SHUTTERSTOCK
Neke su zdrave

Pazite na količinu! Ovo je 30 najgorih namirnica za zube

Karijes je samo jedan od mnogih problema s oralnim zdravljem koji mogu biti uzrokovani ili pogoršani hranom koju jedete

Prema studiji objavljenoj u časopisu Advances in Nutrition, problem s karijesom ima 80 posto svjetske populacije. Vodeći uzrok je loša prehrana i visoka konzumacija šećera. Ali karijes je samo jedan od mnogih problema s oralnim zdravljem koji mogu biti uzrokovani ili pogoršani hranom koju jedete, kaže Joseph Dill, glavni stomatolog u Delta Dental Plans Association.

- Svakodnevna prehrana ima izravnu ulogu u oralnom zdravlju koje je bitno za cjelokupno zdravlje. Pranje zubi, čišćenje zubnim koncem i redoviti odlasci stomatologu obično se povezuju s održavanjem zdravog osmijeha, ali oralno zdravlje veže se uz još nešto. Važni nutrijenti iz hrane jačaju kost koja podupire vaše zube i štiti od karijesa, bolesti desni i raka usne šupljine - objašnjava dr. Dill.

Baš zato trebate razmisliti o hrani koju unosite i izbjegavate. Stomatolozi su otkrili koje su namirnice najgore za vaše zube.


Bomboni

- Bilo koja hrana koja je mekana ili ugodna za žvakanje i sklona lijepljenju za zube smatra se karijesnom, što znači da je veća vjerojatnost da će uzrokovati karijes - rekla je kaže dr. med. Jaclyn Tomsic, oralna i maksilofacijalna kirurginja iz Ohija.

Karamela

Karamela je poznata po svojoj gnjecavoj, ljepljivoj strukturi, ali to je upravo ono što je loše za vaše zube. Budući da se lijepi za njih dok i dugo nakon žvakanja, vjerojatnije je da će uzrokovati karijes.

Grožđice

Možda ne mislite o njima na ovaj način, ali grožđice (i mnogo drugog suhog voća) su ugodne za žvakanje te ljepljive kao i vaši omiljeni bomboni, što ih čini jednako odgovornima za probleme sa zubima. Njihova tekstura otežava četkanje, povećavajući vjerojatnost karijesa, kaže dr. Tomsic.

Umak od soje

Umak od soje jedna je od šest namirnica koje najviše stvaraju mrlje na zubima. Kada razmišljate o brojnim jelima u kojima se nalazi i njegovoj tamnoj nijansi, to ima smisla.

Tvrdi bomboni

Poput orašastih plodova, tvrdi slatkiši mogu izazvati pukotine na krhkim zubima. Pogotovo ako već imate krunice ili implantate.

Maslac od kikirikija

Ne lijepi se samo za nepce, lijepi se i između i na zube. Osim toga, većina vrsta ima puno šećera. Upravo dodani šećer čini maslac od kikirikija namirnicom koja nije pogodna za zube, objasnila je dr. Tomsic.

Krekeri

Posebno oni tvrdi, bez sjemenki, mogu biti krivac za povremeni kvar zuba, posebno ako netko ima osjetljive i slabe.

Balzamični ocat

Balzamični ocat veliki je krivac za mrlje, prema Byteovom (tvrtka za aparatiće) izvješću za 2022. Također je vrlo kiseo, što istraživanje pokazuje da može uzrokovati eroziju zubne cakline tijekom vremena.

Toffee

Ne bi trebalo biti iznenađenje što je na ovom popisu jer ima sve osobine koje štete zubima. Tvrdi su, pogodni za žvakanje i puni šećera, što znači da mogu uzrokovati pucanje zuba, zapeti za njih i u konačnici potaknuti karijes.

Gazirani sokovi

Istraživanja pokazuju da slatka bezalkoholna pića čine zube sklonijima karijesu, a gazirana pića općenito uzrokuju erozivno oštećenje cakline tijekom vremena.


Led

Jeste li i vi među onima koji vole popiti piće i nakon toga grickati led? Možda je vrijeme da raskinete s tom navikom. Bez obzira na to koliko je privlačno, nije vrijedno potencijalne štete za vaše zube. Tvrdoća kocki leda može napuknuti ili odlomiti zub ili ljuskicu. Također može oštetiti zubnu caklinu, čineći zube osjetljivijima na visoke i niske temperature.

Sok od rajčice

Dr. Dill objašnjava da rajčice, iako su hranjive, nisu uvijek dobre za vaš osmijeh. To je zato što su vrlo kisele i mogu oštetiti zubnu caklinu ako se pretjerano jedu, izazvati bol, osjetljivost, promjenu boje i učiniti zube osjetljivijima na karijes. Međutim, neće uzrokovati probleme ako se jede umjereno, dodaje.

Čips

Tko može odoljeti ovoj namirnici? Nažalost, trebali bismo svi jer čips može lako završiti između zubi.

