Koristite li ga često?
 Getty Images
čuvar zdravlja

BEZ NJEGA NIŠTA Sprječava nakupljanje sala oko struka, potiče zdravlje mozga i smanjuje rizik od raka

Rezultati znanstvenih istraživanja govore da ovo ulje pozitivno utječe na smanjenje pretilosti te smanjuje nakupljanje masnog tkiva u području struka.


Ekstra djevičansko tekuće zlato, kako ga vole nazivati nutricionisti, valja birati u prehrani kad god je moguće zbog njegovih izuzetnih karakteristika. Pravi je čuvar zdravlja zbog izraženog antioksidativnog, odnosno protuupalnog djelovanja: fenoli, fitosteroli i flavonoidi pomažu u prevenciji mnogih bolesti.


Utjecaj na zdravlje

- Što je ulje izraženije gorčine, sadrži više antioksidandsa, što je vrlo poželjno za zdravo srce i krvne žile. Maslinovo ulje, naime, pomaže sniziti loš (LDL) kolesterol i ukupni kolesterol u krvi te povisiti dobar (HDL) kolesterol, smanjuje pojavu aritmija, prekomjerno zgrušavanje krvi te stvaranje ugrušaka. Pomaže normalizaciji šećera u krvi pa je osobito poželjno u prehrani oboljelih od dijabetesa. Uz to štiti kožu, genetski materijal u stanicama, pomaže neutralizaciji negativnog djelovanja pasivnog pušenja, jača obrambeni sustav, potiče zdravlje mozga i živaca, produljuje vitalnost i dugovječnost - ističe nutricionistica Vesna Bosanac. Maslinovo ulje u prehrani starijih žena i muškaraca veže se uz smanjenje rizika od pojave različitih oblika raka. U prvom redu to su rak dojke, debelog crijeva i prostate.

Rezultati znanstvenih istraživanja govore da korištenje maslinovog ulja pozitivno utječe na smanjenje pretilosti te smanjuje nakupljanje masnog tkiva u području struka.

Svježi plod masline ima od 70 do 73 posto vode, 15 do 20 posto ulja, 3,5 do 8 posto ugljikohidrata, 0,8 do 1,6 posto bjelančevina. Vlakana ima 1,6 do 1,8 posto. Od mineralnih tvari sadrži kalij, kalcij, sumpor, magnezij... Sadrži i karotene i vitamine B-skupine. Idealno je sredstvo protiv zatvora (pije se jedna do dvije jušne žlice natašte). Kod reumatskih tegoba dobro je napraviti mješavinu maslinova ulja i češnjaka. Pomiješa se glavica češnjaka sa 2 dl maslinova ulja i ostavi na hladnom 2 do 3 dana. Procijedi se i koristi za masiranje bolnih područja. Najzdravije je čisto djevičansko maslinovo ulje jer se dobiva jednostavnim prešanjem i filtriranjem zdravih maslina. Ako na deklaraciji piše maslinovo ulje proizvod je dobiven miješanjem rafiniranog maslinovog ulja s ekstra djevičanskim ili djevičanskim maslinovim uljem.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje ne sadrži više od 0,8 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama ulja, dok se djevičansko maslinovo ulje dobiva izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima te sadrži najviše 2 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama proizvoda. Na djevičanskom maslinovu ulju stoji "ulje dobiveno izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima".


Čaj od listova masline

Mladi listovi masline beru se u proljeće (nisu dobri oni koji sami otpadnu). Suše se na prozračnom mjestu zaklonjenom od sunca. Posušeni su idealni za čaj, koji pomaže u regulaciji glukoze u krvi i snižavanju visokog tlaka. Zdrobljene listove preliti hladnom vodom pa ostaviti osam sati da se namoče. Mješavinu zakuhati i ostaviti još 20 minuta pa procijediti.


ČITAJTE I: U ovih pet situacija nikad ne bismo smjeli koristiti maslinovo ulje

Linker
19. svibanj 2024 11:41