Ima li boljeg doručka od ukusnog, zdravog smoothieja?

 SHUTTERSTOCK
Najbolji boosteri

To nam treba - četiri smoothieja za jačanje imuniteta

Voće i povrće sadrži brojne sastojke koji pomažu osnažiti imunitet, a praktični način kako ih možete više jesti je napraviti smoothie. Njihova prednost je i u tome što su hranjiv obrok za užurbana jutra, možete ih uzeti sa sobom, ali i napraviti ih ranije pa spremiti u hladnjak

Zdravlje imuniteta postalo je osobito važna tema otkako nas je pogodila pandemija koronavirusa. Iako je imunitet složen sustav čije djelovanje ovisi o mnogo faktora ne bismo trebali podcijeniti moć hrane. Važno da su naši obroci uravnoteženi (da sadrže sve važne makro i mikronutrijente) kao i da sadrže široku paletu povrća, voća, cjelovitih žitarica, mahunarki, orašastih plodova i ribe. Tako smo sigurni da dobivamo sve esencijalne hranjive tvari koje potiču cjelokupno zdravlje i normalnu imunosnu funkciju. Zdrav početak dana dobar je za naše tijelo, kao i za naše umove, a ima li boljeg doručka od ukusnog, zdravog smoothieja? Donosimo prijedlog četiri smoothieja koji će dodatno ojačati imunosoni sustav. Sastojke ubacite u blender i uživajte.

image
SHUTTERSTOCK

Antioksidativni smoothie

Sastojci:

* 1/4 ananasa

* 1 kivi

* 1 žličica svježeg đumbira

* šalica kelja

* sok od 1/2 limuna

* šalica bademovog mlijeka

* pola banane

Ananas je odlična namirnica za jačanje imunosnog sustava. Sadrži znatne količine antioksidansa i bromelain, koji pomaže suzbiti upale u tijelu, potiče probavu i pomaže kod problema sa sinusima. Dodajte kivi za još više antioksidansa, vitamina E i K te puno vlakana. Đumbir sadrži đumbirol, koji ima snažno protuupalno i antioksidativno djelovanje, pomaže u ublažavanju bolova u mišićima i smanjenju mučnine. Đumbir sadrži gotovo desetak antivirusnih spojeva, što ga čini dragocjenim saveznikom u borbi protiv prehlade. Pravi booster u ovoj kombinaciji zapravo je kelj. Prepun kvercetina i kaempferola, vitamina C i K, beta-karotena vlakana. Smatra se da je bobičasto voće najzdravije voće, a zeleno lisnato povrće najzdravije povrće. Kelju zasluženo pripada ta tvrdnja - izvrstan je za probavu i jetra, sadrži željezo, dobar je izvor vitamina K (treba nam za zgrušavanje krvi), snažni antioksidansi i spojevi poput sulforafana mogu nas zaštititi od raka i od bolesti srca i krvnih žila, izvrsna je protuupalna hrana, bogat je vitamonom A i C te kalcijem. Za blaži okus kelja, dodajte pola banane. Ona također sadrži kalij i izvrstan je podizač dobrog raspoloženja.

image
SHUTTERSTOCK

Protuupalni smoothie

Sastojci:

* 1 mango

* šalica špinata

* 1/2 žličice kurkume

* šalica bademovog mlijeka

* prstohvat crnog papra

Mango je pun je vitamina C i A, što znači da pomaže u održavanju našeg imunosnog sustava jakim i zdravim. Zahvaljujući visokoj razini vitamina C i špinat je još jedna izvrsna hrana za jačanje imuniteta. Ne samo da je snažan antioksidans, već nam pomaže i u borbi protiv infekcija. Kurkuma je također protuupalna namirnica koja jača imunosni sustav povećanjem imunomodulirajućih kapaciteta tijela (regulirajući imunološki sustav). Kurkuma je jedna od najmoćnijih, najprirodnijih protuupalnih supstanci koju smo ikada susreli.S jednako snažnim antibakterijskim i antifungalnim svojstvima. Godine 2012. studija na Sveučilištu Oregon prvi je put pokazala da kurkumin može pojačati postojeći arsenal obrambenih i restorativnih mehanizama našeg imunosnog sustava. Kurkumin izaziva ekspresiju gena antimikrobnog peptida humanog katalicidina (KAMP), snažnog antimikrobnog "lijeka", jedinog takve vrste koji se nalazi u ljudima.Dobre vijesti? Kurkumin može utrostručiti količinu KAMP-a u imunosnom sustavu.

