Tečaj prevencije padova

Provođenje tečaja prevencije padova u SeneCura domu za starije Bjelovar

Pružanje tečaja konkretnih tehnika i vještina za dobrobit naših korisnika

U SeneCura domu za starije u Bjelovaru održali smo poseban tečaj prevencije padova. Cilj ovog treninga je podučiti korisnike boljem držanju ravnoteže, ojačati njihovu snagu i koordinaciju pokreta, što ima izuzetno važnu ulogu u prevenciji padova. Trening kojeg drže SeneCura fizioterapeuti usmjeren je na edukaciju i osiguranje korisnika s ciljem da se maksimalno spriječe padovi, koji su česti uzrok ozljeda kod starijih osoba. Cilj ovih tečajeva je osposobiti SeneCura korisnike da usvojena znanja, vještine i načine postizanja bolje ravnoteže i koordinacije pokreta svakodnevno primjenjuju sami.

image
Tečaj prevencije padova
image
Tečaj prevencije padova
image
Tečaj prevencije padova

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu godišnje smrtno strada 424.000 osoba zbog pada. Trećina starijih osoba (iznad 65) doživi pad, a učestalost pada raste sa starosnom dobi. U Hrvatskoj su padovi vodeći uzrok smrtnosti i bolničkog liječenja od ozljeda kod starijih osoba. Najčešći su to prijelomi bedrene kosti (prijelom kuka), traumatske ozljede mozga te ozljede ruku.

image
Tečaj prevencije padova
image
Tečaj prevencije padova
image
Tečaj prevencije padova

Osim što uzrokuje tjelesne ozljede, pad nepovoljno utječe i na psihološko i socijalno funkcioniranje osobe. Rizični čimbenici za nastanak padova u starijoj dobi su brojni: dob, spol, poremećaji ravnoteže, oslabljen vid i sluh, bolesti koštanog, mišićnog i živčanog sustava te druge kronične bolesti. Povećanom riziku od padova pridonose i nedovoljna tjelesna aktivnost, nepravilna prehrana, konzumacija alkohola i uzimanje pojedinih lijekova.

image
Tečaj prevencije padova
image
Tečaj prevencije padova

Kroz period od dva mjeseca, korisnici SeneCura doma za starije u Bjelovaru su uz vodstvo fizikalnog terapeuta, radnog terapeuta i fitness trenera, obavljali vježbe za održavanje mobilnosti, koordinacije te sprečavanje padova. Po završetku tečaja obavljena je završna procjena koja je pokazala izvrstan napredak kod svih korisnika koji su redovito pohađali tečaj. Svim polaznicima tečaja podijeljene su diplome.

Važna pravila za prevenciju od padova:

  • redovito kontrolirajte svoje zdravstveno stanje: redovito kontrolirajte vid, krvni tlak
  • usvojite zdrave životne navike: tjelovježba, hodanje, snaga i ravnoteža
  • pridržavajte se pravila za bolju stabilnost: polagane kretnje, polagano ustajanje, ne žurite, nosite udobnu obuću
  • učinite dom sigurnijim mjestom: postavite rukohvate, napravite prostor za nesmetano kretanje, savite protuklizne podloge, primjereno osvjetljenje itd.
image
Tečaj prevencije padova
image
Tečaj prevencije padova
image
Tečaj prevencije padova

Profesionalna skrb koju pružamo nadilazi bazičnu tjelesnu njegu, stoga se trudimo unaprjeđivati vještine naših korisnika te im se maksimalno posvetiti i brinuti za njihovu ukupnu dobrobit. Pokušavamo svojim znanjima unaprijediti kvalitetu života SeneCura korisnika, kako bi u našim ustanovama ostvarili što kvalitetniji, ispunjeniji te neovisniji i zdrav život.“, izjavila je Jasna Krijan, regionalna direktorica domova za starije i nemoćne u Austriji i Hrvatskoj.

SeneCura grupa ima dugu tradiciju pružanja skrbi starijim i nemoćnim osoba te s time povezanim specijalizacijama u području njege, iz čega su iznjedrili i niz novih modela, tehnika i oblika njege. SeneCurino educirano medicinsko osoblje, uz stručnu pomoć liječnika, spremno je ponuditi najkvalitetniju skrb korisnicima sa specijalnim potrebama, a razvili su i posebnu skrb te programe prilagođene štićenicima s Alzheimerom i drugim oblicima demencija.

Važno je za kraj istaknuti da SeneCura posvećuje veliku pažnju edukaciji i dodatnom školovanju svojih djelatnika te kontinuirano investira u njihovo cjeloživotno obrazovanje kako bi se podigao stupanj kvalitete njege i skrbi koju pružaju SeneCura korisnicima.

###

_______________________________________________

Međunarodna grupa SeneCura, specijalizirana je za skrb starijih i nemoćnih osoba, a na našem tržištu posluje od 2020. godine te danas djeluje na četiri različite lokacije: u domovima na Trešnjevci, Sesvetama, Novakima Bistranskim i Bjelovaru. SeneCura Hrvatska dio je SeneCura grupe, sa sjedištem u Beču, koja posluje već više od 20 godina na području Austrije, Češke, Slovenije, Švicarske a sada i Hrvatske. Austrijska tvrtka od 2015. dio je francuske grupe ustanova za njegu ORPEA, koja s 1014 ustanova za njegu i zdravstvenih ustanova u 22 zemlje pripada vodećim svjetskim kompanijama u ovoj djelatnosti na međunarodnoj razini. Unutar grupe, SeneCura je kao kompetencijski centar odgovorna za područje srednje i istočne Europe

Linker
25. travanj 2024 14:43