Kad je riječ o prevenciji ili ublažavanju vidljivosti strija, na prvom mjestu je hidratacija

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
iz prve ruke

Moja bitka sa strijama u trudnoći: Bila sam velika poput svemirskog broda, a koža mi je bila rastegnuta do maksimuma. Evo što mi je najviše pomoglo

Tijekom devet mjeseci trudnoće tijelo žene izloženo je pravoj hormonskoj oluji koja može uzrokovati i značajne promjene fizičkog izgleda

Slatko iščekivanje često prate i neki ne tako slatki estetski problemi, a onaj koji buduće majke obično najviše brine je pojava strija koje, ako se pojave, ostaju kao trajna uspomena na ‘blaženo stanje‘. Ali bez panike, uz pravilnu njegu i poneki dobar savjet, pojavu strija je moguće izbjeći ili barem svesti na najmanju moguću mjeru. Uostalom, pojavile se one ili ne, možda je od same borbe protiv strija važnije opustiti se i uživati u trudnoći i svom izgledu za vrijeme i nakon nje

Tijekom devet mjeseci trudnoće tijelo žene izloženo je pravoj hormonskoj oluji koja može uzrokovati i značajne promjene fizičkog izgleda. Neke od promjena koje se događaju su ugodne i dobrodošle, primjerice smanjena masnoća kože, povlačenje akni ili pak izuzetan sjaj i mekoća kose. Nažalost, javljaju se i neki neestetski problemi, poput mrlja, suhoće i perutanja kože ili debljanja, koji se nakon poroda u pravilu povlače ili ublažavaju. Istina, ti problemi mogu predstavljati izvor nezadovoljstva za vrijeme tih najljepših devet mjeseci, ali trbuh će s vremenom nestati, suvišnih se kilograma uz malo truda možete riješiti, kad jednom rodite koža više neće biti tako suha... No, nije tako sa strijama: one kad se jednom pojave na bokovima, stražnjici, trbuhu ili čak grudima tu i ostaju. I to je razlog zašto su upravo strije najveći strah i trepet trudnica i zašto kod mnogih od njih, paralelno s trbuhom i srećom zbog bebe, raste i strah od tih omraženih bijelih i crvenih crtica.


Ima ih 90 posto trudnica

Strije se u trudnoći obično počinju javljati pri kraju drugog i početkom trećeg tromjesečja, otprilike između 6. i 7. mjeseca trudnoće. Kod nekih se žena mogu javiti i ranije ili kasnije, a obično se prvo pojavljuju na trbuhu, koji i najbrže raste, a potom i na bedrima, stražnjici te ponekad i na grudima. Možda će vas utješiti podatak da se te tanke linije, koje su u početku crvenkaste ili ružičaste da bi potom postale srebrnasto bijele, javljaju kod čak 90 posto trudnica.

Strije su zapravo sitne pukotine u potpornim slojevima tkiva ispod kože koje nastaju kad dođe do pretjeranog ili naglog rastezanja kože, kao što je slučaj potkraj trudnoće. No, to hoćete li dobiti strije u trudnoći ili ne uvelike ovisi o elastičnosti vaše kože, što je najvećim dijelom stvar genetike. Dakle, ako vam je majka imala izražene strije, velika je vjerojatnost da ćete ih imati i vi. No, životne navike, poput zdrave prehrane i redovite fizičke aktivnosti, također mogu utjecati na elastičnost kože i poprilično je poboljšati. Još jedan važan faktor koji utječe na vjerojatnost pojave strija jest koliko kilograma ćete dobiti u trudnoći i koliko brzo. Naime, brzo i naglo debljanje čini kožu sklonijom pojavi strija, a to znači da, što vam se brže koža rasteže, to su veće šanse da će nastati strije.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

