FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
lakše malo

Obožavamo ga, ali jedenje pomfrita dovodi i do niza negativnih zdravstvenih posljedica kojih trebamo biti svjesni

Ako vam je pomfrit omiljeni prilog, ali želite se zdravije hraniti, imamo rješenje za vas

Krumpir je zasigurno jedna od najsvestranijih namirnica u kulinarstvu, možemo ga pripremiti na razne načine. Pire, pečeni, restani, na pola ili pomfrit, samo su od nekih. Iako krumpir ima brojne zdravstvene benefite, oni mogu biti uklonjeni ovisno o pripremi. Baš zato ne biste trebali često jesti pomfrit.

Prema istraživanju koje je objavljeno u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition, a u kojem je sudjelovalo gotovo 4.500 odraslih osoba, konzumacija pomfrita više od dva puta tjedno povećava rizik od rane smrti.

No, istraživači su naglasili kako su za negativne zdravstvene posljedice "krive" masnoće i ulja, a ne krumpir sam po sebi. Što više, nisu uspjeli povezati krumpir pripremljen na drugačiji način s povećanim rizikom od rane smrti.

Ako vam to nije dovoljno da se odreknete pomfrita, za vas smo pripremili listu drugih negativnih zdravstvenih posljedica kojih trebate biti svjesni.


Bolovi u trbuhu

S obzirom na to tijelo sporije probavlja masti nego proteine i ugljikohidrate, pomfrit vam može stvoriti bolove. Uz to, pomfrit je visokokalorična hrana, što dodatno otežava probavu.

To je potvrdilo istraživanje objavljeno u časopisu Ultrasound International Open koje navodi da visokokalorična hrana može negativno utjecati na metabolizam. Također su uočili da nuspojave takve hrane mogu biti mučnina, proljev, nadutost i grčevi.


Utjecaj na mozak

Pomfrit se priprema u raznima uljima, što znači da je obogaćen transmastima koje povećavaju razinu lošeg kolesterola i smanjuju razinu dobrog. Zbog toga može negativno utjecati na zdravlje srca i krvnih žila.

Prema 10-godišnjoj japanskoj studiji objavljenoj u časopisu Neurology u kojoj je sudjelovalo 1600 starijih ljudi uočeno je da transmasti mogu utjecati na zdravlje mozga. Osobe koje su imale više razine masnoća u krvi su imale 75% veće šanse za razvoj Alzheimerove bolesti ili demencije.


Oslabljeni imunitet

Istraživanje objavljeno u časopisu Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care navodi da konzumacija visokokalorične i masne hrane (među koju spada i pomfrit) može uništiti crijevne mikrobiome jer takva hrana pomaže u širenju loših bakterija, a uništava dobre bakterije.

S obzirom na to da crijeva imaju važnu ulogu u imunitetu organizma, konzumacijom pomfrita možete izložiti svoje tijelu brojnim bolestima.


Povećani rizik od srčanog i moždanog udara

Studija provedena na 150. 000 vojnih veterana pokazala je da su oni koji su jeli prženu hranu tri puta tjedno imali 7% veći rizik od srčanog i moždanog udara.

Isto tako, ako su sudionici svaki dan jeli prženu hranu, rizik se udvostručio.

- Naša otkrića su dokaz da postoji poveznica između pržene hrane i srčanog i moždanog udara - objasnili su istraživači.


Debljanje

Pržena hrana je kalorijska bomba. Brojna istraživanja su potvrdila da je ona nerijetko krivac za debljanje.

Studija objavljena u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition pronašla je poveznicu između pomfrita i dodatnih kilograma. Naime, istraživači su proučavali 33.542 osoba u dobi od 29-69 godina i uočili su da je pržena hrana direktno povezana s pretilošću.


Nađite zamjenu

Pomfrit od batata

Ako vam je pomfrit omiljeni prilog, ali želite se zdravije hraniti, imamo rješenje za vas. Sljedeći put napravite pomfrit od batata:

Sastojci:

  • 1 kg batata
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • 1 žličica mljevene paprike
  • 1 žličica soli
  • 1/2 žličice crnog papra

Priprema

1. Ugrijte pećnicu na 200 °C.

2. Izrežite batat na štapiće širine oko jednog centimetara te 10 centimetara dužine. Prelijte ih uljem.

3. U posebnoj zdjeli izmiješajte začine, a zatim mješavinom začinite batat. Stavite papir za pečenje na pleh u kojem ćete peći pomfrit. Poredajte štapiće od batata na pleh i stavite ga u pećnicu.

4. Pecite 15-ak minuta dok donja strana ne bude hrskava, a zatim okrenite štapiće kako bi se i druga strana ispekla (oko 10 minuta).

5. Spremno je za posluživanje. Dobar tek!

Linker
24. travanj 2024 10:30