Najčešći simptomi uključuju umor, nedostatak daha i nedostatak mentalne jasnoće koja se naziva moždana magla.

 SHUTTERSTOCK
Nova studija

Jeftin lijek za dijabetes smanjuje rizik od dugog covida

Dugi covid može spriječiti uzimanje metformina, desetljećima najčešćeg lijeka koji se koristi za liječenje dijabetesa tipa 2 širom svijeta

Osobe koje su uzimale lijek metformin za regulaciju razine glukoze u krvi, nakon što su bili pozitivni na covid, imali su za četrdeset posto manji rizik od razvoja dugog covida, pokazala je studija objavljena u The Lancetu.

Taj je rezultat pozdravljen kao orijentir u borbi protiv još uvijek malo poznatog stanja - dugog covida, koje, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, pogađa svaku desetu osobu koja oboli od covida. Procjenjuje se da su deseci milijuna ljudi imali dugi covid, u kojem brojni i ponekad iscrpljujući simptomi traju ili se ponavljaju tri mjeseca nakon infekcije koja se zatim može otegnuti godinama. Najčešći simptomi uključuju umor, nedostatak daha i nedostatak mentalne jasnoće koja se naziva moždana magla.

Dr. Carolyn T. Bramante sa Zavoda za opću internu medicinu Sveučilišta u Minnesoti s timom je vodila prvo randomizirano, placebom kontrolirano ispitivanje faze 3 - koje se smatra zlatnim standardom u istraživanju - koje pokazuje da dugi covid može spriječiti uzimanje metformina, desetljećima najčešćeg lijeka koji se koristi za liječenje dijabetesa tipa 2 širom svijeta. Njegova dugotrajna primjena jamči da je siguran, jeftin i široko dostupan. Istraživanje je provedeno između prosinca 2020. i siječnja 2022. godine, što znači da je uključivalo varijantu Omikron.

- Naši podaci pokazuju da metformin smanjuje količinu virusa SARS-CoV-2 kod pacijenata – rekla je za AFP dr. Bramante. Istraživači su upozorili da nisu testirali metformin na ljudima kojima je već dijagnosticiran dugi covid, pa nalazi ne ukazuju na to može li metformin pomoći u liječenju dugog covida.

Linker
25. travanj 2024 16:32