Foto: iStock

Kolač s rogačem i jabukama

U predbožićno mi doba svake godine sestra s Korčule pošalje paket domaćih proizvoda. Bude tu vina, maslinovog ulja, naranača, limuna, badema i rogača. Isprobali smo silne recepte kolača s rogačem no na kraju smo ostali vjerni ovome najjednostavnijem, kojega dijelim s vama. Oduševi iznova sve naše goste, a vjerujem da će svidjeti i vama.
  • 4 jaja
  • 1 šalica (volumena 250 ml) šećera
  • 1 šalica brašna
  • 1 šalica ulja
  • 1 šalica mlijeka
  • 100 g rogača
  • 100 g grožđica
  • 100 g badema ili oraha
  • 4 jabuke
  • 2 jušne žlice ruma
  • 1 jušna žlica cimeta u prahu
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 1 vrećica praška za pecivo

Sastojci za glazuru:

  • 200 g šećera
  • 100 g čokolade
  • 100 g mlijeka

Priprema:

  1. Jabuke očistite i izribajte srednje krupno.
  2. Oprane grožđice stavite u zdjelicu i prelijte rumom.
  3. Odvojite bjelanjke od žumanaca - bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, a žumanca dobro izmiješajte sa šećerom u homogenu smjesu.
  4. U zdjelici pomiješajte ulje i mlijeko pa postupno dolijevajte u smjesu žumanjaka i šećera.
  5. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo. Potom naizmjenično u smjesu sa žumancima dodajite žlicu brašna pa žlicu ribanih jabuka pa žlicu mješavine mljevenih badema i rogača.
  6. Umiješajte grožđice i rum.
  7. Na kraju postupno dodajite snijeg od bjelanjaka i ručno lagano izmiješajte "noseći" žlicom smjesu iz dna prema vrhu.
  8. Smjesu izlijte u nauljen i pobrašnjen pleh pa stavite peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 ℃.
  9. Kolač je gotov kada se odvoji od pleha.
  10. Vrući kolač prelijte glazurom, ohladite i poslužite.

Napomena: Prije mljevenja, rogače očistite od sjemenki. Izrežite ih na krupno, pomiješajte s bademima te sameljite. (Tako ih je najlakše mljeti. Znam iz iskustva.)

13. prosinac 2024 15:00