FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
prvi znakovi

Bol u mišićima, trnci, akne, glavobolje... Podmukli simptomi koji mogu ukazivati i na autoimune bolesti

Vrlo je važno prepoznati prve znakove jer rana dijagnoza poboljšava kvalitetu života i smanjuje broj i težinu komplikacija


Autoimune bolesti su poremećaj imunološkog sustava u kojem on pretjerano ili previše slabo reagira protiv tvari, tkiva i organizama u tijelu. Postoji više od 80 različitih autoimunih bolesti, ali neki simptomi su zajednički za sve.

Najčešće autoimune bolesti su:

  • reumatoidni artritis - kronična upalna bolest vezivnog tkiva
  • celijakija - kronična bolest koju obilježava intolerancija na gluten
  • lupus - kronična autoimuna bolest koja može pogoditi razne dijelove tijela, uključujući kožu, zglobove, srce, pluća, krv, bubrege i mozak
  • ulcerozni kolitis - upalna bolest završetka debelog crijeva, a može se proširiti i na njegove druge dijelove tijela
  • Crohnova bolest - kronična upala crijeva
  • multipla skleroza - kronična upalna i degenerativna bolest središnjeg živčanog sustava, a oštećenja mogu zahvatiti mozak i kralježničku moždinu
  • dijabetes tipa 1 - tip šećerne bolesti ovisan o inzulinu
  • sklerodermija - kronična multisistemska bolest koja zahvaća kožu, zglobove, krvne žile i unutarnje organe. Uzrokuje zadebljanje, oticanje i zatezanje kože
  • psorijaza - kronična nezarazna kožna bolest

Vrlo je važno prepoznati prve znakove jer rana dijagnoza poboljšava kvalitetu života i smanjuje broj i težinu komplikacija.


1. Glavobolja, mentalna maglica, nemogućnost koncentracije

Svi ovi simptomi mogu ozbiljno narušiti kvalitetu života te lako mogu biti povezani sa stresom i manjkom sna. No, isto tako oni su znak poremećaja imunološkog sustava (lupus).


2. Akne, dermatitis, ekcem, osip u obliku leptira

Ako obični lijekovi i preparati ne pomažu, posjetite liječnika. Ovi znakovi mogu biti uzrokovani hemolitičnom anemijom, psorijazom, sklerodermom i drugim poremećajima.


3. Alergijska astma

Nije sigurno da je astma povezana s autoimunim bolestima, ali mnoga istraživanja su pokazala da ova bolest ima autoimunu osnovu.


4. Umor ili hiperaktivnost

Ovi simptomi su najčešći za gotovo sve autoimune bolesti i obično veliki znak. Možda primijetite da vam uobičajene aktivnosti oduzimaju puno energije, ili se budite umorniji nego što ste išli spavati.


5. Bol u mišićima i slabost, ukočenost

Slabost i bol u mišićima mogu svakodnevne aktivnosti kao što su hodanje uz stepenice ili nošenje teških stvari učiniti još težim. Ovi simptomi se mogu pojavljivati i nestajati ili biti konstantni, ali su znak koji ne smijete ignorirati jer može biti uzrokovan autoimunim hepatitisom, Hashimotovim sindromom (disfunkcija štitnjače), psorijazom, reumatoidnim artritisom i drugim bolestima.

6. Grčevi, nadutost, plinovi, proljev, zatvor

Problemi s probavom mogu biti znak autoimunih bolesti kao što su celijakija, ulcerozni kolitis, poremećaji štitnjače…


7. Gubitak ili dobitak kilograma

Neke autoimune bolesti pogađaju štitnjaču koja kontrolira mnoge metaboličke procese u organizmu. Ako ona počne proizvoditi višak hormona ili ne proizvodi dovoljno hormona, dolazi do zamjetnog dobitka ili gubitka kila.


8. Utrnulost i trnci u rukama i stopalima

Ovo nisu ozbiljni simptomi ako samo dođu i prođu i ne uzrokuje bol. No, ako se počne događati nekoliko puta tjedno i ako primijetite i druge simptome, nemojte to ignorirati.


9. Gubitak kose

Ako naš imunološki sustav počne napadati folikule dlaka, dolazi do gubitka kose. Ovo se često događa kod sistemskog lupusa.


10. Blago povišena temperatura

Neobjašnjiva temperatura bez drugih simptoma često se ignorira. Međutim, ovo je jedan od najtežih simptoma za liječenje. Problem je u tome što temperatura može biti povezana s mnogim bolestima, a među njima su i autoimune.


Nemojte paničariti ako ste primijetili neki od ovih simptoma. Postoje i drugi razlozi za njih, ali prva stvar koju morate napraviti, ako mislite da nešto nije u redu, posjetiti liječnika.

Linker
19. ožujak 2024 07:33