FOTOGRAFIJE: LAFLOR GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
NE ŽURITE U LJEKARNU

Kada je najbolje vrijeme za kućni test za trudnoću

Ovi testovi ne mogu precizno detektirati trudnoću prije nego što menstruacija zakasni

Bez obzira na to priželjkujete li pozitivan ili negativan ishod na kućnom testu za trudnoću, ne brzajte u ljekarnu drugi dan nakon nezaštićenog odnosa. Najbolje vrijeme za provjeru kućnim testom za trudnoću dolazi tek nakon što vam menstruacija zakasni, time ćete izbjeći lažno negativne i lažno pozitivne rezultate. Nemate li običaj voditi kalendar plodnih dana, potreba da obavite test za trudnoću može biti dobar razlog da ih počnete precizno pratiti. Ako su vam ciklusi neredoviti, nemojte provoditi test dok ne prođe vrijeme za vaš najdulji uobičajeni ciklus.

Primjerice, ako vam ciklusi traju od 29 do 34 dana, najbolji dan za test bit će 35. dan ili koji dan kasnije. Prema podacima FDA (Američka agencija za hranu i lijekove) 10 do 20 od stotinu žena neće dobiti pozitivan rezultat testa provedenog na dan za koji misle da im je prvi dan kašnjenja menstruacije, čak i ako jesu trudne.


Testiranje ujutro

Kućni testovi napravljeni su za ranu detekciju trudnoće, no ne mogu je precizno detektirati prije nego što menstruacija zakasni. Dan nakon što je trebala uslijediti menstruacija njihova je točnost sto posto, na dan očekivane menstruacije 96 posto, a dan prije očekivane menstruacije 93 posto. Tri dana prije menstruacije točnost im je 68 posto. Do određene mjere važno je i vrijeme u danu u kojem provodite test. Vjerojatnije je da ćete dobiti točan rezultat ako se testirate ujutro, a to osobito vrijedi ako vam menstruacija još ne kasni ili ako kasni tek koji dan. Kućni testovi za trudnoću, naime, rade otkrivanjem hormona humanog korionskog gonadotropina (hCG) u urinu. Urin ima najveću koncentraciju ujutro odmah nakon buđenja, osim ako ne idete često mokriti noću i ako ne pijete vodu tijekom noći. To znači da će jutarnje razine tog hormona biti nešto više pa će i vjerojatnost za očitanje pozitivnih rezultata u slučaju trudnoće biti veća.

Linker
02. svibanj 2024 19:16