SHUTTERSTOCK
Efikasno

Ako želite smanjiti rizik jedne od smrtonosnih bolesti, slijedite ova tri jednostavna savjeta

Uključivanje jednostavnih promjena u vašu dnevnu rutinu moglo bi smanjiti rizik od po život opasnog stanja

Kardiovaskularne bolesti među vodećim su uzrocima smrtnosti i stoga predstavljaju javnozdravstveni problem. Spomenute bolesti uključuju niz stanja koja utječu na srce i krvožilni sustav kao što su zatajenje srca, moždani udar i koronarna bolest srca. Iako bi neki zbog genetike mogli biti izloženiji riziku od oboljenja, određene životne navike također imaju veliki utjecaj. Loša prehrana, ne provođenje tjelesne aktivnosti ili pak pušenje, sve to predstavlja rizik za razvoj srčanih bolesti.

Smanjenje rizika uz tri ključna savjeta

Osim lijekova, postoje i druge, nemedicinske metode za smanjenje rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti, a koje je nabrojila liječnica Janine Bowring. Putem popularne TikTok platforme u videu koji je pregledan preko 46.000 puta, ova je liječnica savjetovala:

  • Više se izlažite suncu
  • Uzimajte puno magnezija
  • Uzimajte dovoljno vitamina K2.

Sunce

Možda je teže provesti ovaj savjet tijekom zimskih mjeseci kada ionako nema previše sunca, no prema doktorici Bowring ovaj jednostavan korak može pomoći u protoku krvi i povećati razinu vitamina D.

- Znamo da sunce povećava cirkulaciju na površini našeg tijela tijekom izlaganja suncu - rekla je.

Studija objavljena 2022. godine u Journal of Epidemiology zaključila je da nedostatak vitamina D može uzrokovati upalu, koja bi pak mogla pridonijeti bolestima srca i krvožilnog sustava. Stoga se zbog manjka izloženosti suncu tijekom zimskih mjeseci posebno preporučuje pojačati konzumaciju ovog važnog vitamina.

Magnezij

Magnezij je mineral koji se nalazi u nekim namirnicama poput tamnog lisnatog povrća, mahunarki, cjelovitih žitarica, orašastih plodova, sjemenki i masne ribe.

- Pobrinite se da optimizirate svoje razine magnezija. Dakle, jedite više plodova mora, koji su bogati magnezijem, i pazite da ga unosite dovoljno - rekla je dodajući kako će se uz hranu ovaj mineral možda u nekim slučajevima morati dodatno suplementirati i to u obliku bisglicinata.

Prema Klinici Cleveland, magnezij ima različite zdravstvene prednosti, uključujući:

  • Reguliranje otkucaja srca
  • Reguliranje šećera u krvi
  • Stvaranje proteina, kostiju i DNK
  • Održavanje funkcioniranja mišića i živaca.

Vitamin K2

Ovaj važan vitamin možete dobiti i iz morskih plodova, a možete uzeti i suplemente.

- Vitamin K2 pomaže očistiti vaše arterije kao što je utvrđeno istraživanjem - rekla je.

Studija iz 2021., objavljena u Journal of the American Heart Association, kroz koju je praćeno 53.000 ispitanika otkrila je da su oni koji su imali prehranu bogatu vitaminom K2, imali 14 posto manje šanse od hospitalizacije zbog kardiovaskularnih bolesti zbog začepljenih arterija. Vitamin K2 se nalazi u namirnicama kao što su mliječni proizvodi, jaja, jetra, piletina i kiseli kupus.

@j9naturally 3 Tips to Prevent Heart Disease Dr. Janine provides valuable advice on how to prevent heart disease. She recommends optimizing sun exposure, as it facilitates improved blood flow and vitamin D levels in the body. Additionally, she emphasizes the significance of maintaining proper magnesium levels through diet or supplementation to reduce the risk of heart disease. Lastly, Dr. Janine highlights how vitamin K2 plays a crucial role in promoting arterial cleansing, making it an essential component in preventing heart disease. Follow for more natural health tips. #heartdisease #hearthealth #cleanarteries #wellness ♬ original sound - doctorjanine Bowring, ND
Linker
25. travanj 2024 16:11