Pixabay, Filmbetrachter
Svrbi, peče, boli

Problemi o kojima se premalo priča, a sve su češći

Simptome ne možemo birati, ali rješenje možemo!

Jedni od najneugodnijih simptoma, a ujedno i tema o kojoj je većini oboljelih nelagodno pričati, su svakako oni u rektalnom predjelu. Svrbež anusa, nelagoda i peckanje, krvarenje, sekrecija sluzi te osjećaj rektalne težine najčešći su, i često nepodnošljivi, simptomi hemoroidalnih stanja.

Donosimo nekoliko savjeta uglednog medicinskog fakulteta na Harvardu koje već danas možete usvojiti kako biste olakšanje simptome ovih neugodnih pratitelja svakodnevice.

image
Pixabay, Derneuemann

Uzimajte više vlakana

U svoju prehranu uključite što više namirnica koje su bogate vlaknima poput brokule, graha, pšeničnih i zobenih mekinja, cjelovitih žitarica i voća. Uz dovoljnu količinu tekućine, vlakna omekšavaju stolicu i olakšavaju njen izlazak, smanjujući pritisak na hemoroide. Budući da neki ljudi smatraju da povećanje unosa vlakana uzrokuje nadutost ili plinove, počnite polako i postupno povećavajte unos na 25-30 grama vlakana dnevno. Ne zaboravite povećati i unos tekućine.

image
Pixabay, Higorhsa

Vježbajte

Umjerena aerobna tjelovježba, kao što je brzo hodanje 20-30 minuta dnevno ili istezanje može pomoći u poticanju rada crijeva.

Ne odgađajte odlazak na WC

Jednako tako, kada osjetite potrebu za pražnjenjem, odmah idite u toalet, ne čekajte pogodnije vrijeme. Čekanje pravog trenutka dovodi do povećanog pritiska i naprezanja.

image
Pixabay, StockSnap

Sjedeća kupka

Kao što i samo ime kaže, topla kupka u kojoj sjedite može ublažiti svrbež, iritaciju i grčeve mišića sfinktera. Većina stručnjaka preporučuje sjedeću kupku od 20 minuta nakon svakog pražnjenja crijeva. Pazite da nakon toga nježno osušite analno područje.

Potražite lokalno olakšanje

U ljekarnama možete zatražiti kremu poput Proctosala koja, zahvaljujući natrijevom hijaluron butiratu, stvara zaštitni film i pomaže u liječenju hemoroidalnih stanja. Osim u obliku rektalne kreme, Proctosal dolazi i u obliku rektalnih mikroklizmi, a oba proizvoda su posebno formulirana za rektalni ekosistem. Formulacija Proctosala jedinstvena je na hrvatskom tržištu te pomaže u procesima ponovne epitelizacije i normalizacije analne sluznice.

image
Proctosal, Pontus Pharma

Proctosal pronađite u najbližoj ljekarni i online jer - simptome ne možemo birati, ali rješenje možemo!

Linker
28. travanj 2024 12:09