Iznenadit će vas promjene

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Nije jednostavno

Sindrom praznog gnijezda: Kako se nositi s tugom zbog selidbe djeteta?

Normalno je osjećati se tužno nakon što se djeca odsele

Većina roditelja će se u jednom trenutku susresti s ovim scenarijem: Dijete će spakirati stvari i odseliti. Možda će biti razlog odlazak na fakultet, možda kupovina vlastitog stana, a može biti i nešto sasvim treće. Međutim, to je prirodan tijek života, djeca napuštaju roditeljske domove.

To je zapravo velika životna promjena o kojoj se ne govori dovoljno. Ako vam djeca napuštaju dom po odlasku na fakultet, to je gotovo dva desetljeća suživota koji se prekida. Ovo je vjerojatno jedan od najtežih događaja u životima roditelja.


Što je sindrom praznog gnijezda?

- Sindrom praznog gnijezda je osjećaj praznine, tjeskobe i gubitka koji se javlja nakon što vaša djece napuste dom i odu u svijet - rekao je obiteljski terapeut Paul Hokemeyer za Health.

U kliničkom smislu, dijagnosticirao bi se kao nešto što se zove "poremećaj prilagodbe", koji spada u istu klasu kao i drugi životni prijelazi kao što su gubitak posla, razvod, gubitak roditelja ili preseljenje u novi grad.

- Osnovna značajka ovih događaja je dubok utjecaj koji oni imaju na naš identitet - kaže Hokemeyer.


Koji su simptomi ovog sindroma?

Dr. Hokemeyer objašnjava da su simptomi obično slični tjeskobi i depresiji. To uključuje:

Pomiješani osjećaji uzbuđenja i gubitka

- Kao roditelji želimo da naša djece krenu u svijet - navodi terapeut.

Roditelji često maštaju o slobodi i prilikama koje će imati kad budu brinuli samo o sebi. Međutim, kad dođe do tog trenutka, mnoge roditelje muči tuga, strah i duboki osjećaj gubitka.

Nepravilni obrasci spavanja i noćne more

- Naša djeca su utkana u naš mozak. Živimo i dišemo za njih. Oni dolaze od nas i ostaju s nama zauvijek - kaže Hokemeyer.

No, kada napuste dom, mnogi roditelji otkriju da njihova neurofiziologija ima snažnu reakciju koja se odigrava u njihovom nesvjesnom životu i snovima.

Grižnja savjesti

Ovo se javlja jer mnogi roditelji smatraju da nisu dovoljno učinili. Dr. Hokemeyer objašnjava da praznina koju ostavlja dijete može pogoršati te osjećaje.

Bračni problemi

Odgoj djece može imati negativan utjecaj na brak. Nakon što djece napuste dom, dr. Hokemeyer navodi da brojni parovi uoče da ih je odgoj djece razdvojio.

- To je prirodno jer su fizički, emocionalni i financijski zahtjevi odgoja djece nevjerojatni - ističe.

Gledajte na odlazak djece kao na priliku da se ponovno povežete sa svojim partnerom i ponovno otkrijete što vas je dovelo do toga da se zaljubite.

Samoliječenje hranom, alkoholom, drogom i/ili kupovinom

Sindrom praznog gnijezda je bolan i uključuje osjećaj nelagode neko vrijeme, zapravo nekoliko godina, prema dr. Hokemeyeru. Kako bi riješili ovu nelagodu, roditelji često posežu za vanjskim stvarima kako bi se umirili i popunili rupu koju je njihovo dijete ostavilo iza sebe. Najčešće su to hrana, materijalna dobra i tvari koje mijenjaju um poput alkohola i droga.


Kako se nositi sa sindromom praznog gnijezda?

Najvažnije je znati da se ne trebate sramiti sindroma praznog gnijezda.

- Potpuno je normalno da se osjećate kako se osjećate. Ljudska bića su životinje. Biološki nam je preodređena briga za djecu. Normalno da imamo različite osjećaje kad napuste naše gnijezdo - kaže Hokemeyer.

Međutim, terapeut predlaže konkretne korake kako biste nastavili sa svojim životom.

  • Prihvatite tajming - Izbjegavajte uspoređivati djetetov raspored s vlastitim iskustvom ili očekivanjima. Umjesto toga, usredotočite se na ono što možete učiniti kako biste pomogli svom djetetu da bude sretno i uspješno kada napusti dom.
  • Ostanite u kontaktu - Možete nastaviti biti bliski sa svojom djecom čak i kada živite odvojeno. Potrudite se održavati redoviti kontakt putem posjeta, telefonskih poziva, e-mailova, poruka ili videorazgovora.
  • Potražite podršku - Podijelite svoje osjećaje s voljenima i prijateljima čija su djeca nedavno otišla od kuće. Ako se osjećate depresivno, posavjetujte se sa svojim liječnikom ili psihologom.
  • Ostanite pozitivni - Razmišljanje o dodatnom vremenu i energiji koju ćete možda možete posvetiti svom braku ili osobnim interesima nakon što vaše posljednje dijete napusti dom.
Linker
19. svibanj 2024 06:52