Ne treba biti opsjednut

I mislim da je time sve rečeno: nije to ništa čega bi se trebalo stidjeti već prilično normalna pojava, naročito u trudnoći kad se koža jako rasteže u prilično kratkom periodu. Ne možete ni premalu plahtu navući preko kreveta, a da negdje ne popuca pa isto vrijedi i za kožu na našim trbusima. I prije nego nabrojim savjete koji se obično trudnicama preporučuju kako bi izbjegle pojavu strija, kako sam i sama imala trbuh do nosa dva puta, ne bih htjela da ti savjeti zvuče kao pametovanje nekoga tko ima neka tajna znanja o tome kako iz trudnoće izaći bez crtica po koži. Mislim da se svaki savjet koji nekome djeluje prihvatljivo može isprobati, ali posljednje što bi trudnice trebale raditi jest opsesivno se boriti protiv strija, celulita ili bilo čega sličnog. Nije da mislim da ima neke posebne ljepote u strijama ili celulitu, ali i jedno i drugo je prirodno i svojstveno ženama barem u nekoj mjeri. Imaju ih, kao što često imamo priliku vidjeti i najljepše od najljepših glumica, pjevačica, influencerica i tiktokerica kad ih kamera uhvati nespremne. Stvar je samo u tome što imaju bolje i skuplje alate za njihovo prikrivanje. Celulit imaju i najmršavije žene, a strije gotovo sve koje su rodile. I sama sam oduvijek, i prije trudnoće, imala nešto celulita i nešto strija, a niti sam debela niti neaktivna nego baš suprotno. I davno sam zaključila da ću se truditi živjeti normalno i koliko toliko zdravo uz neku umjerenu njegu pa što bude. Ne želim provoditi život tako da je u pozadini uvijek borba s ovim sitnim ‘nedostacima‘.

Žene ipak imaju malo drugačiju fiziologiju, a ruku pod ruku s tim idu i strije i to naročito nakon trudnoće. Ako inače nismo, barem u trudnoći bismo trebale biti nježne prema sebi, uživati, nastojati preživjeti mučnine, veseliti se bebi, smišljati ime za dijete....a strije svesti pod rubriku osobne higijene: odabrati neko sredstvo ili metodu koja nam je praktična i prihvatljiva i provoditi je „pod normalno” jednako kao što se tuširamo ili peremo zube.


Iskoristi kod HR10ZIVIM za 10% popusta na sav asortiman za majke i djecu na notino.hr.


Oprezno sa sastojcima

Kad je riječ o prevenciji ili ublažavanju vidljivosti strija, na prvom mjestu je hidratacija. Jer će se dobro hidrirana koža lakše rastezati i biti manje sklona pucanju nego isušena. U svakom slučaju masiranje krema i gelova protiv strija, bilo kakvog njegujućeg ulja ili proizvoda hidratantnih svojstava ne može vam naškoditi. Čak i ako ne uspijete spriječiti nastanak strija, koža će ipak djelovati ljepše, a i manje će svrbjeti, zatezati i perutati se ako je dobro hidrirana. Neka su istraživanja pokazala da formulacije koje sadrže biljku Centellu ili hijaluronsku kiselinu (koja je prirodno prisutna u koži) mogu pomoći u prevenciji strija. Preporučuje se i mazanje kože kakao maslacem, maslinovim uljem, bademovim uljem, kokosovim uljem i vitaminom E mada ne postoje čvrsti dokazi da će ta sredstva sigurno spriječiti nastanak strija. Ipak, istraživanja su dokazala da te biljke antioksidantnih i protuupalnih svojstava kožu čine optimalno hidriranom, pospješuju cijeljenje rana i obnavljaju prirodnu zaštitnu barijeru kože. I opet, ako ništa drugo, svakodnevno mazanje takvim sastojcima ublažit će suhoću i svrbež kože koji često prate trudnoću.

Naravno, zapitat ćete se zar je to sve što se preporučuje pored stotina raznih proizvoda na tržištu namijenjenih za prevenciju strija. Upravo tako, jer ono što svi stručnjaci u trudnoći preporučuju, kad je riječ o njezi kože, jest što jednostavnije to bolje. A jednostavnije znači sa što manje sastojaka i što prirodnijim sastojcima. Naime, postoje određene kemikalije koje su česti sastojci kozmetike, poput retinoida, hidrokinona i drugih, a koje bi bilo poželjno izbjegavati u trudnoći. Američka Akademija za dermatologiju (AAD), primjerice, preporučuje savjetovanje s liječnikom prije nanošenja bilo kakvih specifičnih proizvoda na strije, a razlog tome je to što neke kreme, losioni i gelovi koji navodno sprečavaju ili liječe strije sadrže retinol koji može naštetiti fetusu. Također, Američko udruženje opstetričara i ginekologa (ACOG) preporučuje korištenje proizvoda s prirodnim hidratantnim sastojcima tijekom trudnoće kako bi se koža održala mekom i elastičnom. Među takvima su upravo kakao maslac, aloe vera, antioksidansi poput vitamina C i E, shea maslac, kokosovo ulje, maslinovo ili bademovo ulje i slično.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

