SHUTTERSTOCK
Problem riješen

Neugode nakon prejedanja? Sve je jasno - ublažite simptome nadutosti uz ovaj moćan napitak

Čaj od kima ima brojne dobrobiti

Nije tajna da osjećaj nadutosti može biti izuzetno neugodan. Bilo da je riječ o stresu, menstruaciji, dehidraciji ili čak osjetljivosti na hranu, ne može se poreći da je osjećaj nadutosti ‘Grinch‘ unutar naših crijeva. Štoviše, mnogi će poslije ovih blagdana osjećati ovu nelagodu. To je prirodno i događa se većini, ali to ne znači da morate u kontinuitetu prolaziti simptome kao što su plinovi, stezanje u trbuhu i grčevi.

image
SHUTTERSTOCK

Sjemenke kima

Srećom, postoje jednostavni načini uz pomoć kojih možete smanjiti nadutost, uključujući toplu šalicu biljnog čaja. Čaj od kima ima brojne dobrobiti. Sjemenka ove biljke koriste kao začini i kao ljekovite biljke. Imaju karakterističan, prilično specifičan okus i koriste se za začinjavanje raznih jela, uključujući kruh, sir, kiseli kupus i određena alkoholna pića. Osim u kulinarstvu, kim se tradicionalno koristi kao ljekovito bilje kod probavnih smetnji i nadutosti, pomažući u ublažavanju neugodnih pa čak i bolnih simptoma. Ugodnog i blago slatkastog okusa kim možemo usporediti s anisom ili sladićem.

Osim dobrobiti za probavu, čaj od kima također ima sljedeće zdravstvene prednosti:

  • djeluje protuupalno,
  • poboljšava san,
  • izvor je antioksidansa.

Postoje istraživanja koja sugeriraju da bi čaj od kima mogao igrati značajnu ulogu u smanjenju tjelesne težine.

Kao i kod bilo kojeg drugog biljnog pripravka, dobro je posavjetovati se sa svojim liječnikom. Naime, iako se kim pokazao izuzetno blag za većinu, neka istraživanja ipak sugeriraju da ga ne bi smjele koristiti trudnice i dojilje.

Čaj od kima

  • 355 mililitara vode
  • 15 grama cijelih sjemenki kima

Priprema:

1. Stavite vodu i sjemenke kima u posudu i zakuhajte. Smanjite vatru i ostavite čaj da lagano kuha 10-ak minuta, a zatim ga maknite s vatre. Pirjajte desetak minuta. Zatim maknite s vatre.

2. Za jači napitak, nakon što prokuha maknite ga s vatre, pokrijte posudu i ostavite čaj da odstoji neko vrijeme.

3. Zasladite medom po ukusu ili dodajte mentu.

Linker
11. travanj 2024 12:40