Orgazmi su kratki poboljšivači raspoloženja koji naš mozak preplave s endorfinom.

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Tako lako

Spriječite siječanjsku depresiju uz seks, čaj, banane i druge zanimljive metode

Jednostavni trikovi koji će vam poboljšati rasploženje

Siječanjska depresija označava razdoblje na početku godinu tipično po padu raspoloženja. Nije to ništa neobično s obzirom na to da su dani kraći, proslave i praznici su završili, a obično se i novac potrošio. Međutim, ne mora biti sve tako crno (ili sivo), postoje kratke metode od samo 30 sekundi kojima možete poboljšati svoje raspoloženje, a možda u konačnici i uživati u siječnju.


Pojedite bananu

Banane mogu pozitivno utjecati na naše raspoloženje. Pomažu u izlučivanju serotonina, hormona koji poboljšava raspoloženje i smanjuje anksioznost.

Isto tako, više je dokaza da nas namirnice s puno ugljikohidrata i malo bjelančevina, kao što su banane, mogu smiriti i uspavati. Uz to banane sadrže aminokiselinu triptofan, vitamin A i B6 koji također potiču izlučivanje hormona sreće.

Osim toga, banana pomažu i kod velikih tjelesnih napora. Ako ste počeli intenzivnije vježbati u 2022. godini, svakako dodajte banane u prehranu. Konzumiraju li se 30 minuta nakon vježbanja, kad je mišićna energija iscrpljena, vratit će vam snagu.


Šalica zelenog čaja

Možda vam i ne treba zdravstveni razlog da popijete šalicu čaja. Nakon dana provedenog na niskim temperaturama, ništa nas ne može brže i bolje ugrijati od tople šalice čaja.

Osim ovog očito razloga, šalica zelenog čaja zapravo može poboljšati vaše raspoloženje jer sadrži aminokiselinu teanin koja potiče rad mozga, poboljšava raspoloženje i opušta. Uz to, zeleni čaj sadrži i kofein koji vam poboljšava budnost. Baš zbog toga kombinacija teanina i kofeina iz zelenog čaja će vas "podići".

Nadalje, tvari u zelenom čaju povećavaju razinu hormona koji su odgovorni za topljene masnoća, odličan su dodatak prehrani ako želite izgubiti koji kilogram ili napraviti detoks nakon praznika.


Miris kave

Ako ste ipak veći ljubitelj kave, ne brinite i ona vam može pomoći u borbi protiv siječanjske depresije. Čak i prije nego što je popijete. Naime, jedna studija je otkrila da miris kave poboljšava raspoloženje kod 90% ljudi.

Naravno, ako ju popijete, imat ćete još više benefita. Kava je jak stimulans koji će vas razbuditi i dati energiju kada ste umorni, zbog čega i jest toliko popularna. Osim toga, sadrži brojne antioksidanse i zbog toga se smatra jednim od najzdravijih napitaka na svijetu.


Upalite svijeću

Ako ste pročitali knjigu "Hygge - Danski recept za sretan život", znate da svijeće igraju važnu ulogu u životu najsretnijeg naroda na svijetu. No, vjerojatno ste i sami svjesni koliko svijeće mogu poboljšati vaše raspoloženje.

- Sve što nam pruža osjetilni užitak, kao što je ugodan miris, povezuje nas s nostalgijom. To je ritual zbog kojeg nam se stvara osjećaj zahvalnosti i poboljšava raspoloženje - objasnila je psihologinja Emma Kenny.

Osim toga, svijeće nas mogu smiriti, poboljšati naše pamćenje i pomoći nam da lakše utonemo u san.

image

Svijeće nas mogu smiriti, poboljšati naše pamćenje i pomoći nam da lakše utonemo u san.

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK



Žvakaća guma

Osim što može zaustaviti prejedanje, žvakača guma može pozitivno utjecati na vaše raspoloženje.

Prema studiji objavljenoj u Japanu, žvakanje žvakaće gume može smanjiti tjeskobu i poboljšati raspoloženje kod zdravih mladih odraslih osoba. Zapravo žvakanje potiče odlazak krvi u mozak i otpuštanje energije, a sve to dovodi do smanjene razine hormona kortizola.

Isto tako, žvakaće gume pojačavaju budnost. No, svakako vas potičemo da izaberete one bez šećera kako biste očuvali zdravlje zubi.


Orgazam

Trebamo li uopće objašnjavati kako vam orgazam ili seks mogu poboljšati raspoloženje? To je najvažniji razlog zašto se i upuštamo u njega. Orgazmi su kratki poboljšivači raspoloženja koji naš mozak preplave s endorfinom, hormonom dobrog osjećaja.

U prosjeku muški i ženski orgazam traje između 10 i 35 sekundi pa redoviti seks znači više orgazama. Stoga vas potičemo da se upustite što ćeš u njega kako biste poboljšali svoje raspoloženje.


Pjevajte

Ne morate biti vrsni pjevač da biste iskoristili moć pjevanja. Naime, pjevanje stimulira mali organ u uhu koji se naziva sakulus, a on je povezan s dijelom mozga koji registrira užitak.

Pjevanjem svoje omiljene pjesme aktivirat ćete organ, dok ćete dubokim disanjem (koje vam je potrebno za pjevanje) usporiti otkucaje srce, povećati razinu kisika i opustiti mozak.

Ako pak želite stvoriti naviku pjevanja, zašto se ne biste priključili zboru? Prema istraživanju britanskih znanstvenika s University of East Anglia, pjevanje u zboru može poboljšati izglede za oporavak od mentalnih bolesti.


Pomazite kućnog ljubimca

Kao što i možete pretpostaviti, vlasnici kućnih ljubimaca imaju manji rizik od depresije. Maženje, grljenje ili jednostavno dodirivanje životinje može pomoći u otpuštanju stresa.

Psihologinja Kenny navodi da se vlasnici kućnih ljubimaca, mačaka ili pasa, mogu lakše smiriti i opustiti ako ih redovito maze.

Treba li vam dodatan razlog da napokon nabavite psa ili mačku?


Pogled oči u oči

Jeste li primijetili da posljednjih godina ljude sve manje gledamo u oči? Posebno strance? Možda je vrijeme da prekinete s tom navikom. Naime, američko istraživanje navodi da kratka interakcija sa strancima može poboljšati naše raspoloženje. Tijekom studije, sudionici koji su započeli interakciju sa strancem su naveli da se bolje osjećaju nego oni koji nisu započeli razgovor.

Ako vam je takav izazov možda prevelik, gledajte nekoga tko vam je blizak u oči barem 30 sekundi, dobit ćete slične benefite.


Male pobjede

Ako ste ikad pripremali veliki projekt, znate da je važno podijeliti ga na zadatke. To možete primijeniti i u svakodnevnom životu. Napravite popis jednostavnih zadataka koje ćete lako odraditi, npr. oprati zube, spremiti krevet, napraviti 20 čučnjeva, oprati suđe i slično. Kad napravite jedan zadatak i uklonite ga s popis obveza, potaknut ćete otpuštanje dopamina, neurotransmitera koji stvara osjeća zadovoljstvo, sreće i postignuća.

Uz to, popis "malih pobjeda" potaknut će vas da prigrlite i teže zadatke.

Linker
12. svibanj 2024 06:54