Zapravo - volim sebe mudriju i stariju
 FOTOGRAFIJE: shutterstock
više gušta

Iako mi je dragi htio prodati foru da je ovo prvi nagovještaj krize srednjih godina - nisam se dala

Tek sam sad postala svjesna da je život previše dragocjen da bih ga trošila na krive ljude, loše situacije i brigu

Piše: Melita Pavlek, novinarka, NLP leadership coach, vlasnica bloga www.7thensecoaching.com


Kad sam prešla tridesetu počela sam osjetno manje partijati. Nekako sam se počela zabavljati više danju i na drugačiji način. Iako mi je dragi želio prodati foru da je to prvi nagovještaj krize srednjih godina - nisam se dala. Danas znam da se barem okvirno mijenjam i nisam nimalo u panici zbog toga. Zapravo - volim sebe mudriju i stariju. To što više ne mogu popiti tri čaše crnog vina nego maksimalno jednu i pol i nije tako loše.


Živim punim plućima

Ipak neke sam stvari polako, ali sigurno počela mijenjati. Kako se bliži okrugli 40 postanemo svjesni da je život previše dragocjen da bismo ga trošili na krive ljude, loše situacije i brigu.

Živim punim plućima, ali više ne preskačem redovite sistematske preglede. Nema veze što nalazi nisu uvijek idealni jer oni i koriste tome da se korigirate. Provjeravam i gustoću kostiju jer ne želim biti sfrkani babac. Redovito uzimam kalcij i vitamin D i više se krećem. Nisam napravila nikakav teatralni zaokret - ali pazim da ne prođe tjedan, a da se minimalno tri puta nisam bavila nekom rekreativnom aktivnosti. Počela sam i redovito meditirati. Kada to ne uspijem kroz tjedan - vikend je moj. Meditacija poboljšava funkcioniranje mozga i smanjuje stres. Osobe koje meditiraju imaju više sive mase i bolju povezanost među živčanim vlaknima. Zašto ovu jednostavnu tehniku ne koristiti kad je besplatna i učinkovita.

I na kraju imam filing da se više trudim zadržati i njegovati prijateljstva nego prije. Istina je da je karijera bitna, ali bez prijatelja ona malo vrijedi. Bogat društveni život povoljno utječe na krvni tlak i depresiju te prevenira kardiovaskularne probleme, osteoporozu i reumatoidni artritis.

Intimnost je bitna za zdravlje, a nećemo niti spominjati da smanjuje rizik od srčanih bolesti. Nemojte ju niti slučajno zanemariti jer ćete učiniti loše i za zdravlje i za brak. Možda su odnosi nešto rjeđi, ali dopustite se da vas ljeto zavede. Provedite ponovno sami romantični vikend na nekom mjestu s početka veze. Osim što ćete se osjećati radosnije i opuštenije - vratit ćete se ponovno 20 godina unatrag i možda osvijestiti DA JE GUŠT ISTI IAKO JE PAR BORA VIŠE NA LICU ;)

Linker
18. svibanj 2024 12:05