KAREPASTOCK SHUTTERSTOCK
Ručak za sve

Za pripremu je potrebno svega 20 minuta. Osvježite se uz ljetnu salatu od kus-kusa i orašastih plodova

Danas je na tržištu dostupna instant verzija kus-kusa koja se priprema vrlo brzo i jednostavno

Kus-kus, namirnica koja potječe sa sjevera Afrike i Bliskog istoka i koja se dobiva od lomljene durum pšenice, idealna je hranjiva poslastica za ove dane. Spremna je za svega pet minuta, a u kombinaciji s raznim povrćem može zadovoljiti skoro svako nepce.

Nutritivna svojstva

Kus-kus djeluje kao moćan eliksir zdravlja jer se njegov impresivni udio minerala i vitamina, među kojima su selen, tiamin, niacin, folna kiselina i mangan, povezuje s cijelim nizom zdravstvenih dobrobiti, od smanjenja rizika za razvoj raka i prevencije virusnih i bakterijskih infekcija do lakšeg mršavljenja, bržeg cijeljenja rana i izgradnje mišića. Osim što je bogat izvor vitamina B-skupine i selena, kus-kus sadrži i željezo, bakar, magnezij, kalcij, cink i fosfor te je izrazito bogat proteinima.

Tradicionalna i instant priprema

Originalni način pripreme kus-kusa podrazumijeva da se semolina, nakon mljevenja, lagano poprska vodom i brašnom te se potom rukama od nje oblikuju kuglice. Kuglice se prosijavaju sve dok se ne dobije željena veličina, a nakon toga se dugo kuhaju na pari. Tradicionalno se kuhaju na pari iznad posude u kojoj se kuha povrće ili varivo jer tako dobivaju poseban okus. Danas se na takav način kuskus rijetko priprema jer je proizvodnja pojednostavljena te je na tržištu dostupna instant verzija kus-kusa koja se priprema vrlo brzo i jednostavno. Dovoljno je da se prelije vrelom juhom ili vodom, poklopi i pričeka oko pet minuta da kuglice nabubre. Potom ih treba promiješati da se ne slijepe i začiniti po želji. Inače, kuskus ima blagi okus koji se odlično slaže s mnogim slatkim i slanim namirnicama. Može se pripremati kao samostalno jelo, prilog ili kao salata, a odličan je dodatak juhama, varivima i umacima te vrijedna zamjena za rižu ili tjesteninu. U kombinaciji sa sušenim voćem, orašastim plodovima, medom, mlijekom i začinima poput vanilije ili cimeta, može biti prava dječja poslastica za doručak ili večeru.

image
SHUTTERSTOCK

Ljetna osvježavajuća salata

Sastojci za osam serviranja:

  • 180 g kus-kusa (nekuhani)
  • 1 1/2 žličica soli, podijeljena
  • 70 ml maslinovo ulje, podijeljeno
  • 2 žlice soka od limuna
  • 1 žlica senfa
  • 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
  • 1 1/2 šalice cherry rajčica, prepolovljenih
  • 1 krastavac, narezan na komadiće
  • izmrvljeni feta sir
  • prženi, nasjeckani orasi
  • sitno narezan luk
  • nasjeckani list peršina
  • nasjeckani svježi kopar
  • 3 žlice sjemenki (suncokretovih, bućinih ili prema želji)

Priprema:

1. U malom loncu zakuhajte 240 ml vode sa soli. Kad zakuha kus-kus prelijte vodom i ostavite oko 5 minuta da zrnca nabubre (Kus-kus u dodiru s vodom i do tri puta poveća volumen). Dodajte malo maslinovog ulja i pustite da se kus-kus ohladi.

2. U velikoj zdjeli pomiješajte preostalo maslinovo ulje, dodajte sok od limuna, senf, češnjak i preostalu sol. Miješajte sve dok se sastojci ne sjedine. Dodajte rajčice, krastavce, fetu, orahe, luk i ohlađeni kus-kus te sve promiješajte. Na kraju dodajte nasjeckani peršin i kopar. Ukrasite sjemenkama prema izboru. Za pripremu ove ljetne salate potrebno vam je svega 20 minuta.

17. prosinac 2024 10:46