Nešto će pomoći
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
sve ćemo sad probati

Što djeluje protiv svrbeža od komaraca - većinu ovih stvari imate doma, a sigurno ih još niste isprobali

Znate li da vam i soda bikarbona može pomoći

Šanse su velike da će vas ugristi komarac, a još neko vrijeme vrućine će ih mamiti da zuje oko vas i napadaju vas. Nerijetko se dogodi da ubod prođe bez otekline, boli i svrbeža, ali kada to nije slučaj postoje neke stvari koje možete učiniti kako biste si olakšali ljeto uz komarce.


Zašto ubod komarca svrbi?

- Kada nas komarac ugrize i gosti se našom krvi, dio njegove sline ulazi u kožu. Naše tijelo zapravo ima imunološku reakciju na neke od proteina u slini, slično kao kod alergijske reakcije. Kao rezultat toga tijekom sljedećih nekoliko sati primijetit ćete postupni početak otekline, svrbeža i crvenila - objašnjava dr. Kevin McGrath, alergolog u Wethersfieldu, Connecticut i glasnogovornik Američkog koledža za alergiju, astmu i imunologiju.

Neki ljudi imaju intenzivniju reakciju, jaču oteklinu i crvenilo, kao i druge simptome poput blage groznice, košnica i otečenih limfnih čvorova (ovaj fenomen je često poznat kao Skeeterov sindrom), što može potrajati i do deset dana. Oni s drugim alergijama na insekte vjerojatno imaju Skeeterov sindrom, osobe sa slabijim imunosnim sustavom (djeca, stariji, kronično bolesni) mogu imati jače reakcije na ubod komaraca.


Kod većine reakcija na ubod komaraca prođe već za dva dana, a neugodan svrbež može se olakšati:


1. Bezreceptni antihistaminici

Najučinkovitiji način liječenja svrbeža, budući da ti lijekovi sprječavaju oslobađanje histamina, kemikalije koju naše tijelo oslobađa kao dio upalnog odgovora na ubod komaraca.

Mogu se uzimati čim primijetite svrbež i oticanje.


2. Kortizonska krema

U ljekarni se može kupiti i krema na bazi kortizona koji sužava kapilare i smanjuju upalu koja je izvor svrbeža. Nanesite kremu dva puta dnevno pet do deset dana ili sve dok simptomi traju.


3. Led

Hladnoća pomaže kod upale od ugriza, a led pomaže umrtviti područje kože gdje je komarac ugrizao i imate svrbež.

Ne preporučuje se dugo držati led izravno na koži, držite 5-10 minuta, a potom maknite. Ako se oticanje i svrbež ponovno pojave, opet stavite led. Isto možete učiniti i s losionom za hlađenje.

Nanesite kap preko ugriza i ponovno ga primijenite kada se svrbež vrati - obično nakon nekoliko sati.


4. Vrećica čaja

Vrećica čaja natopljena hladnom vodom ima slična svojstva kao led: pomaže smanjiti upalu i umrtviti područje kože. Sadrži i tvari koje se nazivaju tanini, a koje imaju protuupalna svojstva. Crni čaj ima najviše tanina. Poput leda, nanesite ga na ugriz 10 minuta, a zatim ponovno primijenite po potrebi.


5. Soda bikarbona

Kako bi se smanjio svrbež, pomiješajte žlicu sode bikarbone s tek toliko vode da stvorite pastu, a zatim je nanesite na ugriz. Pričekajte 10 minuta, a zatim isperite pastu. Ovu DYI mješavinu kao učinkovitu preporučuje i američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.


6. Med

Može pomoći umiriti područje uboda komarca, a budući da ima antibakterijska svojstva, zapravo može spriječiti infekciju.

Možete staviti med na ugriz nekoliko puta dnevno, samo nemojte to učiniti prije nego što izlazite van, jer sam med može privući još insekata.


7. Zobena kaša

Iako nije bilo istraživanja koja izravno promatraju ugrize zobene kaše i kukaca, studija iz 2015. godine u časopisu Journal od Drug Dermatology otkrila je da je losion na bazi zobene kaše pomogao ublažiti svrbež povezan sa suhoćom na ženskim nogama nakon otprilike dva tjedna.

Napravite pastu od zobenih pahuljica miješajući jednake količine pahuljica i vode u posudi sve dok ne dobijete smjesu. Žlicom nalijepite malo na krpu i držite je, okrenutim prema dolje, na nadraženoj koži oko 10 minuta, a zatim je obrišite.


8. Aloe Vera

Najpoznatija po smanjenju opeklina od sunca, aloe vera također može pomoći kod upale, crvenila i hlađenja područja ugriza komarca, što će svrbež učiniti mnogo podnošljivijim.

Gel aloe vere čuvajte u hladnjaku umjesto u ormariću s lijekovima, jer će i ohlađena aloe vera pomoći pri svrbežu. Gel možete kupiti u gotovo svakoj ljekarni i nanositi ga nekoliko puta dnevno.


9. Što je sa šamaranjem?

Možda ste čuli da šamaranje uboda komaraca može spriječiti svrbež, a ima i istine u tome.

- Šamaranje područja svrbeža poremetit će živce koji šalju signale mozgu koji vam omogućuju da osjetite svrbež - objašnjava dr. sc. Debra Jeliman, docentica dermatologije na Medicinskom fakultetu Icahn na Mount Sinaiu i autorica knjige "Pravila kože: Poslovne tajne vrhunskog njujorškog dermatologa".

Problem je, napominje, što traje samo nekoliko sekundi, pa će djelovati samo ako ste spremni udariti se više puta. Vjerojatno je lakše samo pljusnuti malo losiona od kalamina (bezreceptni lijek koji je prodaje u ljekarnama).


ČITAJTE I: Kako se obraniti od napornih komaraca - od ventilatora do jabučnog octa i eteričnih ulja

Linker
25. travanj 2024 15:32