FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
riječ stručnjaka

Je li loše piti kavu tijekom mjesečnice?

Prema smjernicama Američkog udruženja opstetričara i ginekologa, preporučuje se izbjegavanje kofeina kako bi se olakšali simptomi PMS-a

Mnoge se žene ne odriču kave ni pod koju cijenu, pa tako ni za vrijeme mjesečnice. No, nekoliko je studija istraživalo može li ona utjecati na pojavu grčeva i boli, a rezultati su oprečni. Kavom su se u ovim istraživanjima smatrali svi napici s kofeinom, stoga se svi beskofeinski napici, pa tako i kava, mogu piti tijekom mjesečnice bez bojazni. Prema smjernicama Američkog udruženja opstetričara i ginekologa, preporučuje se izbjegavanje kofeina kako bi se olakšali simptomi PMS-a.

Zamjena za kofein

Istraživanje iz 2012. godine kaže pak da pijenje pića punih kofeina, poput čaja i kave, može povećati razinu estrogena, što može pogoršati simptome PMS-a. No, studija iz 2016. objavljena u American Journal of Clinical Nutrition otkrila je da unos kofeina nije povezan sa simptomima PMS-a. Istraživači su zaključili da je pojava grčeva i intenziviranje boli vrlo individualno i, osim od žene do žene, varira i iz mjeseca u mjesec. Ginekolozi upozoravaju na nešto drugo. Kofein, naime, sužava krvne žile. Tijekom menstruacije maternica odbacuje sloj sluznice i stisne se kako bi oslobodila krv. Kada je protok krvi do maternice ograničen, tijekom tog procesa može se povećati napetost i intenzitet boli, ali ni to nije potkrijepljeno značajnijim istraživanjima. Stoga, ako primjećujete povezanost između pijenja kave i menstrualnih grčeva, ipak razmislite o zamjeni za kofein - pijte biljne čajeve bez kofeina. Ljekovite biljke i toplina zajedno mogu biti vrlo umirujući.

Linker
03. svibanj 2024 03:26