SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Kako se liječi gljivična upala zvukovoda

Odgovara prof. dr. Robert Trotić, otorinolaringolog

Imam učestale gljivične upale zvukovoda. To mi radi priličnu neugodu. Je li to opasno i što mogu učiniti da se toga riješim?

  • Vlado K., Zagreb


Odgovara prof. dr. Robert Trotić, otorinolaringolog, KBC Sestre milosrdnice, Zagreb

Gljivice u zvukovodu (otomikoza) karakterizira intenzivan svrbež, osjećaj punoće u uhu, nagluhost i bol koja se javlja kod sekundarne bakterijske infekcije. Najčešće gljivice u uhu su Candida, Aspergillus, dermatoiti i Actinomyces. Kada liječnik otoskopski pregleda uho, vidi crvenilo kože zvukovoda u kojem su sivo-bijelo-crne nakupine, ovisno o vrsti gljivice. Često se vidi i crvenilo bubnjića. To nije opasno ako se na vrijeme poduzmu terapijske mjere.

One obuhvaćaju pažljivo čišćenje zvukovoda ispiranjem i mikrotoaletama 3-postotnom otopinom borne kiseline. Nakon toga se primjenjuju antimikotičke kapi za uho. Kod težih i ponavljajućih oblika gljivične infekcije daju se sistemski antimikotici, sve do nestanka simptoma i kliničkih znakova otomikoze.

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
26. travanj 2024 17:42