SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Imaju li štucanje i krv iz nosa veze sa slabim radom srca?

Preporučujem vam da napravite krvnu sliku s trombocitima, čija je uloga veoma važna u zgrušavanju krvi


Ponekad me muči štucanje. Poslije štucanja mi ide krv iz nosa. Je li to povezano? Imam 45 godina i dobrog sam zdravlja. Prijateljica me prepala jer tvrdi da je to vezano uz slab rad srca.

Mirko R., Zabok


Odgovara dr. Damir Petrušić, internist:

image
ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX CROPIX

"Štucanje uzrokuje podražaj mišića dijafragme (ošita). Najčešće ga uzrokuje promjena volumena želuca, koji se nalazi tik ispod ošita. Može se zaustaviti sitnim gutljajima hladne tekućine. Ponekad se javlja i nakon ugradnje elektrostimulatora srca (pacemakera). To se događa zbog nadražaja okolne muskulature strujom, iz akumulatora elektrostimulatora koji se ugrađuje u mišić ispod ključne kosti. Preko okolnih mišića podražaj se ponekad prenosi sve do ošita. Krv iz nosa nije povezana sa štucanjem. Najčešće se otvara uvijek u istoj nosnici, na mjestu grananja arterije koja krvlju opskrbljuje sluznicu nosa. Ponekad je zbog tog krvarenja potrebno potražiti pomoć otorinolaringologa, koji će ga zaustaviti tamponadom nosnice. Rijetko je potrebna i elektrokauterizacija mjesta krvarenja. Preporučujem vam da napravite krvnu sliku s trombocitima, čija je uloga veoma važna u zgrušavanju krvi, a smanjenje njihova broja uzrokuje pojavu modrica po tijelu, pa i krvarenje iz nosa."


Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
13. svibanj 2024 15:21