Koristite li ih uopće?

 SHUTTERSTOCK
Sitni, a moćni

Pet začina koji mogu poboljšati našu probavu, smanjiti nadutost i upale

Dr. med. Kenneth Brown preporučuje ove začine kako biste obogatili svoje obroke i zaobišli probavne tegobe

Nije neuobičajeno da se počnemo brinuti o svome zdravlju tek kad se počnemo osjećati loše. Naravno, to je razumljivo, ali nije baš dobro. Postoji toliko navika koje možemo uklopiti u svoj dan kako bismo održali svoje zdravlje prije nego što se tegobe uopće pojave. Odlična vijest je da su te navike jednostavne.

Primjerice, ako ste skloni nadutosti može pripremiti jela s namirnicama koje vam mogući pomoći u ubrzavanju probave. Jedan od najukusnijih načina da to učinite jest da opskrbite smočnicu začinima ugodnima za crijeva.

Gastroenterologinja dr. med. Kenneth Brown preporučuje ove začine kako biste obogatili svoje obroke i zaobišli probavne tegobe:


Kurkuma

Poznata i kao zlatni začin, kurkuma je jedan od najjačih protuupalnih začina u svijetu, i to zahvaljujući svom aktivnom sastojku, kurkuminu. Njegove dobrobiti su razne, od jačanja mozga do pomoći kod tjeskobe, artritisa i oporavka od tjelovježbe.

- Neka istraživanja sugeriraju da bi također mogla imati benefite za zdravlje crijeva, uključujući smanjenje upale i olakšanje simptoma kod oboljelih od sindrom iritabilnog crijeva - ističe dr. Brown za Well+Good.

Pregledom iz 2022. utvrđeno je da kurkuma i kurkumin mogu smanjiti ozbiljnost simptoma kao što je bol u trbuhu, bilo da se koriste samostalno ili uz lijekova za IBS.

Ako želite moćnog borca protiv upala, ne zaboravite upariti kurkumu s crnim paprom. Naime, crni papar povećava bioraspoloživost kurkumina za nevjerojatnih 2000 posto. Uz to, oba začina imaju važne antioksidanse, protuupalna svojstva i dobri su borbi protiv različitih bolesti. Kurkuma i crni papar mogu biti ključni sastojci uz zdravu prehranu u prevenciji karcinoma.


Đumbir

Vjerojatno niste previše iznenađeni što je đumbir na popisu začina koji održavaju probavni sustav. Dapače, možda već i koristite čaj od đumbira kao učinkoviti kućni lijek za želučane tegobe.

- Ovaj je začin poznat po svojim probavnim svojstvima te može pomoći u smanjenju nadutosti i drugih probavnih smetnji. Uz to je prirodno protuupalno sredstvo - navodi dr. Brown.

Đumbir u svom korijenu sadrži brojne antioksidanse kao što su terpenoidi, alkaloidi, polifenoli iz korijena te beta-karoten i askorbinsku kiselinu kojima obiluje jestivo lišće. Antioksidansi djeluju na više načina, neutraliziraju slobodne radikale, razgrađuju perokside i sl., a to su važni mehanizmi borbe protiv kroničnih bolesti.

Pregled iz 2019. godine navodi da je đumbir također dovoljno moćan da smanji grčeve, spriječi nadutost, ubrza pražnjenje želuca i ublaži mučninu. Drugim riječima, odlično ga je imati u kuhinji.


Korijander

- Ovaj začin je bogat antioksidansima i pokazalo se da ima protuupalna svojstva. Također može biti koristan za probavu, za smanjenje nadutosti i poboljšanje pražnjenja crijeva - kaže dr. Brown.

Prema pregledu iz 2022., ovaj začin može smanjiti nadutost, ublažiti proljev, probavne smetnje i mučninu stimulirajući jetru da poveća izlučivanje žuči i drugih probavnih enzima koji pojačavaju djelovanje probavnog sustava, skraćujući tako vrijeme prolaska hrane kroz gastrointestinalni trakt.

Uz to, korijander je bogat antioksidansima, poput vitamina C i vitamina A. Vitamin A održava zdravlje očiju i kostiju, dok vitamin C održava imunitet. Isto tako, sadrži kvercetin, moćni flavonoid s antivirusnim i protuupalnim svojstvima koji održava zdravlje dišnih organa i sinusa.


Komorač

To je ukusno mediteransko povrće i začin te prava riznica nutrijenata, a zbog toga bi sasvim sigurno trebao češće biti na našem stolu.

- Komorač ima okus sličan sladiću i često se koristi za bolju probavu. Može pomoći u smanjenju nadutosti i poboljšanju ukupne probavne funkcije - kaže dr. Brown.

Ako se borite sa sindromom iritabilnog crijeva, možda biste trebali upariti komorač s kurkumom u salati, juhi ili nekom drugom receptu po vašem izbor. Naime, nasumično kontrolno ispitivanje iz 2016. pokazalo je da je ovaj dvojac značajno poboljšao simptome i kvalitetu života sudionika s blagim do umjerenim IBS-om.


Cimet

Ovaj začin nije samo ukusan nego i jako zdrav jer ima antioksidativna i protuupalna svojstva.

- Također može imati koristi za zdravlje crijeva, a neka istraživanja sugeriraju da može pomoći u smanjenju nadutosti i poboljšanju probave - kaže dr. Brown.

Znanstvene studije opisuju njegovo antioksidativno, protugljivično, protuupalno i antikancerogeno djelovanje. U studijama se pokazalo da cimet ima velik potencijal u sprečavanju i liječenju neurodegenerativnih tegoba potenciranih upalnim promjenama. Općenito, analizirajući zaključke brojnih studija, može se zaključiti kako je cimet, od svih desertnih začina, najbogatiji antioksidansima.

Linker
25. travanj 2024 14:46