SHUTTERSTOCK
novost

U riječkom KBC-u Savjetovalište za podršku obiteljima oboljelih od malignih bolesti

Tu će se moći razmijeniti iskustva i emocije sa ciljem stvaranja osjećaja zajedništva, razumijevanja i potpore

Klinika za tumore KBC-a Rijeka otvorila je u suradnji sa Zavodom za kliničku, zdravstvenu i organizacijsku psihologiju Savjetovalište za podršku članovima obitelji oboljelih od malignih bolesti, prvo savjetovalište toga tipa u Hrvatskoj.

Iz riječkog KBC-a se doznaje da će sa članovima obitelji oboljelih timski raditi onkolozi, medicinske sestre i psiholozi, svakog četvrtka od 12 do 18 sati, u sklopu Dnevne bolnice Klinike za tumore KBC-a Rijeka.

Savjetovalište će otvoriti prostor komunikacije i razgovora o osjećajima, strahovima i pitanjima, s polazištem da si članovi obitelji moraju biti podrška, navodi KBC.

Emocionalni izazovi

Pružit će se mogućnost edukacije članova obitelji o vrsti karcinoma, načinima liječenja, potencijalnim nuspojavama. Obitelji će se obavještavati o mogućnostima potporne skrbi koje onkološki bolesnik ima u okviru Klinike za tumore, načinu prehrane bolesnika i njegovim pravima.

Psihoterapeuti i psiholozi će pružati psihološku podršku, a priređivat će se i skupne terapije kao oblik psihološke podrške. Tu će se moći razmijeniti iskustva i emocije sa ciljem stvaranja osjećaja zajedništva, razumijevanja i potpore.

Kako ističe KBC Rijeka, članovi obitelji, partneri, prijatelji, pa čak i susjedi oboljelih od malignih bolesti preuzimaju novu ulogu i postaju njegovatelji i pružatelji podrške, iako se i sami teško suočavaju s novonastalom situacijom.

Intenziviraju se emocionalni izazovi, strahovi i stresovi, javljaju se anksioznost, depresija, strah i neizvjesnost kao i fizičke posljedice. Stoga je odlučeno da se pokrene rad savjetovališta za članove obitelji jer od kvalitete njege uvelike ovisi i kvaliteta života bolesnika i rezultati liječenja, ističe KBC.

Linker
25. travanj 2024 14:45