Mama, budi zdrava

 PRIVATNA ARHIVA
Važno!

U Petrinji predstavljen projekt “Mama, budi zdrava – Ružičasti listopad 2022."

Tijekom listopada, udruga SVE za NJU s učenicima osnovnih i srednjih škola aktivno će raditi na važnosti prevencije raka dojke

Projekt Udruge Sve za nju, „Mama budi zdrava – Ružičasti listopad“ s ciljem promicanja Nacionalnih programa za rano otkrivanje raka dojke i poticanja žena na brigu o zdravlju, započeo je danas predstavljanjem u Osnovnoj školi Mate Lovrak u Petrinji.

Ideja projekta je da na lijep i emotivan način zamolimo i potaknemo majke da pročitaju letke i odu na preventivan pregled, objasnila je voditeljica projekta Ljiljana Vukota iz Sve za nju na konferenciji za medije.

- S ovim projektom htjeli smo iskoristiti najemotivniji moment u našim životima, a to je odnos majke i djeteta. Imamo saveznike u djeci da poruku o važnosti preventivnih pregleda prenesu svojim mamama, bakama i bliskim ženskim osobama. Majke to znaju, ali ponekad brigu o drugima i poslu pretpostavljaju svojim redovitim pregledima. Nažalost, ova bolest je nasumična i ne bira - kaže Vukota.

Dodaje da bi voljela da djeca iskoriste svoj utjecaj na majke jer roditelji trebaju osvijestiti da je u zoni njihove odgovornosti za odgoj djece, ključno da oni sami budu dobro.

image

Mama, budi zdrava

PRIVATNA ARHIVA

- Uzdamo se da će naših 40 tisuća saveznika-učenika u Hrvatskoj dobro odraditi svoju zadaću, napisati na letke svoje i majčino ime, podijeliti ih majkama i zamoliti ih da letke pročitaju i odu na preglede. I sama djeca će kroz cijeli taj proces indikretno osvijestiti koliko je bitna briga za zdravlje - navodi Vukota.

Ravnateljica OŠ Mate Lovrak, Ankica Krnjajić Magdić ponosna je što je Nacionalni projekt "Mama, budi zdrava - Ružičasti listopad" 2022. godine započeo upravo u OŠ Mate Lovrak.

- Danas su učenici naše škole poslali snažnu poruku svojim majkama da žele da redovito idu na preventivne preglede jer ako su mame zdrave, i djeca će biti sretna i bezbrižna. Ovim putem pozivam gotovo 400 majki naših učenika, 60-ak djelatnica, ali i sve naše Petrinjke da obave preventivne preglede koji spašavaju živote - rekla je Krnjajić Magdić.

Projekt „Mama budi zdrava“ nagrađivan od strane Europske komisije, koji se u Hrvatskoj provodi od 2017. godine, provodit će se tijekom ovog listopada u preko stotinu osnovnih i srednjih škola i vrtića diljem Hrvatske, a u njemu će sudjelovati oko 40 tisuća učenika. Svi će oni dobiti edukativne letke na koje će upisati svoje i majčino (ili bliske ženske osobe) ime koje će uručiti svojim majkama kako bi pomogli osvijestiti žene o važnosti brige za njihovo zdravlje u Međunarodnom mjesecu borbe protiv raka dojke.

Škole će snimiti fotografiju učenika koji će u rukama držati ružičaste balone ili kratku video poruku učenika „Mama, budi zdrava“, te provesti druge aktivnosti posvećene zdravlju te dizanju svijesti o važnosti čuvanja zdravlja i usvajanja zdravih životnih stilova.

Projekt se provodi šestu godinu zaredom pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Podržale su ga i tvrtke Manner i Roche.

Linker
26. travanj 2024 00:31