Možete se zabaviti i ukrašavanjem
 FOTOGRAFIJE: NASTASIC GETTY IMAGES
U slast

To su pravi medenjaci - varijanta s medom umjesto šećera

Kada u kolačima šećer zamjenjujete medom, vrijeme pečenja je nešto dulje, a temperatura treba biti oko 40°C niža

Umjesto šećera u pripremi kolača možete upotrebljavati med: jednu šalicu šećera zamjenjuje pola šalice meda. Kada u kolačima šećer zamjenjujete medom, vrijeme pečenja je nešto dulje, a temperatura treba biti oko 40°C niža. Kada šećer zamjenjujete medom (koji sadrži više vode od šećera), smanjuje se količina tekućih sastojaka (npr. mlijeka) za jednu osminu. Blagi cvjetni med možete staviti u sve vrste kolača. Med od vrijesa odličan je dodatak kremama bogatog okusa.

Omiljene tradicionalne medenjake nije teško pripremiti.

Sastojci:

- 350 g brašna

- 200 g šećera (ili med kao zamjena)

- 150 g mljevenih badema

- 3 jušne žlice meda

- 2 jaja

- 1 bjelanjak za premazivanje

- 1 čajna žličica cimeta

- ½ čajne žličice sode bikarbone

- 1 vanilin šećer

- malo ruma i mljevenih klinčića

Priprema: Pomiješajte brašno, šećer i ostale suhe sastojke, a zatim dodajte med, jaja i rum. Rukama mijesite tijesto dok ne postane jednolično. Umotajte ga prozirnom folijom i stavite u hladnjak na pola sata. Valjkom potom razvaljajte tijesto na debljinu od pola do jednog centimetra i izrežite ga kalupima. Umjesto toga možete rukama oblikovati kuglice pa ih malo spljoštiti. Medenjake složite u lim za pečenje u koji ste stavili masni papir. Premažite ih bjelanjkom i pecite deset do 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C.

13. prosinac 2024 17:18