Preparati sene ne preporučuju se u slučaju bolova u trbuhu i upalnih stanja u crijevima te u trudnoći
 Getty Images/iStockphoto
Dežurna ordinacija

Liječnici odgovaraju na vaša pitanja: Smijem li redovito koristiti čaj od sene kao laksativ?

Sena je već dugo u uporabi, to je biljka čije aktivne tvari djeluju na sluznicu crijeva stimulirajući kontrakcije i pokrete, dakle djeluje kao tzv. kontaktni laksativ

Imam stalne probleme sa zatvorom i nakon dosta toga što sam isprobala preporučili su mi čaj od sene i stvarno mi vrlo dobro djeluje. Smijem li ga redovito koristiti ili je možda bolje uzimati senu u tabletama?

Suzana B., Jastrebarsko

Odgovara Melita Petrović, mag. farmacije, Zagreb:

dr. Melita Petrović

"Za probleme opstipacije sena je već dugo u uporabi, to je biljka čije aktivne tvari djeluju na sluznicu crijeva stimulirajući kontrakcije i pokrete, dakle djeluje kao tzv. kontaktni laksativ. Izaziva peristaltiku, koja je često i vrlo bolna pa se moraju poštovati upute, tj. ne smije se prekoračiti dnevna doza. Preparati sene ne preporučuju se u slučaju bolova u trbuhu i upalnih stanja u crijevima te u trudnoći. Na tržištu se nalazi u obliku čaja ili tableta, često i u kombinaciji s drugim biljkama. Namijenjena je za kratkotrajno korištenje (maksimalno do dva tjedna) jer može izazvati ovisnost. Stolica se obično javlja 6-12 sati nakon uzimanja pa se preporučuje uzimanje navečer kako bi laksativni učinak nastupio ujutro. Tijekom dužeg uzimanja postoji opasnost od poremećaja ravnoteže elektrolita, što može imati opasne posljedice. Dakle, to je izvrstan biljni lijek za akutnu terapiju, a ako je vaš problem trajan, osim promjene prehrane, senu treba zamijeniti nekim drugim pripravkom i eventualno je ponovno nakratko koristiti bude li potrebno."

Linker
13. ožujak 2024 10:08