SHUTTERSTOCK
oprez

Iz teretane se možete vratiti s oblikovanim mišićima, ali i s ovim neugodnim problemom

Odlučili ste početi vježbati? Prije dolaska u teretanu morate znati ovo

Već znate da će vam vježbanje donijeti niz dobrobiti kako za zdravlje tako i za izgled. No, prije nego što se bacite na ozbiljan trening, trebali biste znati i to da su teretane prava legla raznih patogena, od bakterija i virusa do gljivica, koje mogu uzrokovati neugodne infekcije kože poput lišajeva, bradavica i gljivičnih infekcija kože i noktiju.


Lako se šire, a dugo liječe

Znate li da je u jednom ispitivanju na slobodnim utezima u nekoliko teretana nađeno čak 362 puta više bakterija nego na zahodskoj školjci? Razlog tome je vrlo jednostavan - velik broj ljudi, znoj, visok stupanj vlage i toplina idealna su kombinacija faktora koji doprinose razmnožavanju virusa, bakterija i gljivica. Među najčešćim infekcijama koje se mogu „pokupiti” na spravama, u tuš kabinama i svlačionicama u teretanama sigurno su bradavice, razne iritacije kože te gljivične infekcije kože (naročito na stopalima) i gljivične infekcije noktiju.

A upravo gljivične infekcije noktiju, ili onihomikoze, su među najčešćim i neugodnijim infekcijama jer se lako šire i prenose, a teško i dugotrajno liječe. Naravno, to nikako ne treba biti razlog da odustanete od vježbanja i zdravog života, već samo razlog da budete oprezniji i poduzmete neke jednostavne preventivne mjere kako biste izbjegli zarazu, kao i da što prije započnete s liječenjem ako ste gljivice ipak već „pokupili”, kako biste spriječili širenje infekcije i postigli bolji uspjeh u liječenju.


Kako prepoznati gljivice na noktima

Gljivičnu infekciju nokta je lako prepoznati jer zahvaćeni nokti postaju zamućeni, bez sjaja i poprimaju žutu boju. Mogu biti zadebljani, neravnomjerne, hrapave površine i lomljivi. Gljivica u početku zahvaća kožu između nožnih prstiju, no ako je se ne liječi, često se širi na nokte nožnih prstiju. Pogoduje joj pojačano znojenje u zatvorenoj obući zbog čega je učestalija kod sportaša, a prenosi se korištenjem zajedničkih tuševa, sportskih svlačionica, podloga za vježbanje i sprava u teretanama.

Ove infekcije su vrlo tvrdokorne te ih je važno što prije prepoznati i početi liječiti kako bi se spriječilo njihovo širenje na druge dijelove tijela ili prijenos infekcije na druge osobe. No, jednako je važno i biti uporan u liječenju kako bi se gljivice posve uništile odnosno gljivična infekcija izliječila u potpunosti. U liječenju treba koristiti lijek s dokazanim protugljivičnim učinkom te ga koristiti redovito i prema uputama jer se, u suprotnom, gljivice mogu vratiti. Ustrajnost u primjeni terapije je od ključnog značenja u liječenju gljivične infekcije noktiju s obzirom na to da se, da bi došlo do izlječenja, lijek mora koristiti toliko dugo dok ne izraste zdrav nokat.


Bolje spriječiti nego liječiti

Iako je infekcija gljivicama vrlo česta u prostorima kao što su teretane i fitness centri, uz neke jednostavne mjere opreza moguće ih je izbjeći ili barem rizik zaraze svesti na minimum. Prvi i najvažniji savjet je da nikada ne hodate bosi u svlačionici, prostorima za tuširanje ili bilo gdje u sportskom objektu. Uvijek ponesite sa sobom natikače, japanke ili drugu obuću koju možete lako navući, a potom i lako oprati nakon svake upotrebe. Evo još nekoliko korisnih savjeta koji vam mogu pomoći da izbjegnete neugodne infekcije noktiju:

  • birajte čarape od prirodnih vlakana kako bi koža mogla disati i kako biste smanjili znojenje,
  • presvlačite čarape jednom dnevno ili češće ako vam se jako znoje stopala,
  • nakon tuširanja dobro obrišite stopala, naročito područja između prstiju,
  • nikada ne dijelite ručnike i dobro ih operite i osušite nakon svake upotrebe,
  • ako ste skloni znojenju stopala, možete koristiti sredstva protiv znojenja u prahu kako biste spriječili da se na stopalima stvara pogodan ambijent za razmnožavanje gljivica.


Ako prevencija ne uspije, tu je inovativna formula u obliku praktičnog laka za nokte

Na našem tržištu dostupna je inovativna* formulacija lijeka za lokalno liječenje gljivičnih infekcija noktiju na rukama i stopalima kod odraslih osoba. Exoterbyn 78,22 mg/ml je ljekoviti lak za nokte koji sadrži terbinafin, a može se kupiti u ljekarnama, bez liječničkog recepta. Exoterbyn je odlično rješenje za problem gljivičnih infekcija noktiju zbog svoje inovativne formulacije (molekula terbinafina na nosaču kitozanu) koja omogućuje bolje prodiranje lijeka kroz zaraženi nokat, do samog izvora infekcije, a bez potrebe za rašpanjem nokta. Dodatna prednost ovog ljekovitog laka za nokte je izuzetna jednostavnost i praktičnost primjene: nanosi se na nokat jednom dnevno tijekom prvih mjesec dana, a nakon toga samo jednom tjedno. I ne zaboravite, upornost je ključna u liječenju gljivičnih infekcija - za zdrave nokte bez kompromisa.


Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Sponzorirani članak nastao u suradnji s farmaceutskom tvrtkom Sandoz.

*u HR. Dostupno na www.halmed.hr


Izvori:

Linker
28. travanj 2024 10:22