FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Moćan aparatić

Jačanjem mišića jezika protiv hrkanja i apneje

Aparatić ima dio koji se stavlja u usta, s četiri elektrode koje se postave oko jezika i stimuliraju mišiće

Opstruktivna apneja u snu pogađa zdravlje milijuna ljudi. Brojne se tehnologije s različitim uspjehom koriste u tretiranju tog stanja, a sada je FDA (Američka agencija za hranu i lijekove) odobrila prvo sredstvo koje jača mišiće oko jezika kako bi se smanjilo hrkanje i ublažila apneja. Kompanija Medical Technologies kreirala je aparatić eXciteOSA, zasad dostupan u SAD-u.


Sigurnost i učinkovitost

Aparatić ima dio koji se stavlja u usta, s četiri elektrode koje se postave oko jezika i stimuliraju mišiće. Jačanjem mišića u donjem dijelu jezika sprečava se zatvaranje dišnih puteva i omogućuje slobodno strujanje zraka u pluća i iz njih. Aparatić koji izgleda poput futurističkog otvarača za boce trebalo bi koristiti 20 minuta svaki dan tijekom šest tjedana, a potom jednom tjedno. Ne mogu ga koristiti osobe s pacemakerom, s bilo kojom vrstom zubnih implantata niti oni s težim oblicima apneje (indeks apneja/hipopneja, AHI, 15 i viši). U istraživanju je eXciteOSA imao neke impresivne rezultate.

FDA je procijenila sigurnost i učinkovitost uređaja na 115 pacijenata hrkača, uključujući 48 pacijenata koji su uz hrkanje imali i blažu apneju u snu. Uređaj su koristili preporučenih šest tjedana, a zatim su pauzirali dva tjedna prije procjene. Vrijeme hrkanja glasnijeg od 40 decibela skratilo se 20 posto kod 87 pacijenata, a kod onih s apnejom AHI prosječno se snizio gotovo 50 posto. Najčešće nuspojave bile su pojačano slinjenje, neugoda za jezik i zube, trnci u jeziku, metalni okus, ukočena čeljust.


ČITAJTE I: Pet prirodnih načina protiv hrkanja

Linker
03. svibanj 2024 23:30