Karakterističnu aromu i okus daje spoj mentol.
 FOTOGRAFIJE: SOLIDCOLOURS GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Zdravlje iz bilja

Liječi, hladi i umiruje, uz neodoljivu aromu. Imamo i recept za odličan zdravi napitak

Čaj od mente sadrži veliku količinu mentola, spoja koji je poznat po svježem mirisu i po tome da aktivira receptore u organizmu osjetljive na hladnoću, zbog čega se javlja osjećaj hlađenja. Tijekom povijesti najviše se koristila za ublažavanje grčeva, probavnih tegoba, želučanih problema, iritabilnog crijeva i nadutosti...

Metvica (lat. Mentha) svojim jedinstvenim okusom i aromom već stoljećima oduševljava ljude. Biljka plavkastog cvijeta najviše privlači specifičnim, ugodno svježim mirisom koji teško zaboravljamo. Kada njezin list uronimo u čašu obične vode, za koju minutu ona će postati napitak koji nam godi i koji nas hladi. Čaj od mente, poznat još i kao čaj od nane, koristi se diljem svijeta već tisućama godina. Sadrži veliku količinu mentola, spoja koji je poznat po svježem mirisu i po tome da aktivira receptore u organizmu osjetljive na hladnoću, zbog čega se javlja osjećaj hlađenja.

Neodoljiva aroma

Aromatičan okus dobro se slaže i sa slatkim i sa slanim jelima pa se metvica koristi u čajevima, pićima, želeima, bombonima, sladoledima i jelima od mesa. U britanskoj kuhinji umak od mente popularan je uz jela s janjetinom. Metvica je i nužan sastojak touareg čaja, popularnog u sjevernoafričkim i arapskim zemljama. Eterično ulje mente i mentol sastojak su proizvoda kao što su osvježivači daha, antiseptičke vodice za ispiranje usta, paste za zube i žvakaće guma, a mentol se koristi za ljekovite tretmane - olakšanje upale, smanjenje svrbeža i za ublažavanje manjih bolova. Tijekom povijesti metvica se najviše primjenjivala za ublažavanje grčeva, probavnih teškoća, želučanih problema, iritabilnog crijeva i nadutosti...

Za želudac

Za liječenje bolova u želucu pije se ohlađeni čaj od osušenih listova mente. U srednjem vijeku listovi mente u prahu koristili su se za izbjeljivanje zuba. Čaj od metvice je i jak diuretik. Plinije, antički pisac i znanstvenik, tvrdio je da je nošenje vijenca od mente dobro za učenike jer se smatralo da "uzbuđuje njihove umove". Eterično ulje mentola i metvice i danas se mnogo koristi u medicini kao dio mnogih lijekova i vrlo je popularno u aromaterapiji. Na primjer, mentol se koristi u bezreceptnim proizvodima za kratkotrajno ublažavanje manje upale grla i manje iritacije usta ili grla (balzami za usne, lijek protiv kašlja); također je antipruritik, sredstvo za smanjenje svrbeža, osobito nakon uboda insekata; koristi se i kao analgetik za ublažavanje manjih bolova kao što su grčevi u mišićima, uganuća, glavobolje i slično. Trljanje esencijalnog ulja metvice na sljepoočnice može brzo ublažiti glavobolju. Također se koristi kao dekongestiv, tj. za smanjenje otekline sluznice nosa, te u nekim lijekovima za pomoć kod opeklina od sunca jer pruža osjećaj hlađenja (tada se često kombinira s alojom). Karakterističnu aromi i okus daje spoj mentol, on je glavna aroma u paprenoj metvici i japanskoj paprenoj metvici, pulegon je glavna aroma u pennyroyal i korzikanskoj metvici, a spoj koji je odgovoran za aromu i okus podvodne metvice je L-karvon.

