FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
niskokalorična namirnica

Plodovi mora kojih se ne možemo zasititi: odlični su za srce, bolesnu štitnjaču i imunitet

Škampi su vrlo svestran izvor proteina i mogu se kuhati, pržiti, pirjati, kuhati na pari, peći na žaru ili u pećnici

Škampi su među najpopularnijim morskim plodovima. To je niskokalorična namirnica, koja ne sadrži ugljikohidrate, već zavidnu razinu proteina. A budući da su škampi mali, niži su u hranidbenom lancu od većih morskih plodova, pa je manja opasnost da sadrže živu. Ali, kako biste bili sigurni, čitajte deklaracije.

Škampi su vrlo svestran izvor proteina i mogu se kuhati, pržiti, pirjati, kuhati na pari, peći na žaru ili u pećnici.

Najvažnije je pri kuhanju škampa da su dobro termički obrađeni (minimalna sigurna unutarnja temperatura od 145 stupnjeva Celzijusa). Dobro pravilo za identifikaciju treba li više vremena za termičku obradu je provjeriti boju. Škampi počinju poprimati ružičastu boju kad su kuhani, a meso im strši prema van. Meso škampa je vrlo nježno, i ne treba im dugo da postanu ukusna poslastica koja se topi u ustima. No škampi imaju i nemali broj zdravstvenih prednosti:


Dobar su izvor proteina

Otprilike 80 grama kuhanih škampa sadrži 20 grama proteina, što je 40 posto preporučene dnevne vrijednosti. Proteini u škampima mogu pomoći da duže budemo siti, što je važno za održavanje tjelesne težine i ravnoteže šećera u krvi.


Izvor su korisnih minerala

- Škampi su svestrani, niskokalorični plodovi mora koji osiguravaju jod, fosfor, cink i magnezij - kaže dijetetičarka Lisa Andrews za TheHealth. Cink je koristan za imunitet, magnezij ima širok raspon dobrobiti, od zdravlja kostiju do ravnoteže krvnog tlaka. Jod je posebno bitan tijekom trudnoće, a fosfor podržava zdravlje kostiju i pomaže tijelu u oslobađanju toksina te oporavlja oštećenja tkiva.


Osiguravaju omega-3 masti za zdravlje srca

Škampi osiguravaju i protuupalnu eikosapentaenoičnu kiselinu (EPA) i dokosaheksaenske kiseline (DHA), od kojih su obje omega-3 masne kiseline. Povećanje unosa ovih masnih kiselina može značajno pomoći u smanjenju rizika za razvoj srčanožilnih bolesti.


Mogu potaknuti kognitivno zdravlje

Plodovi mora sadrže astaksantin, antioksidans koji može pomoći u zaštiti od oštećenja slobodnih radikala.

- To bi moglo pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularnih i neurodegenerativnih bolesti, kao što su Alzheimerova i Parkinsonova bolest. Antiupalna svojstva astaksantina također su pokazala da pomažu kod dijabetesa, gastrointestinalnih, bubrežnih, kožnih i očnih bolesti - rekla je dijetetičarka Anya Rosen iz New Yorka.


Korisni u trudnoći

Konzumiranje morskih plodova tijekom trudnoće može biti posebno korisno za nerođenu djecu, odnosno za njihov neurokognitivni razvoj. Također, škampi su u kategoriji "najboljih izbora" morskih plodova za žene koje pokušavaju zatrudnjeti, trudne su ili doje.


Dobri za bolesti štitnjače

Još jedna iznenađujuća korist koju nude škampi. Oni su zdrava hrana za osobe koje imaju bolesti štitnjače, jer pružaju jod i selen, dva minerala potrebna za normalnu funkciju štitnjače.


Sadrže kolesterol

Ako ste trudni ili dojite, većina dijetetičara savjetuje da se zadržite na do dvije tjedne porcije škampa. Također, treba imati na umu da škampi sadrže kolesterol: 161 miligram kolesterola (54 posto dnevne vrijednosti) po porciji od oko 80 grama.

- Trenutna preporuka je zadržati prehrambeni kolesterol na manje od 300 miligrama dnevno i što je niže moguće - kaže nutricionistica i dijetetičarka Joan Salge Blake, profesorica na Sveučilištu Boston. No, nemojte strahovati od kolesterola. Američka udruga za srce kaže da je, za kontrolu kolesterola u krvi, važnije ograničiti hranu bogate zasićenim i trans mastima.


Opasnost od alergija

Slaba strana škampi je ta što ih se ubraja u alergene namirnice, s mlijekom, jajima, ribom, orašastim plodovima, kikirikijem, pšenicom i sojom. To znači da ljudi koji su alergični na škampe mogu doživjeti tešku, pa čak i po život opasnu anafilaksiju kada ih jedu.

Linker
09. svibanj 2024 13:15