnato povrće
  • mahunarke
  • sjemenke
  • integralne žitarice
  • orašasti plodovi

Ne smijemo zaboraviti ni na prirodnu mineralnu vodu bogatu magnezijem.


ČITAJTE I: Znate li prepoznati nedostatak magnezija? Ovi ozbiljni znakovi će vam to jasno reći

Linker
09. svibanj 2024 05:51