Had, Perzefona i metvica

Menta potječe od latinske riječi "mentha", koja pak vuče korijen od grčke riječi "minthe". U starogrčkoj mitologiji Minthe ili Mentha je nimfa koja je razljutila Perzefonu, boginju podzemlja i prirode, suprugu kralja podzemlja, pa ju je ova pretvorila u oporo slatku mirisnu metvicu. Jedna druga priča govori da je Had, bog podzemlja, kad se zaljubio u nimfu Minthu, a njegova supruga, boginja Perzefona, otkrila ljubavnu vezu, pretvorio Mintu u mirisnu metvicu.Ovisno o vrsti i sorti, izgled metvice varira. Najčešće raste nisko i grmoliko. Stabljike su nazubljene, a listovi duguljasti. Cvjetovi mogu biti bijeli ili blijedo ružičasti, plavkasti i ljubičasti. Jako se brzo razmnožava zahvaljujući bujnim podzemnim podancima, rizomima. U Srednjoj i Južnoj Americi metvica je poznata kao hierbabuena ("dobra biljka"). U Brazilu vrste mente poznate su kao Hortelã, na hindskom zove se Pudeena, a kao Phudine iznimno je cijenjena u ajurvedi.

Eterično ulje

U botanici metvica je zajednički naziv za bilo koju od različitih biljaka iz roda Mentha, odnosno za oko 25 vrsta aromatičnih, gotovo isključivo višegodišnjih biljaka u obitelji Lamiaceae. Metvica se uzgaja najviše radi dobivanja aromatičnog eteričnog ulja koje se koristi u ljekovite svrhe i u kozmetici. Paprena metvica (Mentha piperita), podvodna metvica (Spearmint, Mentha spicata) i u novije vrijeme metvica ananasa (Mentha suaveolens) najpopularnije su za uzgoj. Paprena metvica ima svjetlozeleno lišće i ljubičaste stabljike; ima papreni okus oštriji od podvodne metvice. Spearmint ima zeleno ili sivo-zeleno lišće te blaži okus i miris. Eterično ulje ovih biljaka koristi se za aromatiziranje žvakaćih guma i prikrivanje okusa lijekova.

Paprena metvica

Paprena metvica ima visoku koncentraciju prirodnih pesticida, uglavnom pulegona, koji odbija neke insekte, uključujući komarce, te se koristi u organskom vrtlarstvu jer štiti ostale biljke od nametnika. Štoviše, korijen paprene metvice ima sposobnost akumuliranja radija pa biljka može biti učinkovita za fitoremedijaciju radioaktivno kontaminiranog tla. Kemijski sastav eteričnog ulja paprene metvice je: mentol (40,7%) i methon (23,4%), a proučavao se zbog svog potencijala u kratkotrajnom liječenju sindroma iritabilnog crijeva. U tradicionalnoj medicini paprena se metvica zbog učinka hlađenja koristi za ublažavanje boli u mišićima, boli u živcima, olakšanju svrbeži i kao miris. No, valja biti oprezan jer visoke oralne doze ulja paprene metvice (500 mg) mogu uzrokovati iritaciju sluznice i oponašati žgaravicu.

Samo nekoliko kapi

Svježi ili sušeni listovi paprene metvice često se koriste sami ili s drugim biljem u biljnim čajevima, za aromatiziranje sladoleda, slatkiša, voćnih konzervi, alkoholnih pića, žvakaćih guma, paste za zube i nekih šampona, sapuna i proizvoda za njegu kože. Regulatorne agencije (Američka agencija za hranu i lijekove, Europska agencija za lijekove) sugeriraju da koncentracija sastojka paprene metvice pulegona ne smije prelaziti 1% (140 mg), a pripravci su sigurni kada se koriste u tematskim formulacijama za odrasle. Razrijeđeno eterično ulje paprene metvice sigurno je za oralnu upotrebu kada se koristi samo nekoliko kapi. Naime, iako je paprena metvica obično dostupna kao biljni dodatak, ne postoje uspostavljeni, dosljedni proizvodni standardi, a neki proizvodi od paprene metvice mogu biti kontaminirani otrovnim metalima ili drugim štetnim spojevima.

