SHUTTERSTOCK
dobro je znati

Jedna posebno rastužuje i pogađa sve više ljudi: 10 bolesti kojih se treba čuvati nakon 50.

Izbor zdravog životnog stila, poput prestanka pušenja i gubitka suvišnih kilograma, može pomoći da se smanje zdravstveni rizici tipični za stariju dob

Ovo su najčešće bolesti starije dobi, a mi vam donosimo što možete učiniti kako biste ih izbjegli ili bolje držali pod kontrolom.

Artritis

Artritis je vjerojatno jedna od najčešćih bolesti s kojima se susreću osobe starije od 65 godina. Naime, iako se najčešće razvija u dobi od 30 do 60 godina, učestalost sa starenjem raste pa tako, prema procjenama američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, pogađa čak 49,7 osoba starijih od 65 godina. Radi se o bolesti koja može uzrokovati jaku bol te znatno smanjiti kvalitetu života. Iako vas artritis može obeshrabriti u tome da budete aktivni i u starijoj dobi, to nastojte spriječiti tako da u dogovoru sa svojim liječnikom napravite personalizirani program aktivnosti koji će vam, s ostalim terapijama, pomoći da se osjećate bolje i da dulje budete pokretni.


Srčane bolesti

Poznato je da su srčane bolesti glavni uzrok smrti u populaciji starijoj od 65 godina. Kako stare, ljudi imaju sve više rizičnih faktora, poput visokog krvnog tlaka i povišenog kolesterola, koji povećavaju rizik za razvoj srčanih bolesti te za srčani ili moždani udar.

Savjet liječnika: vježbajte, zdravo se hranite i dobro se naspavajte. Jesti zdravo pritom znači hraniti se tako da se održava optimalna tjelesna težina. Taj savjet je, osim za prevenciju srčanih bolesti, koristan i općenito za očuvanje dobrog zdravlja u starijim godinama.

Rak

To je drugi vodeći uzrok smrti među ljudima iznad 65 godina, no ako se preventivnim pregledima, kao što su mamogram, kolonoskopija ili pregled kože, otkriju na vrijeme, mnogi oblici raka su izlječivi. Rak se, nažalost, ne može uvijek prevenirati, no ako živite s tom bolešću, to ne znači da ne možete povećati kvalitetu svog života, čak i ako prolazite kroz teške terapije. U tome će vam pomoći opći savjeti za zdrav život u trećoj dobi i savjeti liječnika koji vas prati.

Dišne bolesti

Kronične bolesti donjeg dišnog sustava, poput KOPB-a, treći su najčešći uzrok smrti u starijih od 65 godina. Velik je broj osoba te dobi koje žive s astmom, kroničnim bronhitisom ili plućnim emfizemom. Iako kronične bolesti dišnog sustava povećavaju rizik za zdravlje općenito kod osoba treće dobi, jer ih čine podložnijim upali pluća i drugim infekcijama, redovito podvrgavanje testovima plućne funkcije i pravilno uzimanje terapije ili kisika, ako je potrebno, mogu jako pridonijeti boljoj kvaliteti života osoba s tim bolestima.

Alzheimerova bolest

Alzheimerova bolest je najčešći uzrok demencije, koja postaje sve veći javnozdravstveni izazov povezan s globalnim starenjem stanovništva. Stručnjaci smatraju da slabljenje kognitivnih funkcija u svakom slučaju ima znatan utjecaj na zdravlje osoba starije dobi te donosi probleme kao što su pitanje sigurnosti, samostalnosti ili eventualnog smještaja u dom umirovljenika ili neku drugu instituciju u kojoj bi mogli dobiti odgovarajuću skrb.


Osteoporoza

Osteoporoza može dovesti do smanjene pokretljivosti, a ako dođe do pada i prijeloma kuka ili koljena, i do invalidnosti. Iako se nekoć smatralo da je to "ženska" bolest, procjene pokazuju da među oboljelima danas ima oko 30 posto muškaraca, ali i da se promjena gustoće kostiju javlja sve ranije.


Dijabetes

Prema posljednjim podacima, u Hrvatskoj je registrirano 395.058 osoba s dijagnozom šećerne bolesti. Budući da oko 40 posto osoba sa šećernom bolešću nema postavljenu dijagnozu bolesti, procjenjuje se da je ukupan broj oboljelih od dijabetesa dostiže i 700.000. Jednostavnim mjerenjem šećera u krvi dijabetes se može rano otkriti i početi liječiti. A što prije saznate da imate dijabetes, prije ćete unijeti u svoj život promjene koje će vam omogućiti da bolje kontrolirate bolest i poboljšate svoju kvalitetu života.


Debljina

Debljina je važan rizični faktor za zdravlje osoba treće dobi. Ona povećava rizik za razvoj srčanih bolesti, dijabetes i rak.


Depresija

Činjenica je da su zaposleni umirovljenici obično sretniji umirovljenici. Tužna je činjenica da odlazak u mirovinu, pogotovo ako je bio prisiljen zbog narušenog zdravlja, može potaknuti depresiju ako se osoba suočava s financijskom nesigurnošću i nedostatkom socijalne potpore. No prijelazno razdoblje iskoristite za pronalazak novih vještina koje ćete učiti, povežite se s unucima, vježbajte. Budite fleksibilni - na primjer, ako vam vaše zdravlje otežava aktivnosti poput putovanja, uživajte u muzejima, kinima, izložbama, bazenima, redovito se družite s prijateljima... Depresija je prijetnja za zdravlje osoba treće dobi jer može smanjiti imunitet te tako smanjiti sposobnost organizma da se odupre infekcijama. Osim lijekova i terapija sa psihoterapeutom, postoje i drugi načini da se taj problem ublaži, poput povećanja fizičke aktivnosti ili intenzivnijeg društvenog života.


Herpes zoster

Sjećate li se vodenih kozica koje ste preboljeli kao dijete? One se u odrasloj dobi vraćaju u obliku herpes zostera. To je bolest koju prate simptomi poput boli, osipa i mjehurića ispunjenih tekućinom na jednoj strani tijela. Zbog oslabljenog imuniteta često se javlja kod osoba starijih od 65, a rizik se s godinama i povećava. Prema epidemiološkim studijama, gotovo polovica populacije od 80 godina imat će bar jednom herpes zoster. Također, starija dob znatno povećava i rizik od mogućih komplikacije te bolesti kao što su neuralgije, oštećenja ili gubitak vida, infekcije kože i slično.

Linker
30. svibanj 2024 17:22