SHUTTERSTOCK
Možete vi to

Tajna uspjeha krije se u jednoj osobini ličnosti koju poslodavci cijene iznad svega. Imate li je?

Ličnost obuhvaća cjelokupnost osobe, njezine emocionalne i kognitivne osobine

Za psihologa dr. Benjamina Grangera s dugogodišnjim iskustvom rada s poslovnim sektorom zaključak o osobini ličnosti koju poslodavci najviše traže, nije se promijenila. Štoviše, kako kaže, ova je osobina univerzalno vrijedna. U psihološkom smislu ličnost obuhvaća cjelokupnost osobe; njezine emocionalne i kognitivne osobine, reakcije i doživljavanja, njezin temperament, moralnu strukturu, interese, vrijednosti, stavove i karakter.

Osobina ličnosti koja se najviše cijeni

Među poznatim psihološkim modelom pet faktora, koji se sastoje od ekstrovertiranosti, neuroticizma, savjesnosti, susretljivosti i otvorenosti prema iskustvu, savjesnost je ona koju poslodavci cijene najviše kod svojih i budućih zaposlenika.

  • Savjesnost znači da je osoba organizirana, odgovorna i vrijedna
  • Otvorenost prema iskustvu označava kod osobe veliku sposobnost znatiželje i mašte
  • Ekstrovertiranost da je društvena i energizirana društvenim interakcijama
  • Susretljivost znači da je zaposlenik kooperativan i nesebičan
  • Emocionalna stabilnost podrazumijeva da je zaposlenik stabilan i ima predvidljive emocionalne reakcije

Iako svaka od nabrojenih osobina ličnosti može biti važna za određene pozicije, savjesnost predviđa presudan učinak na mnogim poslovima i nadilazi specifične radne zadatke. Vrlo često će se početna uloga za koju je netko angažiran promijeniti kako se potrebe organizacije budu razvijale. Dakle, zaposlenici koji imaju ovu osobinu imaju veću vjerojatnost da će uspjeti, bez obzira na posao.

Kako možete pokazati savjesnost

Tijekom procesa zapošljavanja prema Grangeru postoji nekoliko jednostavnih načina na koje potencijalnim poslodavcima možete pokazati da posjedujete ovu ključnu osobinu.

- Mnoge procjene osobnosti prije zapošljavanja ukorijenjene su u Big Five upitniku, a poslodavci ih koriste za bolje razumijevanje znanja, vještina, sposobnosti i karakteristika kandidata - objašnjava psiholog.

Kroz intervju koji ćete odraditi s poslodavcem, obratite pažnju na sljedeće:

  • Kada vam se postavljaju pitanja o tome kakav ste stav zauzeli u određenoj situaciji, koristite dosljednu strukturu kako biste pokazali svoju savjesnost: objasnite kontekst, opišite što ste radili, podijelite rezultate i ono što ste naučili iz iskustva.
  • Regruteri i menadžeri za zapošljavanje promatraju reakciju kandidata na pozive i e-poštu, točnost i profesionalnost. Sve ovo su suptilni znakovi koji su pokazatelji savjesnosti. Stoga, se izbjegavajte kašnjenje na intervju i lektorirajte sve pisane materijale kako biste pokazali da se na vas može računati da ćete posao shvatiti ozbiljno.
  • To se nastavlja čak i nakon što dobijete posao. Poslodavci i menadžeri bilježe mala ponašanja koja ukazuju na brigu, pedantnost i proaktivnost.

Kako postati više savjesni

Ako niste sasvim sigurni u svoju razinu savjesnosti, malo razmislite. Možete razgovarati s prijateljem ili kolegom od povjerenja ili pristupiti procjeni osobnosti kroz poznati Big Five upitnik.

Ako smatrate da ste savjesni, u plusu ste. Naglasite svoju marljivost i radnu etiku. Ipak, ako vam te osobine nisu prirodne, i to je u redu. Na njima možete raditi. Ako vam primjerice organizacija nije nešto što vam je prirodno, u tome vam mogu pomoći razni digitalni alati poput kalendara ili tehnike poput one pomodoro koja će pomoći u upravljanju s vremenom.

Zapamtite, savjesnost je trajna, prenosiva osobina koju će poslodavci uvijek tražiti. Ako želite pronaći posao koji vas ispunjava, prvo budite vjerni prema sebi. Ako savjesnost nije vaša snaga, nemojte sami sebe zavaravati vjerujući da je imate. Dobra vijest je da uz trud i praksu, već sljedeći posao može biti vaš posao iz snova.

Linker
25. travanj 2024 14:22