SHUTTERSTOCK
Uvijek pri ruci

Potiče smirenost, opušta i vraća raspoloženje. Ovu poslasticu konzumirajte svakodnevno

Ključni sastojci nalaze se u flavonoidima, magneziju i željezu

Zahvaljujući jedinstvenom spoju hranjivih tvari tamna čokolada se ističe kao poslastica s velikim dobrobitima za mozak. Među ključnim elementima zaslužnim za dobro raspoloženje ubrajamo flavonoide, a posebno katehine i epikatehine, fitokemijske spojeve koji dovode do poboljšane kognitivne funkcije i smanjuju rizik od razvoja neurodegenerativnih bolesti. Tamna čokolada obiluje i magnezijem, kojeg nazivamo i mineralom za opuštanje i koji pomaže u smanjenju stresa te potiče smirenost. Željezo je pak ključno za oksigenaciju moždanih stanica, podržava kognitivne funkcije i mentalnu jasnoću.

Znanost o tamnoj čokoladi i raspoloženju

O dobrobitima tamne čokolade napravljena su brojna istraživanja među kojima i ovo randomizirano kontrolirano ispitivanje objavljeno u Journal of Nutritional Biochemistry. Istraživanje je pokazalo je da je konzumacija 30 grama tamne čokolade s 85 posto kakaa dnevno tijekom tri tjedna značajno smanjila negativne učinke kod zdravih odraslih osoba.

Zašto je tamna verzija zdravija od mliječne

Kakaovac je ključni sastojak tamne čokolade i prirodno sadrži hranjive tvari poput flavonoida, magnezija i triptofana koji su zaslužni za smanjenje stresa i stvaranje serotonina. Za razliku od mliječne, u tamnoj se čokoladi nalazi veći postotak kakaovca, a to prema riječima dijetetičarke Devon Peart znači da ćete tamnom verzijom u tijelo unijeti više flavonoida, a manje šećera koji diže, ali i spušta raspoloženje.

Ipak, u svemu vrijedi pravilo umjerenosti pa tako i kad je čokolada u pitanju. Mala porcija od kvadratića ili dva tamne čokolade dovoljna je za postizanje zdravstvenih dobrobiti. Zbog svog jakog okusa nekako je i logično da je nećemo moći više ni pojesti. Ako pak zazirete od gorkog okusa, dijetetičarka preporučuje da počnete s manje gorkom tamnom čokoladom i idete prema gore. - Počnite s 50 posto tamne čokolade, a zatim prijeđite na 65, 70 posto pa na više - prenosi Cleveland Clinic.

Također, tamnu čokoladu ne trebate nužno jesti samu nego je možete kombinirati s voćem poput bobičastog voća za međuobrok bogat antioksidansima ili pak dodati zobenoj kaši ili jogurtu.

21. prosinac 2024 11:23