SHUTTERSTOCK
natjerajte se

Tri vrste povrća koje bi svatko trebao jesti: smanjuju rizik za hipertenziju, srčane bolesti, rak i demenciju

Iako je izuzetno važno držati se preporučenog dnevnog unosa povrća, važno je i koju vrstu povrća konzumirate

Bogato vitaminima, mineralima i vlaknima, povrće je nesumnjivo baza zdravog života. Poznato je da većim unosom voća i povrća smanjujemo rizik za srčane bolesti, moždani udar i rak te ujedno produžujemo životni vijek. No, bilo zbog okusa koji ne odgovaraju svakome ili zbog prilično visokih cijena, mnogi od nas ne jedu dovoljno povrća. Istraživanje provedeno 2019., pokazalo je da 1 od 4 osobe u Hrvatskoj (28 posto) ne konzumira voće ili povrće svakodnevno te da samo 10 posto populacije konzumira preporučenih pet porcija svakog dana. No, iako je izuzetno važno držati se preporučenog dnevnog unosa povrća, važno je i koju vrstu povrća konzumirate. Britanska doktorica Deborah Lee otkrila je koje tri vrste povrća bi se trebale redovito nalaziti na vašem jelovniku neovisno o tome volite li ih jesti ili ne.

1. Kelj pupčar

image
SHUTTERSTOCK

Nažalost, kelj pupčar je jedna od najmanje popularnih vrsta povrća iako je nevjerojatno zdrav. Osim impresivnog udjela vitamina, ovo povrće obiluje antioksidansima.

- Oni su važni za ljudsko zdravlje jer neutraliziraju oksidativni stres te tako smanjuju rizik za razvoj kroničnih bolesti, uključujući hipertenziju, dijabetes tip 2, srčane bolesti i demenciju - rekla je dr. Lee dodajući da kelj pupčar može smanjiti i rizik za razvoj raka. Glukozinolati su tvari prisutne u povrću iz obitelji krstašica, u koju pripadaju kelj pupčar, kupus, cvjetača i brokula, i koje mu daju blago gorak okus. Nekoliko je studija pokazalo da redovit unos glukozinolata smanjuje rizik za razvoj raka crijeva. Osim toga, kelj pupčar je bogat i vlaknima te pomaže u očuvanju pravilne funkcije crijeva i snižavanju vrijednosti kolesterola - pojasnila je dr. Lee te preporučila da jedan do tri puta tjedno jedete jednu porciju ovog povrća, što je otprilike oko 80 grama ili jedna šalica. - Imajte na umu da prekomjeran unos kelja pupčara može izazvati plinove, nadimanje i grčeve, a s tim povrćem ne biste smjeli pretjerivati niti ako uzimate lijekove za zgrušavanje krvi s obzirom na to da visok udio vitamina K u njemu može poništiti učinak lijekova - upozorila je dr. Lee.


2. Špinat

image
SHUTTERSTOCK

Ovo je još jedno super povrće krcato esencijalnim mineralima, poput željeza i magnezija te vitaminima kao što je vitamin C. Riječ je o povrću koje ima dug popis dobrobiti za zdravlje, a među njima su i očuvanje zdravlja očiju te protuupalni učinak.

- Špinat obiluje nitratima koji su ključni za držanje krvnog tlaka pod kontrolom. Sadrži i veliku količinu antioksidansa koji neutraliziraju učinak oksidativnog stresa te snižavaju krvni tlak. Uz to, smatra se da visoka razina nitrata štiti od raka želuca. Špinat je bogat i vlaknima koja nam pomažu da se duže osjećam sitima, pomažu u kontroli apetita i održavanju optimalne tjelesne težine, osiguravaju da hrana odgovarajućom brzinom prolazi kroz probavni trakt, sprečavaju zatvor te smanjuju apsorpciju kolesterola - kaže dr. Lee. Preporuka je da se dva do tri puta tjedno na jelovniku nađu dvije pune jušne žlice kuhanog špinata.

3. Patlidžan

Bilo da ga volite ili mrzite, on ima mnogo dobrobiti za zdravlje, a uz to ne sadrži zasićene masti niti kolesterol.

- Ima visok udio vlakana, što je važno za zdravlje i funkciju crijeva te za probavu, ali i zato što vlakna sprečavaju apsorpciju kolesterola iz crijeva u krvotok. Patlidžan sadrži i velike količine antocijanina koji njegovoj kori daju tamno ljubičastu boju, a istraživanja su pokazala da konzumiranje 2 do 3 porcije antocijanina tjedno snižava rizik za srčane bolesti za 323 posto! Unos antocijanina može i pomoći u snižavanju krvnog tlaka i razine upalnih markera u krvotoku, a antocijanini mogu smanjiti i neuralnu upalu u mozgu - ističe dr. Lee te dodaje da patlidžani sadrže i tvar koja se naziva nasunin, a koja je moćan antioksidans i za koju se smatra da štiti od raka te snižava krvni tlak. Preporučen unos patlidžana je jedna trećina patlidžana ili 80 grama dnevno.

Linker
03. travanj 2024 16:09