Nabavite tlakomjer s manžetom za mjerenje na nadlaktici i birajte renomirane proizvođače
 Getty Images
Dežurna ordinacija

Liječnici odgovaraju na vaša pitanja: Je li bitno na kojoj se ruci mjeri tlak?

Trebalo bi prvo izmjeriti tlak na obje ruke pa ako su vrijednosti približno podjednake, slobodno izaberite ruku na kojoj vam je jednostavnije mjeriti

Na kojoj ruci mjeriti tlak Je li bitno na kojoj se ruci mjeri tlak i utječu li klimatske promjene (toplo, hladno) na vrijednosti tlaka? Je li mjerodavan tlak koji se mjeri na zapešću?

Jasminka A., Zadar

Odgovara dr. Damir Petrušić, internist:

Zagreb, 270919.
Hanza Media. Koranska 2.
Na fotografiji: Dr. Damir Petrusic.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
CROPIX
dr. Damir Petrušić

"Kod većine ljudi nema razlike u visini krvnog tlaku između lijeve i desne ruke. Kod nekih stanja postoji veliko odstupanje između lijeve i desne strane. Zbog toga bi trebalo prvo izmjeriti tlak na obje ruke pa ako su vrijednosti približno podjednake, slobodno izaberite ruku na kojoj vam je jednostavnije mjeriti (primjerice, dešnjaci na lijevoj, zbog praktičnosti). Klimatske promjene mogu znatnije utjecati na vrijednosti tlaka. Pri nižim temperaturama zraka zimi tendencija je vazokonstrikcije, tj. stezanja krvnih žila, s posljedičnim višim vrijednostima krvnog tlaka. Suprotno se događa ljeti, kada su vrijednosti krvnog tlaka u pravilu niže. Često su sezonske razlike tolike da je potrebna korekcija doze antihipertenziva naviše zimi i naniže ljeti. Prema starijim istraživanjima britanskog udruženja za hipertenziju od testiranih modela tlakomjera za zapešće ni jedan nije zadovoljio kriterije točnosti, dok je pouzdanost tlakomjera koji mjere tlak na nadlaktici bila znatno veća. Stoga nabavite tlakomjer s manžetom za mjerenje na nadlaktici i birajte renomirane proizvođače. Redovito mjerite tlak, vodite dnevnik samokontrole te neka između stavljanja manžete i mjerenja prođu minimalno tri minute, i to bez razgovora."

Linker
05. ožujak 2024 21:05