Čak i ako vam pilula do sada nije zadavala probleme, moguće je da se to odjednog dogodi.
 Foto: iStock
9 znakova

Lako otkrijte koristite li pogrešnu antibebi pilulu

Nije svaka metoda kontracepcije dobra za svaku ženu, provjerite je li ona koju vi koristite najbolji izbor za vaše tijelo.

Ukoliko se kod vas javlja više od jednog od navedenih zdravstvenih problema, trebali biste razgovarati sa svojim ginekologom.

Krvarenje

Nepravilno krvarenje, prekomjerno krvarenje ili takozvani spotting najčešće su nuspojave svih kontracepcijskih sredstava, uključujući pilule, flastere i prstene, no one obično traju samo nekoliko mjeseci od početka korištenja nove metode. Ako nakon dva-tri mjeseca još krvarite, ipak porazgovarajte s ginekologom o nekoj drugoj kontracepcijskoj metodi.

Mučnina

Ova je nuspojava vrlo česta kod uzimanja sintetičkih hormona. Ako kod vas antibebi pilule izazivaju mučninu, počnite s vrlo malom dozom hormona i uzmite pilulu navečer prije spavanja. Ako to ne pomogne, prijeđite na neku drugu kontracepcijsku metodu, poput vaginalnog prstena ili pilula koje su samo na bazi progesterona.

Slabije pamćenje

Znanstvenici na Sveučilištu u Kaliforniji otkrili su da žene koje uzimaju antibebi pilulu bolje pamte događaje, ali se teže prisjećaju detalja nego žene koje ne koriste hormonsku kontracepciju. Stoga, ako vam to stvara probleme, prijeđite na neki oblik nehormonske kontracepcije.

Debljina

Poznato je odavno da hormonska kontracepcija ne djeluje dobro na žene koje su pretile, no o tome većina ginekologa izbjegava razgovarati sa svojim pacijenticama. No, dobro je znati kako je nedavno istraživanje pokazalo da je većina pilula, vaginalnih prstenova i flastera maksimalno učinkovita samo kod žena težine do 85 kilograma.

Nagle promjene raspoloženja

Ako se vaša PMS neurotičnost pretvorila u cjelomjesečnu emocionalnu uzburkanost, za to mogu biti odgovorni hormoni u nekim antibebi pilulama, flasteri i spirala koji mogu potencirati simptome PMS-a. To sve ovisi o tome koliko ste osjetljivi na sintetičke progesterone i estrogene koji se koriste kod gotovo svih vrsta kontracepcije. Dakle, imate li taj problem, možda bi bilo bolje da prijeđete na neki nehormonski oblik kontracepcije.

Jake glavobolje

Kronične glavobolje, uključujući i neke vrste migrena, povezuju se s razinom hormona kod žena. Antibebi pilule mogu pogoršati stanje ili izazvati glavobolje kod žena koje ih prije nisu imale. Postoje različiti proizvođači koji nude antibebi pilule s različitim omjerima ključnih hormona pa isprobavajte dok ne pronađete koktel koji vam najbolje odgovara.

Debljanje

Mit je da antibebi pilule debljaju, no postoji jedna vrsta kontracepcije koja dokazano čini upravo to, a to je Depo Provera u injekcijama. Istraživanja su pokazala da žene koje koriste tu kontracepciju dobivaju u prosjeku oko dva i pol kilograma tjelesne težine. Od pomoći vam može biti i činjenica da je isto istraživanje pokazalo da žene koje konzumiraju mnogo voća, povrća i cjelovitih žitarica imaju manji rizik od debljanja kad uzimaju ovu kontracepciju.

Nadutost

To je jedna od najomraženijih nuspojava kontracepcije. Istraživanja su pokazala da žene koje uzimaju antibebi pilule imaju veći rizik od nadimanja, zatvora i simptoma nadraženih crijeva. Ako vas gastrointestinalni problemi muče stalno, porazgovarajte s ginekologom o promjeni metode kontracepcije.

Učestale infekcije

Dijafragma i spirale mogu izazvati učestale bakterijske infekcije u području vagine pa sva takva kontracepcijska sredstva koja se umeću u vaginalni kanal i samim time narušuju delikatnu ravnotežu bakterijske flore u toj zoni ne bi trebala biti prvi izbor.

Linker
05. travanj 2024 08:07