FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
mini vodič

Dodaci prehrani koji mogu pomoći u očuvanju zdravlja srca i krvnih žila

Kada govorimo o zdravlju srcu, ne smijemo zaboraviti na ove važne vitamine


Kada jedemo hranu bogatu voćem, povrćem, ribom i cjelovitim žitaricama, dobivamo mješavinu vitamina, ugljikohidrata, vlakana i zdravih masti koje su korisne za zdravlje srca. Uz to, nekoliko je opservacijskih studija pokazalo da određeni vitamini mogu pridonijeti zdravom srcu, a među njima su i neki koje dobro poznajemo, ali često na njih zaboravimo

Poput vitamina C koji zbog antioksidativnih učinaka u našem tijelu što potiče cjelokupno zdravlje. Kako većina nas uglavnom ne jede dovoljno voća i povrća, a uz to, izloženi smo pojačanom stresu, lako je moguće da nam nedostaje vitamina C. Njegov nedostatak povezan je s povećanim rizikom od umiranja od srčanih bolesti, navodi se u preglednom istraživanju International of Molecular Sciences. Štoviše, studija sugerira da nadopunjavanje C može potaknuti zdravlje srca, osobito kod osoba s niskom razinom vitamina C u krvi. Danas se na tržištu može naći i 365 liposomalni vitamin C koji doprinosi normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju krvnih žila.

Kada govorimo o zdravlju srcu, ne smijemo zaboraviti ni na vitamine B skupine koji doprinose normalnoj funkciji srca.

Hrana bogata vitaminima B kao što su folna kiselina i B6 može smanjiti rizik od smrti od moždanog udara i srčanih problema, kažu japanski istraživači. Njihova studija proučavala je učinke vitamina B na muškarce i žene odvojeno, ali rezultati sugeriraju da bi hrana koja sadrži vitamine skupine B mogla koristiti oba spola. Izvori folata uključuju povrće, voće, cjelovite žitarice, grah, mahune, a vitaminom B6 obiluju riba, povrće, jetra, meso, cjelovite žitarice i obogaćene žitarice.

Vitamini B skupine podržavaju zdravlje srca i krvnih žila jer, smatraju znanstvenici, snižavaju razinu homocisteina, za kojeg se vjeruje da uzrokuje oštećenje unutarnjih stijenki arterija i potiče nastanak krvnih ugrušaka.


Koenzim Q10

Postoje dokazi i da Q10 može imati značajne kardiovaskularne zaštitne učinke koji bi mogli pomoći u sprječavanju kardiovaskularnih bolesti, vodećeg svjetskog uzroka smrti, navodi se u nedavnoj studiji objavljenoj u Cardiovascular Pharmacology: Open Access.

Koenzim Q10 nalazi se u svakoj stanici našeg tijela gdje pomaže pretvoriti hranu u energiju. Snažan je antioksidans koji štiti od oštećenja izazvanih toksičnim slobodnim radikalima. Osim što ga proizvodi naše tijelo, nalazi se i u mnogim namirnicama poput mesa, srdelama, skuši, cvjetači, brokuli i šparogama, ali ga u organizam možemo unijeti i u obliku dodatka prehrani.


Kolin

Još jedan vitaminima sličan esencijalni spoj je kolin. Obilno je prisutan i u biljnom i u životinjskom svijetu, i to većinom u sastavu tvari koja se naziva lecitinom. Nužan je za mnoge procese u metabolizmu čovjeka. Značajan je i za zdravlje krvožilnog i probavnog sustava - djeluje protuupalno, onemogućuje gomilanje masnoća u jetri, a u krvi snizuje razinu homocisteina koji se povezuje s povišenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i karcinoma. Ljudsko tijelo proizvodi kolin u malim količinama, pa ga je nužno uzimati putem hrane (meso, iznutrice, cvjetača, zeleno lisnato povrće, orašasti plodovi...) ili kao dodatak prehrani. Zbog sličnosti s vitaminom B često se i ubraja u skupinu vitamina B.


Inovativni proizvod - novo na tržištu

365 Pro Cardio Formula predstavlja snažnu sinergijsku formulaciju nove generacije dodataka važnih za zdravlja srca i krvnih žila. 365 Pro Cardio Formula ujedinjuje moćno djelovanje liposomalnog oblika vitamina C, biološki raspoloživog esencijalnog antioksidansa glutationoma te snagu standardiziranog ekstrakta crnog češnjaka čime se može postići značajna zdravstvena dobrobit kod prevencija bolesti srca i krvnih žila te brže regeneracije posljedica bolesti.

Pro Cardio Formula je sinergijska formula djelatnih tvari:

  • standardiziranog ekstrakta crnog češnjaka,
  • liposomalnog L-glutationa, snažnog antioksidansa za vitalnost organizma,
  • vitamina B1, B6, B9 i B12 te kolina,
  • liposomalnog koenzima Q10,
  • liposomalnog vitamina C, vitamina E - svestranih zaštitnika zdravlja koji prinose normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju krvnih žila te uz mnoge druge funkcije štite od oksidativnog stresa.

365 Pro Cardio Formula u vegetabilnim želučano-otpornim kapsulama osigurava zaštitu zdravlja srca i krvožilnog sustava, pruža cjelovitu zaštitu imunitetu i osigurava otpornost organizma na infekcije virusima i bakterijama zahvaljujući svestranoj kombinaciji nutritivnih sastojaka.

365 PRO CARDIO Formula dostupna je u bio&biotrgovinama i na www.biobio.hr webshopu. Uskoro i u svim boljim ljekarnama u Hrvatskoj.

Suplementacija kvalitetnim i ciljanim dodacima prehrani iznimno je važna, ali samo uz cjelovit pristup zdravlju koji uključuje uravnoteženu prehranu i zdrave životne navike.



Izvori:

Linker
19. svibanj 2024 00:48