SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Kako bavljenje sportom utječe na proširene vene?

Rekreativno bavljenje sportom je preporučljivo. Stanje proširenih površinskih vena je progresivno, stoga nažalost možete očekivati da će proširene površinske vene za neko vrijeme biti jače izražene bavili se sportom ili ne

Imam 39 godina i proširene vene na obje noge. Zanima me kako bavljenje gimnastikom, jogom, fitnessom djeluje na proširene vene. Je li vježbanje preporučljivo ili postoje neka ograničenja?

Blanka E., Pula

Odgovara doc. dr. Slaven Suknaić, vaskularni kirurg:

image
DRAGAN MATIC/CROPIX CROPIX

"Proširene površinske vene na nogama vrlo vjerojatno imate zato što ih ima i netko u vašoj obitelji (majka, otac). Sportovi kod kojih ima puno napinjanja trbušnih mišića (npr. dizanje utega) povećavaju tlak u venama nogu i mogu pridonijeti pogoršanju lokalnog nalaza. Rekreativno bavljenje sportom je preporučljivo. Stanje proširenih površinskih vena je progresivno, stoga nažalost možete očekivati da će proširene površinske vene za neko vrijeme biti jače izražene bavili se sportom ili ne. Rješenje je neki od minimalno invazivnih tretmana (termoablacija, okluzija ljepilom, sklerozacija pjenom), što ovisi o lokalnom kliničkom nalazu i nalazu kolor-doplera vena nogu."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
14. travanj 2024 19:51