healthy christmas breakfas

 SHUTTERSTOCK
Stvaranje navika

Konzumiranje obroka ranije može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti

Preskakanje doručka povezano je s većim rizikom od razvoja kroničnih stanja

Dok je zdrava hrana važna za cjelokupno zdravlje, vrijeme obroka također igra ključnu ulogu. Do ovog je zaključka došla nedavna studija kojom je otkriveno davrijeme u koje ljudi jedu može utjecati na rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Znanstvenici iz barcelonskog Instituta za globalno zdravlje, analizirali podatke više od 100 000 ljudi, praćenih između 2009. i 2022. Glavno otkriće je da je kasni prvi ili zadnji obrok povezan na veći rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Preskakanje doručka i kardiovaskularne bolesti

Nalazi, objavljeni u časopisu Nature Communications, pokazali su da je jedenje prvog obroka kasnije tijekom dana, poput preskakanja doručka, povezano s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, s povećanjem rizika od 6 posto po satu kašnjenja. Nadalje, dulje trajanje noćnog gladovanja, drugim riječima, vrijeme između zadnjeg obroka u danu i prvog obroka sljedećeg dana, povezano je sa smanjenim rizikom od cerebrovaskularne bolesti. Navedeno podupire uvjerenje da je dobro prvi i posljednji obrok pojesti ranije tijekom dana, otkrilo je priopćenje za tisak.

- Nekoliko studija tijekom godina otkrilo je da povremeni post (eng. intermittent fasting ) ima metaboličke prednosti, a posebno na inzulin, šećer u krvi, razinu kolesterola i poboljšanje tjelesne težine - rekla je dijetetičarka Anne Danahy za Medical News Daily dodajući kako su mnogi rekli da bolje spavaju ako ne jedu kasno navečer.

Prethodne studije također su pokazale da prehrambene navike mogu utjecati na rizik od kardiovaskularnih bolesti. Na primjer, studija iz 2021. objavljena u časopisu Endocrine Reviews otkrila je da povremeni post pomaže u sprječavanju kroničnih stanja poput dijabetesa i bolesti srca.

- Usklađivanje naše svakodnevne navike kada jedemo s unutarnjim satom tijela može optimizirati zdravlje i smanjiti rizik od opterećenja kroničnim stanjima poput dijabetesa, bolesti srca i jetre - napisali su istraživači u studiji.

Ovakav obrazac stečenih navika također može poboljšati san i smanjiti rizik od pretilosti, smatraju znanstvenici. Povremeni post mogao biti učinkovita strategija za poboljšanje kvalitete života i smanjenje zdravstvenih rizika.

Linker
21. travanj 2024 00:50