Već smo znali da je vitamin D potreban za aktiviranje ovog moćnog ubojice, koji nas štiti od bakterijske, virusne i gljivične infekcije, a sada znamo da kurkumin radi isti posao kao i vitamin D. A tamo gdje je kurkuma, treba dodati i malo crnog papra jer pomaže njezinoj boljoj apsorpciji, ali, uz to, povećava i apsorpciju esencijalnih hranjivih tvari poput kalcija i selena. A to nam je izuzetno korisno za uravnotežen sastav naših crijevnih bakterija, što je također povezano s imunosnom funkcijom, raspoloženjem i sprečavanjem razvoja kroničnih bolesti.

image
SHUTTERSTOCK

Bomba vitamina C

Sastojci:

* velika mrkva

* velika naranča

* žličica svježeg đumbira

* 1/2 žličice cimeta

* 1/4 žličice kurkume

* šalica bademovog mlijeka

Zahvaljujući mrkvi i naranči dobit ćete potrebnu dozu vitamina C. Mrkva sadrži antioksidanse, biotin i beta-karoten koji pomažu tijelu u borbi protiv slobodnih radikala, oštećenja stanica i upale, dok naranče pružaju zaštitu zdravlju srca kontrolirajući razinu šećera i kolesterola. Osim toga, smanjuju rizik od respiratornih bolesti. Prema novim istraživanjima, prirodne tvari koje se nalaze u citrusima - na primjer naranče ili grejpa - mogu podržati imunitet i smanjiti upalu. Eurospki su istraživači na temelju pregleda više od 200 studija zaključili da mikronutrijenti i drugi bioaktivni spojevi koji se nalaze u sokovima od agruma kontroliraju oksidativni stres i upale te u podupiru imunosni odgovor. Osim vitamina C, naranča sadrži i folat, koji također potiče funkciju mnogih vrsta imunosnih stanica. Istraživači su izvijestili da su neki preliminarni podaci sugerirali da bi pijenje naranča, odnosno sok od naranče, potencijalno mogao ponuditi određenu zaštitu od covida.

Naime, hesperidin - antioksidans koji se nalazi u citrusima - može ometati ulazak virusa u stanice domaćina, što bi moglo pomoći u zaštiti od zaraze. U ovom je smoothieju dodan i cimet, koji je imunosni stimulator, pomaže u sprječavanju nakupljanja krvnih trombocita, inhibira upalne tvari i regulira šećer u krvi.

image
SHUTTERSTOCK

Smoothie od bobičastog voća s jogurtom

Sastojci:

* šalica smrznutog bobičastog voća

* pola banane

* šalica grčkog tipa jogurta

* pola šalice mlijeka po izboru (bademovo, zobeno, sojino, kokosovo)

* žlica meda

* žlica grubo narezanih brazilskih oraha (ako imate slabiji blender, namočite orašaste plodove najmanje dva sata ili preko noći prije miješanja)

Bobičasto voće vrlo je bogat izvor hranjivih tvari, vitamina (C, A, E, B), minerala (željezo, kalij, mangan, kalcij, fosfor, magnezij), vlakana te ostalih važnih spojeva od kojih se posebno izdvajaju flavonoidi antocijanin i flavonol. Više od bilo kojeg voća pružaju korist našem zdravlju. Mliječni proizvodi poput jogurta i mlijeka ne samo da sadrže kalcij, već su često obogaćeni vitaminom D koji također podržava imunosnu funkciju te pomaže apsorbirati kalcij. I kalcij ima bitnu ulogu u održavanju kratkoročnog i dugoročnog rada naših imunosnih stanica. Banane su među najboljim namirnicama za jačanje raspoloženja zahvaljujući sadržaju triptofana i vitamina B6. Ugljikohidrati (iz banane) omogućuju mozgu da apsorbira triptofan, a B6 pomaže pretvoriti triptofan u hormon sreće - serotonin. Također su pune kalija, koji može oporaviti mišiće. Brazilski orasi izvrstan su izvor selena, ključnog minerala koji može pomoći u sprječavanju virusnih infekcija, smanjenju upale i regulaciji imunosne funkcije.

Linker
04. svibanj 2024 08:40