- Škrob hrani bakterije na vašim zubima i desnima te može dovesti do oralnih zdravstvenih problema. Kad se bakterije hrane, stvaraju se kiseline koje mogu razgraditi zubnu caklinu i uzrokovati karijes. Bakterije također mogu uzrokovati bolesti desni i gubitak kostiju, što na kraju može dovesti do gubitka zuba - ističe dr. Dill.

image
UNSPLASH


Kolačići

Posebno oni meki i ugodni za žvakanje, za sobom ostavljaju komadiće hrane koje slina ne ispire lako, pa je vjerojatnije da će uzrokovati karijes, kaže dr. Dill.

Sladić

Ova crna poslastica je tvrda, ugodna za žvakanje i slatka, što je zapravo poziv za loše oralne bakterije.

Slatki sokovi

Mnogi voćni sokovi su i kiseli i slatki, što nije dobra kombinacija za zube. Primjerice, kiselina narančinog soka, može s vremenom nagrizati zaštitnu zubnu caklinu, dok se šećeri zadržavaju i uzrokuju karijes, kaže dr. Tomsic.

Ledeni štapić

Ovo je još jedna od namirnica koja ostavlja mrlje na zubima. Osim toga nije dobra za one čiji su zubi osjetljivi na niske temperature.

Kava

Mrzimo što vam to moramo reći, ali vaš najdraži napitak vjerojatno uzrokuje mrlje. Uz gazirane sokove, u Byteovom je izvješću rangirana je kao uzročnik jakih mrlja, a također je kisela, što zube čini osjetljivijima na trošenje cakline.

Kiseli gumeni bomboni

Prema Byteovom izvješću, šareni gumeni bomboni su jedna od najgorih namirnica koje može jesti kad je riječ o mrljama na zubima. Gumena tekstura i kiseli premaz samo pogoršavaju stvari jer se lijepe za zube.

- Kiseli bomboni također imaju tendenciju da budu jako kiseli i nemaju nikakvu hranjivu vrijednost, što bi trebalo izbjegavati - kaže dr. Dill.

Crno vino

Ako se konzumira u umjerenim količinama, smatra se da crveno vino ima blagotvorno djelovanje na zdravlje srca, prema Klinici Mayo, ali nema mnogo koristi za vaše zube. To vas vjerojatno ni ne čudi. Ako ste ikad pili vino, sigurno ste i sami uočili da vam zubi i usne poprime drugu boju. Ono može ostaviti mrlje na zubima.

image
UNSPLASH

Curry

Ako ste ikada pokušali ukloniti mrlju od kurkume s gotovo bilo čega, shvatili ste koliko je to teško. To se, nažalost, odnosi i na zube, zbog čega Byteovo izvješće svrstava curry (osobito onaj na bazi kurkume) na popis namirnica koje stvaraju mrlje.

Čaj

Mogli biste pretpostaviti da će čaj, osobito zeleni čaj, izbjeći ovaj popis, ali nažalost nije tako. Sve vrste čaja našle su se na Byteovom popisu onih namirnica koje ostavljaju mrlje na zubima, iako je jedno istraživanje pokazalo da dodavanje mlijeka u šalicu može spriječiti štetu.

Citrusi

Poput rajčice, agrumi su vrlo kiseli i mogu erozivno utjecati na zubnu caklinu. U redu je povremeno iscijediti malo u vodu, ali izbjegavajte sisanje kiselog soka od limuna, limete, naranče ili grejpa, upozorava dr. Dill.


Pereci

To je hrana bogata škrobom za koju dr. Dill kaže da je dobar izbor za oralne bakterije, pogotovo kada se njihovi ostaci brzo ne uklone. Kada se bakterije hrane njima, stvaraju kiselo oralno okruženje, čineći zube osjetljivijima na eroziju, karijes i drugo.

Bijela riža

Evo još jedne škrobne namirnice za koju ne biste posumnjali da je loša za vaše zube, ali dr. Dill kaže da je jednako odgovorna kao i pereci i čips jer postaje plodno tlo za kiselost i neuravnotežen oralni mikrobiom.

Granola pločice

Ovo je obično zdravi, brzi doručak, ali nema takav učinak na vaše zube. Naime, ostatci granola pločice mogu lako zapeti u prostoru između zubi i mnoge sadrže dodane šećere, a oboje može dovesti do karijesa.

Mekani kruh

Dr. Dill kaže da će se posebno meki kruh, poput bijelog, vjerojatnije zalijepiti za zube nego kruh s jačom korom, što znači da je vjerojatnije da će uzrokovati probleme s oralnim zdravljem.

Torta

- Što su vaši zubi češće izloženi slatkoj ili kiseloj hrani, veća je vjerojatnost da će uzrokovati štetu. Dakle, uživajte u tom desertu nakon večere i svakako završite obrok s običnim vodom koja će vam pomoći da očistite zube - zaključila je.

Linker
03. svibanj 2024 01:41