Jednostavno, a učinkovito

Važno je samo da, koji god hidratantni proizvod odaberete, započnete s redovitim nanošenjem na kožu cijelog tijela što ranije u trudnoći te da ga nježno masirajući utrljavate u kožu kako biste povećali njegovu učinkovitost. Neki stručnjaci čak smatraju da nisu toliko sastojci proizvoda važni za rezultate koliko samo djelovanje masaže. Također, ključna stvar je da budete uporni i nanosite proizvod svakodnevno tijekom cijele trudnoće jer su potrebni tjedni korištenja da bi počeli djelovati, a i koža će se rastezati od početka do kraja trudnoće (a koža grudiju i nakon trudnoće) pa je redovitost neophodna. Ako mogu suditi po vlastitom iskustvu, ta metoda je zapravo vrlo učinkovita. Ja sam od prvog dana kad sam saznala da sam trudna koristila samo bademovo ulje. Mazala sam njime kožu cijelog tijela nakon svakog tuširanja i čak se ni ne mogu pohvaliti da sam se nešto pretjerano masirala nanoseći ga. Više sam se onako samo na brzaka namazala i to je to. Ali svaki dan i tako svih devet mjeseci.

I mogu reći da na stražnjici imam nešto, ali stvarno zanemarivo malo strija, a na trbuhu koji je u drugoj trudnoći narastao do stvarno impozantne veličine, jer su u njemu do 38 tjedna bile dvije cure od po 3 kg svaka, niti jednu jedinu. I više sam nego zadovoljna s obzirom na to da sam bila zaista velika poput svemirskog broda, koža mi je bila rastegnuta do maksimuma, u zadnja dva tjedna nosila sam suprugove japanke broj 46 jer ni u što drugo nisam mogla ugurati nogu, a kakav mi je tek trbuh bio ne usudim se ni prisjećati. Što se mene tiče, svakoj bih trudnici preporučila bademovo ulje za bebe koje poslije jednostavno možete nastaviti koristiti za dijete. No, vjerojatno bi jednako koristan bio i bilo koji drugi od spomenutih prirodnih proizvoda. Pod uvjetom da ga mažete redovito.

Srećom, sve preporučene proizvode, kao i sve ostalo što vam je potrebno za njegu u trudnoći i nakon poroda, za dojenje, njegu dječje kože i kose, za previjanje i hranjenje, kao i igračke za djecu možete pronaći na jednom mjestu.


Iskoristi kod HR10ZIVIM za 10% popusta na sav asortiman za majke i djecu na notino.hr.


Nahranite kožu i iznutra

Još jedan koristan savjet stručnjaka jest da nastavite do kraja trudnoće uzimati prenatal vitaminske komplekse koji osiguravaju da tijelo dobije sve nutrijente neophodne za pravilan razvoj djeteta, ali i za zdravlje kože. Osim toga, to će vam vjerojatno pomoći i da izbjegnete jednu drugu nezgodnu nuspojavu trudnoće, a to je ispadanje kose nekoliko mjeseci nakon poroda. Naime, ja se tog savjeta nisam baš držala i malo sam potkraj trudnoće zanemarila te vitamine pa mi je kosa poslije ispadala u busenima, što je bilo prilično neugodno. Savjetuje se i konzumiranje namirnica bogatih vitaminom C, poput paprika, citrusa i jagoda koji mogu kožu učiniti manje sklonom strijama. Naime, vitamin C potiče proizvodnju kolagena i novog tkiva, što kožu čini čvršćom i elastičnijom. Neka su istraživanja pokazala da i dovoljan unos D vitamina može smanjiti rizik za nastanak strija pa u jelovnik uvrstite masnu ribu, jaja i mliječne proizvode ojačane tim vitaminom.


I ne jedite za dvoje, troje....

S obzirom na to da je brzo debljanje jedan od glavnih krivaca za strije, polagan i postupan rast kilograma tijekom trudnoće jedan je od najučinkovitijih načina njihove prevencije.

Linker
26. travanj 2024 23:50