Kožni osip, iritacija ili alergijska reakcija mogu biti posljedica nanošenja ulja paprene metvice na kožu. Treba biti oprezan s uporabom na licu ili prsima male djece jer može uzrokovati nuspojave ako se udiše uljni mentol. Oralna uporaba proizvoda od paprene metvice može imati neželjene učinke kada se koriste s dodacima željeza, ciklosporinom, lijekovima za srčane bolesti, visoki krvni tlak ili lijekovima za smanjenje želučane kiseline.

Pepermint

Pepermint (Mentha piperita, također Mentha balsamea Wild) hibridna je metvica, autohtona u Europi i na Bliskom istoku te se široko raselila u mnogim dijelovima svijeta. Povremeno se nalazi u divljini sa svojim matičnim vrstama. Pepermint je prvi put opisan 1753. godine. Švedski botaničar je pepermint iz primjeraka koji su prikupljeni u Engleskoj tretirao kao vrstu, ali danas je univerzalno dogovoreno da bude hibrid. Pepermint se obično javlja u vlažnim staništima, uz potoke i odvodne jarke. Budući da je hibrid, ne proizvodi sjeme i razmnožava se samo vegetativno. Obitelj mente ima veliku skupinu priznatih hibrida - pepermint, đumbirska metvica, lažna jabuka-metvica, oštro nazubljena metvica... Pepermint ima visok sadržaj mentola. Eterično ulje također sadrži menton i karboksilne estere, osobito mentil-acetat. Pepermint sadrži terpenoide i flavonoide.

Hladna, vlažna i sjenovita mjesta

Sve vrste metvica uspijevaju na hladnim, vlažnim mjestima u djelomičnoj sjeni, a mogu se uzgajati i na punom suncu. Brzo rastu te se šire mrežom rizoma. Zbog svog brzog rasta jedna će biljka, uz malo brige, osigurati više nego dovoljno metvice za kućnu uporabu. Lišće metvice može se brati u bilo koje vrijeme, ali u ljeto je aroma posebno intenzivna. Svježe lišće mente treba odmah upotrijebiti ili čuvati do nekoliko dana u plastičnoj vrećici u hladnjaku. Osušene listove mente treba čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom, tamnom i suhom mjestu.

LASSI OD MENTE - IDEALAN LJETNI NAPITAK

Prema ajurvedi, jogurt može začepiti kanale probavnog sustava, ali zapravo pomaže probavi kad se doda voda i energično promiješa u napitak lassi. Lassi, bilo u slanoj ili slatkoj varijanti, hidratizira tijelo, obogaćuje ga elektrolitima, potiče probavu i jača imunosni sustav. Tijekom ljeta, kada je tijelo iscrpljeno zbog vrućine, u lassi se dodaje ružina vodica, mango, svježi listići mente ili korijandra koji hlade i osvježavaju. Omiljeni lassi od mente redovito se poslužuje u ajurvedskim klinikama. Menta smiruje sve tri doše (vatu, pittu i kaphu), a posebno povoljno djeluje na ravnotežu pitta doše koja vlada ljetom. Smiruje grčeve u tijelu te opušta mišiće nakon fizičke aktivnosti. Potiče i osvježava um te je odlična za zdravlje i ljepotu kože. Priprema ovog osvježavajućeg napitka je vrlo lagana, a recept je preuzet od ajurvedske terapeutkinje Suzane Mussiow.

Sastojci:

1 čaša domaćeg jogurta

2 čaše vode

1 čajna žličica samljevenih sjemenki kumina

½ čaše svježih listova mente

½ čajne žlice morske ili himalajske soli

prstohvat crnog papra

Priprema:

Sjemenke kumina popržite u tavi na laganoj vatri stalno miješajući dok ne oslobode aromu. Zatim ih sameljite u mlincu za kavu. Sve sastojke ubacite u mikser i uključite na veliku brzinu dok se menta potpuno ne poveže s ostalim sastojcima. Lassi je gotov čim dobijete glatku, kremastu strukturu i privlačnu zelenu boju. Izlijte u visoke čaše te ovo aromatično i osvježavajuće ljetno piće poslužite prije ili tijekom ručka.

Linker
18. travanj 2024 11:01